Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Συζητώντας με τον Κώστα Μαυρακάκη για το "Μακριά από τον κόσμο"

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Κ.Μ.: Είναι πολλοί οι αγαπημένοι μου συγγραφείς αλλά θα ήθελα να αναφέρω τον Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, που παρότι έχει κερδίσει το Νόμπελ λογοτεχνίας, ίσως δεν τον γνωρίζουν πολλοί αναγνώστες και που πιστεύω πως αξίζει να αναζητήσουν τα βιβλία του.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Κ.Μ.: Δεν θυμάμαι ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα, αλλά θυμάμαι ότι το πρώτο βιβλίο που μου έκανε μεγάλη αίσθηση ήταν ο Γιούγκερμαν του Καραγάτση που το διάβασα όταν ήμουν 16 ετών.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Κ.Μ.: Ξεκίνησα να γραφώ σε αρκετά νεαρή ηλικία χωρίς να ξέρω και εγώ ο ίδιος το γιατί. Οπότε δεν είμαι σίγουρος για τους λόγους που με ώθησαν στη συγγραφή. Το σίγουρο είναι πως με τον χρόνο, η συγγραφή άρχισε να μου φαίνεται όλο και περισσότερο μια μαγική διαδικασία για να εξερευνώ τον κόσμο αλλά και για να πλάθω καινούργιους κόσμους.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Μακριά από τον κόσμο”;

Κ.Μ.: Το «Μακριά από τον κόσμο» είναι μια ιστορία μυστηρίου και ένα υπαρξιακό θρίλερ που «φλερτάρει» με το αστυνομικό μυθιστόρημα, χωρίς ωστόσο να γίνεται ξεκάθαρα τέτοιο.


Ερώτηση 5η: Ο Λουκάς χάνει τη γυναίκα του και τη δουλειά του μέσα σε λίγες εβδομάδες. Για έναν άντρα πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις;

Κ.Μ.: Είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε άνθρωπο να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, πόσο μάλλον για τον Λουκά που έχει επιλέξει να δραπετεύει μια ζωή από τα προβλήματα του. Μην μπορώντας λοιπόν να αντιμετωπίσει την κατάρρευση ουσιαστικά της ζωής του, αποφασίζει να δραπετεύσει στην Αίγινα αυτή τη φορά με σκοπό να γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Αντί να γράψει το μυθιστόρημα, μπλέκει εντέλει σε μία εξωφρενική κατάσταση που του φωτίζει τα δικά του αδιέξοδα.


Ερώτηση 6η: Από τη φωτεινή Αίγινα μας μεταφέρετε σε ένα χωριό της απομακρυσμένο από τα υλικά αγαθά που προσφέρονται στην πρωτεύουσά της. Για ποιον λόγο θελήσατε να αναδείξετε αυτή την πλευρά του νησιού;

Κ.Μ.: Η ενδοχώρα της Αίγινας, που έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τα παραθαλάσσια και ανεπτυγμένα τουριστικά κομμάτια της, με γοητεύει. Παρότι παραθερίζω από μικρός στο νησί, άρχισα να εξερευνώ την ενδοχώρα του τα τελευταία χρόνια και ένιωσα πως ανακαλύπτω μια μυστική του πλευρά. Με ιντριγκάρει δε το γεγονός πως ένα σχετικά περιορισμένο σε έκταση νησί, τόσο κοντά μάλιστα στην Αθήνα, μπορεί να έχει μια τόσο άγνωστη πλευρά. Θα ήταν ευχής έργο το βιβλίο μου να αποτελέσει αφορμή να τη γνωρίσει περισσότερος κόσμος.


Ερώτηση 7η: Ένας καθηγητής θέλει να δημιουργήσει έναν “νέο άνθρωπο”. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο, κατά την προσωπική σας άποψη;

Κ.Μ.: Δεν είναι καθόλου εφικτό κατά τη γνώμη μου ένας καθηγητής ή η οργάνωση του να δημιουργήσουν έναν νέο τύπου άνθρωπο. Και μόνο η διακήρυξη ενός τέτοιου σκοπού, θα έπρεπε να βάλει κάποιον σε σκέψεις και άρα σωστά πιστεύω θορυβείται ο Λουκάς όταν μαθαίνει τους μεγαλεπήβολους στόχους της οργάνωσης. Πιο γενικά θα ήθελα να πω, πως ο άνθρωπος βρίσκεται σε μία διαρκή διαδικασία αλλαγής και άρα υπό αυτή την έννοια είναι κάθε στιγμή ένας «νέος» άνθρωπος.


Ερώτηση 8η: Μία αινιγματική γυναίκα θα γίνει το επίκεντρο των σκέψεών του. Πιστεύετε ότι μία γυναίκα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός άντρα και αντίστροφα;

Κ.Μ.: Κάθε καινούργια γνωριμία μπορεί εν δυνάμει να μας αλλάξει τη ζωή ή τουλάχιστον να αποτελέσει τον καταλύτη για να αλλάξουμε τη ζωή μας. Το ερώτημα είναι αν η Αιμιλία είναι η κατάλληλη γυναίκα για τον Λουκά ή αν εκείνος προβάλει πάνω της όλες τις δικές του υπαρξιακές αγωνίες.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Κ.Μ.: Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που ανάμεσα στην πληθώρα των βιβλίων που κυκλοφορούν, επιλέγουν να διαβάσουν και τα δικά μου.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Κ.Μ.: Έχω ξεκινήσει τη συγγραφή ενός καινούργιου μυθιστορήματος αλλά πιστεύω πως θα χρειαστώ αρκετό καιρό για να το ολοκληρώσω.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Κ.Μ.: Σας ευχαριστώ και εγώ θερμά για τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας.





Ο Κώστας Μαυρακάκης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και συνέχισε με μεταπτυχιακά στις Πολιτισμικές Σπουδές και στη Συμβουλευτική. Το 2016 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Ο κόσμος με καλωσορίζει (εκδόσεις Κέδρος). Το Μακριά από τον κόσμο είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
(2019) Μακριά από τον κόσμο, Κέδρος
(2016) Ο κόσμος με καλωσορίζει, Κέδρος





Μακριά από τον κόσμο
Ο Λουκάς Δοξιάδης, παρουσιαστής τα τελευταία χρόνια μιας βραδινής ψυχαγωγικής εκπομπής, νιώθει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του όταν, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τον εγκαταλείπει η γυναίκα του και διακόπτεται η εκπομπή του. Δραπετεύει από τα προβλήματά του και βρίσκει καταφύγιο σε ένα ορεινό χωριό της Αίγινας με σκοπό να γράψει το αστυνομικό μυθιστόρημα που πάντα ονειρευόταν. Εκεί συναντά τυχαία μια παλιά του γνωστή ηθοποιό που είναι μέλος του «θιάσου», μιας περίεργης οργάνωσης με επικεφαλής έναν αμφιλεγόμενο καθηγητή φιλοσοφίας. Όσο περνά ο καιρός, ο Λουκάς γοητεύεται από την ηθοποιό και βρίσκεται σταδιακά μπλεγμένος στα δίχτυα του «θιάσου»…
Μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου, ένα υπαρξιακό θρίλερ για τον νέο μας εαυτό που πασχίζει διαρκώς να γεννηθεί και για όλα όσα προσπαθούμε απεγνωσμένα να αφήσουμε πίσω μας αλλά επιμένουν να μας στοιχειώνουν.



Ο κόσμος με καλωσορίζει
Ήρωες σε αναζήτηση, ήρωες σε άρνηση, αντιμέτωποι με την απώλεια, αμετανόητα εγκλωβισμένοι στο πριν και στο μετά της σχέσης, στο πριν και στο μετά του έρωτα.
Γυναίκες ψάχνουν κομμάτια του παζλ σε παλιά αρχοντικά. Υπάλληλοι ξενοδοχείου έρχονται αντιμέτωποι με μυστηριώδεις επισκέπτες. Πληγωμένες αεροσυνοδοί κλείνονται σε αεροπλάνα. Συγγραφείς προσπαθούν να συναντήσουν την ηρωίδα τους. Καλλιτέχνες καίνε τα υπάρχοντά τους. Ποιητές αναζητούν την ιδανική λέξη. Καθρεφτισμένα οράματα στο νερό, όνειρα που εισβάλλουν στην πραγματικότητα, φωτογραφίες όπου εξαφανίζονται πρόσωπα, ραπτομηχανές που μιλάνε, καρτοτηλέφωνα που καλούν τους περαστικούς.
Οι δώδεκα ιστορίες του βιβλίου χτίζουν ένα σπονδυλωτό αφηγηματικό σύνολο με θέμα το παράδοξο, που καραδοκεί για να εισβάλει, συχνά με τρόπο αδιόρατο ή αμφίσημο, στη ζωή. Για να ταράξει τα νερά, να ανακατέψει ξανά την τράπουλα, να επιτρέψει τη μεταμόρφωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου