Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Κριτική Βιβλίου “Έκπτωτη Θεά” της Βαρβάρας Σεργίου

Η Σαμμανή είναι η έκπτωτη θεά, η οποία θα ηττηθεί από τον δαίμονα Ταβαέτ και χάνοντας τη θεϊκή της υπόσταση θα βρεθεί με ανθρώπινη μορφή στη γη. Μαζί της θα “συνταξιδέψει” και ο εκλεκτός της και καλός της, Βικά. Στη νέα της ταυτότητα ως άνθρωπος πλέον η Σαμμανή γίνεται η εύθραυστη και ευαίσθητη Λίζα. Το μητρικό χάδι δε θα το νοιώσει ποτέ. Μόνο απόρριψη, βία και υποβιβασμός θα βιώσει από τη μητέρα της. Δύο άντρες θα διεκδικήσουν την αγάπη της. Ο ένας θα είναι ο Λευτέρης και ο άλλος ο Έκτορας.
Ποιος θα κλέψει την καρδιά της; Τι θα γίνει σε ένα λάθος του χρόνου; Πώς γίνεται η Λίζα να δώσει ζωή σε έναν νεκρό; Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην εξέλιξη του κόσμου; Ποιος είναι ο Μύστης και τι θέση έχει δίπλα στη Σαμμανή; Θα καταφέρουν να συναντηθούν στην επίγεια ζωή η Σαμμανή και ο Βικά; Θα μπορέσουν να ξαναζήσουν τον τέλειο έρωτά τους; Ποια είναι η Αριάδνη; Πώς μπλέκεται στην ιστορία με τη Λίζα, τη Σαμμανή και τον Βικά; Ποιος είναι ο Δημήτρης; Γιατί ο Δημήτρης θα βρίσκεται συνέχεια ένα βήμα πίσω από την Αριάδνη; Τι ρόλο παίζει η Σουζάνα στις ζωές των ανθρώπων και των αγγέλων;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα δημιουργηθούν στους αναγνώστες όσο η ανάγνωση θα βαθαίνει και οι κόσμοι θα δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο.
Δαίμονες και άγγελοι κάνουν την εμφάνισή τους σε έναν κόσμο τόσο αληθινό. Η φαντασία συναντά την πραγματικότητα σε ένα μυθιστόρημα, το οποίο δε μένει στα προφανή αλλά κάνει μία διείσδυση στην ψυχή των ηρώων.
Η βία κάθε μορφής περνά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και μας παρουσιάζεται άλλοτε σε ήπια μορφή και άλλοτε στην πιο στυγερή και απάνθρωπη. Η οικογενειακή βία από τον βιολογικό γονέα έρχεται σε σύγκρουση με την ανυπέρβλητη αγάπη του θετού γονιού και μας δείχνει ότι η αληθινή αγάπη αναγεννιέται μόνο όταν ο άνθρωπος έχει καλοσύνη και στοργή μέσα του. Η ψυχολογική βία αποτυπώνεται με την πιο σκληρή της μορφή ωθώντας τον αποδέκτη αυτής σε πράξεις που δύσκολα κάποιος θα έπαιρνε υπό διαφορετικές συνθήκες και μέσα από το πρίσμα της σωστής ψυχικής κατάστασης και απόλυτης διαύγειας. Το bullying και η έντονη σωματική βία που δέχεται το θύμα κατακερματίζει την οντότητά του και το εξαναγκάζει ορισμένες φορές σε συμπεριφορές αλλοπρόσαλλες και παράλογες ή απολύτως “λογικές” όταν το μυαλό παίζει τα παιχνίδια του.
Η αληθινή αγάπη έρχεται να μας κόψει την ανάσα και να μας αποδείξει ότι ποτέ δε χάνεται ακόμα και όταν η λογική κυβερνά το συναίσθημα. Γιατί όσο οι χτύποι της καρδιάς θα υπάρχουν τίποτα δεν μπορεί να διαγράψει το παρελθόν.
Η υιοθεσία είναι ίσως ένα από τα πιο “καυτά” θέματα, το οποίο η συγγραφέας αναλύει με τόσο γλυκό και ζεστό τρόπο χωρίς να γίνεται μελό. Συναντάμε κατά την ανάγνωση τη θαλπωρή που αισθάνεται το υιοθετημένο μέλος της οικογένειας και την απόλυτη αγάπη μέσα από την αγκαλιά που μπορεί να του προσφέρει ένας γονέας.
Τα ναρκωτικά, η πορνεία, οι συνθήκες που ζουν οι γυναίκες και η συμπεριφορά των προαγωγών απέναντί τους δημιουργεί ένα κλίμα αγανάκτησης, οργής και αποτροπιασμού από τους αναγνώστες καθώς διαπιστώνουν μέσα από το πόνημα την ισοπέδωση που βιώνουν αυτές οι γυναίκες, τους άγραφους νόμους της νύχτας, τα σκοτεινά πλοκάμια της μαφίας, των γκέτο και των σκοτεινών ανθρώπων που σπέρνουν τον θάνατο αδιακρίτως.
Στο βιβλίο συναντάμε το βαθυστόχαστο θέμα της προδοσίας και του μίσους που βιώνει κάθε άνθρωπος ακόμα και από τα δικά του άτομα. Η συγγραφέας θέλησε να μας δείξει μέσω της ιστορίας της ότι πολλές φορές περιστοιχιζόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπάνε και μας μισούνε. Μία αλήθεια τόσο μεγάλη, η οποία όμως δεν είναι πάντα ευδιάκριτη ή επιλέγουμε να εθελοτυφλούμε οικειοθελώς.
Σίγουρα τα μηνύματά της είναι σημαντικά και μέσα από την ιστορία μας, μας τα βγάζει μέσα από την καρδιά της με τέτοιον τρόπο που, αναμφισβήτητα, καταφέρνει να συγκινήσει τον καθένα μας. Τα περισσότερα μηνύματα έχουν μία κοινωνική χροιά που όλοι γνωρίζουμε αλλά επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια μας και να λέμε ότι αυτά δε συμβαίνουν σε εμάς ή δίπλα μας για να μας απασχολούν. Αντιθέτως, οφείλουμε να αφυπνιστούμε και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής όχι τόσο για εμάς αλλά για τις μελλοντικές γενιές, για τα παιδιά μας... για να ζήσουν σε ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον από αυτόν που ζούμε εμείς τώρα, το οποίο δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές και εμείς οι ίδιοι.
Τα συναισθήματα και τα μηνύματα που μου γεννήθηκαν και με κατέκλυσαν διαβάζοντας το συγκεκριμένο ανάγνωσμα ήταν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Μερικά από αυτά είναι η αγάπη, ο σεβασμός, η εκτίμηση, η ενσυναίσθηση, η καλοσύνη, η φιλία, η στοργή, η απογοήτευση, η θλίψη, η εγωπάθεια, ο εγωισμός, το μίσος, η οργή και η ζήλια.
Πρόκειται για μία ιστορία αγάπης, φαντασίας και μύθου, η οποία έρχεται να συναρπάσει τους αναγνώστες του φανταστικού κόσμου. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί λόγω του μικρού του όγκου, είναι ευκολοδιάβαστο και η γραφή του απλή και κατανοητή. Δεν πλατειάζει καθόλου και συνεχώς σου εξάπτει την αγωνία. Θα περιμένω τη συνέχεια του βιβλίου της με ανυπομονησία και μέχρι τότε η αγωνία παρατείνεται...






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου