Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #1” της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

Ο Άρης αναγκάζεται να μετακομίσει από την επαρχία στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Ο λόγος; Η προαγωγή του πατέρα του. Το νέο του σπίτι θα είναι πλέον στο κέντρο της Αθήνας. Για να τον καλοπιάσουν οι γονείς του, του παραχωρούν τη σοφίτα του ρετιρέ για δωμάτιο του. Και εκεί που δεν ήθελε με τίποτα να φύγει από την προηγούμενη πόλη του, ο μικρός Άρης ενθουσιάζεται. Η ιδέα ενός δικού του δωματίου απομονωμένο από τους γονείς του είναι σούπερ δώρο. Μόνο που για να το πάρει θα πρέπει πρώτα να πετάξει κούτες, άχρηστα αντικείμενα και χαρτιά του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Και ξαφνικά, θα βρει ένα ημερολόγιο.
Τι περιέχει το ημερολόγιο του καθηγητή Φίλιππου Φευγάτου; Τι είναι το ιπτάμενο τρίκυκλο; Ποιος το χρησιμοποιούσε; Τι είδους καύσιμα χρησιμοποιεί; Γιατί έχει εξαφανιστεί; Που έχει πάει; Ποιος είναι ο καθηγητής Φίλιππος Φευγάτος; Πόσα ημερολόγια υπάρχουν; Αυτά και άλλα πολλά καλούμαστε να ανακαλύψουν στο πρώτο βιβλίο της σειράς. Όχι όλα, αλλά αρκετά από τα ερωτήματα θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου.
Πρόκειται για μία νέα σειρά, η οποία έρχεται να μας συναρπάσει. Η ιστορία αφορά παιδιά όλων των ηλικιών. Σε όσους αρέσουν οι περιπέτειες, πιστεύω ότι θα μαγευτούν από το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο καθηγητής ταξιδεύει στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, όπου θα γνωρίσει διάφορους ανθρώπους, ήθη και έθιμα και γευστικές εμπειρίες μέσα από περιπέτειες. Φυσικά, δεν πρέπει να αφήσω ασχολίαστη και την εικονογράφηση, η οποία βοηθάει πολύ το κείμενο. Καθώς, ο αναγνώστης θα δει χαρακτηριστικά ανθρώπων διαφόρων φυλών, όπως είναι οι Αβοριγίνες, και τη μηχανή εν κινήσει στο ταξίδι στον κόσμο! Εξαιρετικός συνδυασμός λέξεων και εικόνων αποτυπώνονται στο μυαλό μας και μας ταξιδεύουν νοερά στις περιπέτειες του κυρίου Φευγάτου αλλά και στην προσπάθεια του Άρη και της φίλης του Λίνας να βρουν τη λύση του μυστηρίου. Ανυπομονώ να βγει η συνέχεια και να ανακαλύψω τι περιέχει το δεύτερο ημερολόγιο. Ελπίζω να βρω απαντήσεις και στα ερωτήματα που έμειναν μετέωρα. Εκτός και αν, η συγγραφέας θέλει να μας “ταλαιπωρήσει” λίγο με μία μεγάλη σειρά, που σε κάθε βιβλίο θα βρίσκουμε λίγες πληροφορίες. Ό,τι και να σκέφτεται δεν έχει σημασία. Γιατί ήδη απέκτησε μία φανατική αναγνώστρια, η οποία αναμένει με αγωνία τη συνέχεια της ιστορίας του καθηγητή Φίλιππου Φευγάτου!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου