Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Κριτική Βιβλίου “Μακριά από τον κόσμο” του Κώστα Μαυρακάκη

Ένα ορεινό χωριό της Αίγινας θα γίνει η απαρχή για ένα νέο ξεκίνημα.
Ο Λουκάς Δοξιάδης μέσα σε λίγες εβδομάδες μένει χωρίς σύζυγο και εργασία. Η γυναίκα του τον εγκαταλείπει και η εκπομπή του στη βραδινή ζώνη ψυχαγωγίας διακόπτεται απότομα.
Όλα στη ζωή του καταρρέουν και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να ακολουθήσει τον δρόμο της συγγραφής. Γι' αυτό το λόγο μεταβαίνει στην Αίγινα, θεωρώντας ότι η έμπνευση θα του χτυπήσει την πόρτα.
Τι θα γίνει εκεί; Ποιος είναι αυτός ο περιβόητος και αμφιλεγόμενος καθηγητής φιλοσοφίας; Γιατί αποκαλεί την ομάδα του “θίασο”; Ποιοι είναι μέλη αυτής της περίεργης οργάνωσης; Ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής της; Τι ρόλο παίζει η αινιγματική ηθοποιός που συνάντησε τυχαία εκεί; Τι ρόλο θα διαδραματίσει αυτή η ύπαρξη στη ζωή του;
Ο συγγραφέας, Κώστας Μαυρακάκης, μας παρουσιάζει μία ιστορία γεμάτη μυστήριο, αινίγματα, μία καταβύθιση της ψυχοσύνθεσης των ηρώων και μία αναζήτηση του εαυτού μας. Μέσα σε 200 περίπου σελίδες, ο δημιουργός καταφέρνει να αναδείξει τον άνθρωπο, τις πολύπλευρες πτυχές του και ένα ταξίδι σε ένα μέρος τόσο κοντινό με τη χλιδή, το κέφι και τη διασκέδαση αλλά και τόσο μακρινό συνάμα. Η άλλη πλευρά του νησιού είναι εδώ και μας μαρτυρά την ύπαρξή του. Άλλωστε κάθε τόπος δεν έχει να προσδώσει μόνο τη γνώριμη πλευρά του αλλά και αυτή που ζει απομονωμένη, “δυσπρόσιτη” για αυτούς που αναζητάνε την πολυκοσμία και τα αμέτρητα μαγαζιά. Αυτή είναι η μαγεία της ζωής! Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές συνθήκες επιβίωσης μέσα σε λίγα μόνο χιλιόμετρα απόστασης.
Δυνατό κομμάτι, εκτός της ιστορίας, είναι και το μυστηριακό εξώφυλλο που σε προδιαθέτει για το τι θα επακολουθήσει διαβάζοντας το βιβλίο! Συγχαρητήρια, για ακόμα μία φορά, στη σχεδιάστρια του εκδοτικού που πάντα μας προσφέρει εξώφυλλα που συνάδουν τόσο με τον εκδοτικό και το ύφος του όσο και με το αναγνωστικό κοινό, στο οποίο απευθύνεται!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου