Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Κριτική Βιβλίου “Ο κώδικας της Δημιουργίας – Ο Γολγοθάς της Εύας” του Γιώργου Ζορμπά

Το βιβλίο ξεκινάει κάπου στο 2022 και στο Αμβούργο. Επόμενος σταθμός ένα χρόνο νωρίτερα και προς στα τέλη του 2021. Χώρες; Αίγυπτος, Συρία, Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία. Πόλεις; Κάιρο, Ράκκα, Αθήνα και Ναύπλιο, Βιρτζίνια, Λονδίνο. Κεντρικοί ήρωες; Heidi, Εύα, Νίκος και Σοφία, Bill Carter και James, Timothy αντίστοιχα. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι πολλοί χαρακτήρες. Ιδιότητες; Από παιδιά, μητέρες, καθηγητές, ερευνητές, αστυνομικοί, γιατροί, πολιτικοί, στρατιωτικοί, υπάλληλοι και μεγαλοστελέχη της CIA και της NSA, δημοσιογράφοι, hackers, η Ισλαμική Αυτοκρατορία κ.α. Όλοι τους κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο στην εξέλιξη της ιστορίας.
Γεγονότα που παίρνουν ουσιαστική τροπή στην ιστορία του βιβλίου φέρουν κάτι από την αλήθεια του σήμερα και του άμεσου μέλλοντος. Μυστικά όπλα δημιουργούνται. Hackers ανά τον κόσμο φέρνουν τα πάνω – κάτω. Κρατικές μυστικές οργανώσεις λαμβάνουν χώρα και η Ισλαμική Αυτοκρατορία κερδίζει έδαφος, πολλές φορές με τις ανοχές ορισμένων ανθρώπων.
Ποιος είναι ο κώδικας της Δημιουργίας; Ποια είναι η δημιουργία του Όλου; Τι είναι το Angel; Γιατί έχει τόση σημασία για την CIA και την Ισλαμική Αυτοκρατορία; Η προδοσία τι γεύση έχει; Η βια και η ανέχεια που μπορεί να οδηγήσει τον Έλληνα; Γιατί οι κυβερνήσεις στάθηκαν λίγες μπροστά στη διακυβέρνηση της χώρας; Από που ξεκινάει η διαφθορά; Μπορούν να πουληθούν οι πολιτικοί για το εύκολο χρήμα; Τι μπορεί να γίνει όταν καταλυθεί η έννοια της δημοκρατίας, στην χώρα όπου γεννήθηκε, και αναλάβει τα ηνία ο στρατός; Πόσες αιματοχυσίες χωράει η παγκόσμια σκηνή; Η εξουσία μπορεί να διαφθείρει τον άνθρωπο ή η κακία αναπτύσσεται σαν σαράκι που κατακαίει κάθε αναστολή ωθώντας τον σε πράξεις ανείπωτες;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν βήμα – βήμα και σελίδα – σελίδα καθώς η ανάγνωση θα βαθαίνει.
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θα το χαρακτήριζα καταιγιστικό, αγωνιώδες, συγκλονιστικό και ένα οδοιπορικό καταβύθισης στην ανθρώπινη ψυχή. Οι θεωρίες συνωμοσίας ξετυλίγονται σιγά – σιγά. Αλλά μήπως δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας; Μήπως κάπου βαθιά μπορούμε να δούμε ένα κομμάτι αλήθειας και πραγματικότητας;
Στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα θα δούμε τα προσωπεία να πέφτουν και να αποκαλύπτονται τα αληθινά τους πρόσωπα. Η κακία, το μίσος, ο φθόνος, ο σφετερισμός και η διαφθορά έρχονται σε σύγκρουση με την καλοσύνη, την αγάπη, την ηθική και το έννομο συμφέρον. Άλλοτε νικητές είναι οι μεν και άλλοτε οι δε.
Κάθε ήρωας έχει και τους δικούς του κώδικες ηθικής και ανηθικότητας, ασχέτως της χώρας καταγωγής του. Οι άνθρωποι γίνονται θηρία και αποκαλύπτουν το ψυχρό τους πρόσωπο. Η υποκρισία μερικών διαφαίνεται σε όλη την εξέλιξη της ιστορίας.
Η εξουσία γίνεται η ναυαρχίδα των αδιάλλακτων και διεφθαρμένων ατόμων. Μπροστά σε αυτήν οι άνθρωποι –η μάζα κοινώς– χάνουν την υπόστασή τους, την αξία τους και τη σπουδαιότητά τους.
Τα μεγάλα μυαλά γίνονται η κορωνίδα των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Η επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται και κάνει τεράστια άλματα.
Και κάπως έτσι ο συγγραφέας, Γιώργος Ζορμπάς, μας συστήνεται με το αυτό το πρώτο βιβλίο, του οποίου αναμένεται η συνέχεια του –εύχομαι να έρθει σύντομα– για να μας δείξει τις ανησυχίες του και να μας μυήσει στον τρόπο σκέψης του και σε έναν κόσμο διαφορετικό από όσους έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Η ιστορία περιλαμβάνει αρκετές σκηνές βίας αλλά είμαι βέβαιη ότι όλοι μπορούν να τις “ανεχθούν”. Η εξέλιξη του βιβλίου είναι ραγδαία και δεν κουράζει κανέναν αναγνώστη. Αντιθέτως, του προκαλεί συνεχώς νέα ερωτήματα που μπορούν να τον ωθήσουν να χάσει τον ύπνο του προκειμένου να το τελειώσει σε όσο γίνεται πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν ανήκει στην κατηγορία των περισσοτέρων βιβλίων. Τουναντίον, διαβάζεται μεν απνευστί αλλά προκαλεί το κοινό αίσθημα και την αέναη μάχη του καλού και του κακού, μας τοποθετεί στη θέση της αναζήτησης της αλήθειας, διευρύνει τον σκεπτόμενο νου μας και μας δείχνει μία άλλη πλευρά της πραγματικότητας δε.
Τα μηνύματα που μου εντυπώθηκαν στο νου είναι πολλά. Καταρχάς, να μη βγάζω βιαστικά συμπεράσματα πριν γνωρίσω τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί μου. Επόμενο είναι αυτό της απόκτησης σφαιρικής γνώμης για κάθε άποψη και θέμα προτού προβώ σε κάποια τοποθέτησή μου. Ακόμα, ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός, καθώς η κακία και η μοχθηρία μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα πρόσωπο με “φωτοστέφανο” και προφανή και υπέρμετρη καλοσύνη. Επίσης, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Επιπλέον, οφείλουμε να πολεμάμε μέχρι τέλους για όσα πιστεύουμε και παλεύουμε να αποκτήσουμε με νόμιμο τρόπο. Τέλος, για την πρόοδό μας χρειάζεται υπομονή, επιμονή και θεσμοθέτηση στόχων.
Ανυπομονώ για τη συνέχεια και να μάθω την πορεία των ηρώων του βιβλίου. Αναμφισβήτητα, κατάφερε να με κερδίσει, να το αγαπήσω, να το εντάξω σε ένα από τα πιο όμορφα αναγνώσματά μου και εύχομαι το ίδιο να πετύχει και με εσάς! Αξίζει να του δώσετε την προσοχή σας και να βυθιστείτε σε έναν κόσμο τόσο μακρινό μα και τόσο κοντινό, γεμάτο αινίγματα, μηνύματα, την αληθινή όψη της ζωής και των ανθρώπων που αποτελούν την παγκόσμια κοινωνία μας.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου