Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Κριτική Βιβλίου “Το χελιδόνι του Βορρά” της Ισμήνης Μπάρακλη

Η Δάφνη μεγαλώνει στα Γιαννιτσά. Είναι μία δυναμική γυναίκα που όμως η προσωπική της ζωή αρχίζει να βαλτώνει. Το διαζύγιο είναι μόνο η αρχή. Όλα τα γεγονότα της ζωής της περνάνε μέσα από τις αναμνήσεις της. Αιτία; Η συνάντησή της με τον μεγάλο της έρωτα, έναν άντρα που στιγμάτισε την πορεία της και τις αποφάσεις της. Μοναδική της ηρεμία και ευτυχία είναι ο γιος της. Επαγγελματικά είναι μία ισχυρή προσωπικότητα και δεν αφήνει τον άλλον να της υποδείξει τη δουλειά της.
Άραγε, μόνο οι Έλληνες μπορούν να αγαπήσουν αυτόν τον τόπο; Τι σχέση μπορεί να έχει η καταγωγή των ανθρώπων για να πολεμήσουν για τα ιδανικά τους; Πώς ο Καραγκιόζης θεμελιώνει την ιστορία αυτού του λαού; Τι πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει ένας Καραγκιοζοπαίχτης που θα αγαπηθεί από τα μικρά παιδιά;
Ιστορικά γεγονότα περνάνε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της. Η Δάφνη αποτελεί ένα πνεύμα ελεύθερο, ασυμβίβαστο και δημοκρατικό. Αγαπά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Μόνο που τα μυστικά στη ζωή της είναι πάρα πολλά.
Θα αγαπηθεί και θα αγαπήσει, θα μισηθεί και θα μισήσει όχι από κακία αλλά από απογοήτευση και θυμό. Ένα ατύχημα θα της στερήσει για πολλά χρόνια το χαμόγελο. Αλλά το χτύπημα που θα την καταρρακώσει θα είναι η απουσία του πατέρα της λόγω της εξορίας. Στήριγμά της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα είναι ο Νιόνιος, ένας εξίσου ασυμβίβαστος και σκληραγωγημένος άνθρωπος με καρδιά μικρού παιδιού. Φορά το προσωπείο της σκληρότητας αλλά από πίσω κρύβεται ένας άντρας ευαίσθητος.
Πάθος, φιλίες, έρωτες και οικογενειακοί δεσμοί συνθέτουν το παζλ της ιστορίας μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο γεμάτο από γεγονότα που στιγμάτισαν την ελληνική ιστορία. Ο Μακεδονικός Αγώνας δίνει τη θέση του στην Κατοχή και από εκεί μεταφερόμαστε στη Χούντα.
Για ακόμα μία φορά η συγγραφέας, Ισμήνη Μπάρακλη, καταφέρνει να καθηλώσει το αναγνωστικό της κοινό προσφέροντάς το ένα πόνημα όπως μόνο μεγάλοι συγγραφείς καταφέρνουν να δημιουργήσουν. Ο προβληματισμός που προκύπτει κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης κάνει την ίδια να ξεχωρίζει ανάμεσα στον συρφετό των δημιουργών που έχει κατακλύσει τη σύγχρονη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Ο φόβος του θανάτου απλώνει το μυστηριώδες πέπλο του μέσα από τη γραφή της Ισμήνης Μπάρακλη. Η θλίψη και ο πόνος αφήνει μία πικρή γεύση και σε συνδυασμό με την ευτυχία μετατρέπονται σε μία γλυκόπικρη επίγευση. Οι φόβοι συγκρούονται με την ελπίδα και εμείς παρασυρόμαστε στη δίνη των προτάσεων και των σελίδων που μας δημιουργεί το συγκεκριμένο ανάγνωσμα! Άλλωστε η ζωή είναι γεμάτη χαρές και λύπες, στεναχώριες και ευτυχισμένες στιγμές, απώλειες και νέες ζωές! Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσμένουμε τα θετικά στοιχεία της μέσα από κάθε ρανίδα πίκρας που γευόμαστε!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου