Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Συζητώντας με την Έλενα Κουβελιώτη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Ε.Κ.: Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ε.Κ.: Δεν θυμάμαι


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ε.Κ.: Η έμπνευση. Ήμουν 11 χρονών όταν μέσα στην τάξη την ώρα τού μαθήματος, ήρθε ξαφνικά η έμπνευση να γράψω μια σκηνή με πρωταγωνίστρια μία Άννα. Φανταστικό πρόσωπο.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Το μυστικό του ραγισμένου καθρέφτη & άλλα παραμύθια”;

Ε.Κ.: Εκπαίδευση ψυχής.


Ερώτηση 5η: Ποια μηνύματα είναι αυτά που επιδιώκετε να περάσετε μέσα από τις ιστορίες των παραμυθιών σας;

Ε.Κ.: Η αληθινή φιλία, η αγάπη, η ανταπόδοση, το ενδιαφέρον για τον άλλον άνθρωπο αλλά και τα άλλα πλάσματα αυτού του πλανήτη, είναι απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά, για να φτιάξουν ως ενήλικες έναν κόσμο καλύτερο.


Ερώτηση 6η: Το βιβλίο είναι μία ανθολογία παραμυθιών. Γιατί θελήσατε να συμπεριλάβετε όλα τα παραμύθια σε μία έκδοση και όχι το καθένα σε ξεχωριστή;

Ε.Κ.: Γιατί η... ποικιλία, είναι πιο νόστιμη


Ερώτηση 7η: Η καλοσύνη και η δοτικότητα συναντιούνται σε κάθε ιστορία. Πιστεύετε ότι είναι εύκολο ο άνθρωπος να βαδίσει σύμφωνα με αυτές τις αρχές;

Ε.Κ.: Ναι. Είναι πολύ εύκολο. Αρκεί να παραμερίσει τον εγωϊσμό και να κρατήσει μόνο την αξιοπρέπεια.


Ερώτηση 8η: Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα εκ των παραμυθιών σας ως το πιο αγαπημένο σας, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Ε.Κ.: Όλα είναι αγαπημένα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ε.Κ.: Οι αναγνώστες τού βιβλίου μου θα είναι τα παιδιά. Στα παιδιά θέλω να πω ότι με την ευγένεια και την καλοσύνη βγάζεις τα καλά στοιχεία τού άλλου, και όσο μικρά σε έκταση κι αν είναι τα καλά του στοιχεία, δεν παύουν να είναι καλά. Στους γονείς θα πω, ό,τι τροφή δίνεις στο σώμα τέτοιο σώμα θα γίνει κι ό,τι τροφή δίνεις στη ψυχή τέτοια ψυχή θα γίνει. Εμείς οι γονείς είμαστε οι εκπαιδευτές των παιδιών μας κι εμείς αποφασίζουμε τί ανθρώπους θα παραδώσουμε στο κοινωνικό σύνολο.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Ε.Κ.: Γράφω ένα θεατρικό έργο για ένα αληθινό και γνωστό πρόσωπο, που όλοι μιλούν υποτιμητικά γι' αυτό, αλλά όταν μαθαίνεις την ιστορία του συγκινείσαι και το μόνο που νιώθεις γι' αυτό το πρόσωπο είναι σεβασμός.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Ε.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.





Η Έλενα Κουβελιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Χαϊδάρι και σπούδασε Αγιογραφία. Είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και στιχουργός.
Μέχρι τώρα στο ενεργητικό της έχει δεκαπέντε σενάρια, πάνω από δεκαεπτά παραμύθια και πέντε θεατρικά εκ των οποίων η Γενοβέφα πήρε το 3ο βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Κέφαλος (Κεφαλονιά). Η έφεσή της στη συγγραφή εκδηλώθηκε στα 11 της χρόνια, όταν έγραψε και το πρώτο της διήγημα. Eίναι μητέρα δύο κοριτσιών και έχει πολύ μεγάλη αγάπη στα παιδιά. Στο Μυστικό του ραγισμένου καθρέφτη περιέχονται παραμύθια από αυτά που εμπνεύστηκε και διηγούνταν στις κόρες της. Με το παρόν βιβλίο επιθυμεί να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών, ώστε να παραδειγματιστούν από τους ήρωές της και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.
(2019) Το μυστικό του ραγισμένου καθρέφτη & άλλα παραμύθια, Σιδέρη Μιχάλη





Το μυστικό του ραγισμένου καθρέφτη & άλλα παραμύθια
Ένας παραμυθένιος κόσμος που ταξιδεύει τα παιδιά και τα διδάσκει αξίες, όπως η καλοσύνη, η φιλία, η αξία της συγχώρεσης, η ανταπόδοση. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου