Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Συζητώντας με την Αγγελική Κακανιάρη






Ερώτηση 1η: Από τα ιστορικά βιβλία μας μεταφέρετε με αυτή την ιστορία σας στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να γράψετε ένα βιβλίο άλλου είδους λογοτεχνίας;

Α.Κ.: Πιστεύω ότι είναι καλό να πειραματίζεται κάποιος συγγραφέας και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε κάτι διαφορετικό. Το ύφος της γραφής, αν είναι ποιοτικό, μπορεί να φέρει καλό αποτέλεσμα ανεξάρτητα με το είδος ενός μυθιστορήματος. Ήταν ένα ενδιαφέρον εγχείρημα αν και δύσκολο στην αρχή. Επειδή δεν με αντιπροσωπεύουν οι αστυνομικές υποθέσεις, προσπάθησα να διατηρήσω ένα πιο ρομαντικό ύφος, συνδυάζοντας την τέχνη, τον χορό με την αγωνία και το μοιραίο.


Ερώτηση 2η: Σε ποιες χρονολογικές περιόδους σας αρέσει να ξεδιπλώνονται οι ιστορίες σας, παλιές ή σύγχρονες και γιατί;

Α.Κ.: Μου αρέσει ιδιαίτερα να αναφέρομαι σε παλαιότερες χρονικές περιόδους, καθώς η έρευνα για αναζήτηση στοιχείων είναι πραγματικά ένα αξιόλογο ταξίδι στη γνώση. Συγχρόνως, μέσα από μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν, έχει κάποιος την ευκαιρία να προσδώσει ένα πιο νοσταλγικό ύφος στη γραφή του. Μέσα από τα έργα μου, έχω μεταφερθεί κατά καιρούς, στην ύστερη Βυζαντινή περίοδο στην Μονεμβασιά, στην εποχή του Μεσαίωνα στην Ρόδο, στα χρόνια της κατοχής στην Κρήτη. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αναφερόμαστε στην ιστορία του τόπου μας, σε εποχές που έζησαν οι πρόγονοί μας, σε ήθη, έθιμα και γεγονότα που διαμόρφωσαν την κουλτούρα και την παιδία μας.
Μου αρέσει πολύ σε ένα βιβλίο, ο συνδυασμός παλιάς και σύγχρονης εποχής, γιατί υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγών μέσα από ποικίλες εικόνες, αναδρομή στο παρελθόν και παράλληλα εξέλιξη της πλοκής στο σήμερα.


Ερώτηση 3η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Στεφάνι για εννέα μούσες”;

Α.Κ.: Ο αναγνώστης θα διαβάσει ένα μυθιστόρημα, με έντονο το καλλιτεχνικό στοιχείο. Μέσα από τους διαλόγους και την πλοκή, θα έρθει σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του χορού, με τις αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και με τα μυστικά της φωτογραφίας. Ζωντανές εικόνες, έντονα αντιφατικά συναισθήματα. Επέλεξα να αξιοποιήσω τις εννέα μούσες, με τις οποίες καλλιτεχνικά ταυτίζονται, εμπνέονται οι πρωταγωνίστριες μου. Θέματα ψυχοσύνθεσης, σκιαγραφούνται παράλληλα από μια ψυχολόγο. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου παρά τις αντιξοότητες, παραμένουν πιστοί στους στόχους και τις αξίες τους, αναζητώντας τη συνεχή βελτίωση και κυνηγώντας τα όνειρά τους. Η δύναμη της δημιουργίας, θα έλεγα ότι κυριαρχεί στο βιβλίο και στέλνει τα δικά της μηνύματα στους αναγνώστες.


Ερώτηση 4η: Ο Μάριος είναι αστυνομικός στο επάγγελμα. Θεωρείτε ότι για να γίνει κάποιος καλός με αυτό που ασχολείται πρέπει να αγαπάει το επάγγελμά του, όπως ο Μάριος;

Α.Κ.: Πράγματι, πιστεύω ότι όταν κάποιος έχει επιλέξει ένα επάγγελμα που το αγαπά, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, είναι ιδιαίτερα καλός σε αυτό που κάνει. Υπάρχει διάθεση για μάθηση και για βελτίωση, τα προβλήματα ξεπερνιούνται πολύ πιο εύκολα, το αποτέλεσμα είναι πάντα πιο ποιοτικό. Αυτό που έχουμε επιλέξει, μπορεί να μας δώσει ικανοποίηση, πληρότητα και τη δυνατότητα της προσωπικής εξέλιξης. Η ικανοποίηση στον επαγγελματικό τομέα συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ακόμη και στην προσωπική μας ζωή.


Ερώτηση 5η: Η Ηρίννα έχει μία σχολή χορού στην Αγγλία. Βλέπουμε οι ηρωίδες σας να χορεύουν κλασικό μπαλέτο και να χάνονται στη μαγεία της μουσικής και της πιρουέτας. Ποια είναι η δική σας σχέση με τον χορό και ποιος είναι ο αγαπημένος χορός;

Α.Κ.: Ο χορός, ως τέχνη και έκφραση, σε οποιαδήποτε μορφή του, φέρει αναμφισβήτητα μια μεγάλη διαχρονική αξία. Είναι μια δυνατή μορφή έκφρασης.
Ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια πολύ ερασιτεχνικά με τον χορό, ως μια ευχάριστη δραστηριότητα. Οτιδήποτε καλλιτεχνικό, είτε είναι χορός, είτε μουσική, ζωγραφική, φωτογραφία ή οποιαδήποτε μορφή τέχνης, πιστεύω ότι προσδίδει ιδιαίτερη αξία στη ζωή μας, στην κουλτούρα μας ευρύτερα κι αξίζει να είναι μέρος της καθημερινότητά μας. Μέσα από σχετικές αναφορές σε ένα μυθιστόρημα, προσπαθώ να δώσω στον αναγνώστη μηνύματα δημιουργίας, την ομορφιά της τέχνης, μουσικά ακούσματα. Θεωρώ ότι με τον χορό, μαζί με το σώμα, ταξιδεύει και ο νους και η ψυχή του ανθρώπου. Όσο για το ποιος είναι ο αγαπημένος μου χορός, θα σας έλεγα ότι κάθε μορφή του έχει μια ξεχωριστή ιδιαίτερη ομορφιά.


Ερώτηση 6η: Οι μούσες της Ηρίννας κινδυνεύουν από έναν κατά συρροήν δυλοφόνο. Πιστεύετε ότι όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των δολοφόνων είναι άτομα ψυχικά διαταρραγμένα ή άτομα με προβλήματα στην παιδική ή/και στην εφηβική ηλικία τους;

Α.Κ.: Θα σας απαντήσω με κάποιες προτάσεις που αναφέρω στο μυθιστόρημα μου, οι οποίες προέκυψαν μέσα από την έρευνα στη σχετική βιβλιογραφία.
“Η εγκληματικότητα ενός ατόμου, συνιστά μια πολύπλοκη εκδήλωση της ανθρώπινης προσωπικότητας και αρκετές φορές είναι στενά συνυφασμένη με βιο-ψυχο-κοινωνικούς παράγοντες.
Η προσωπικότητά του βρίσκεται σ’ ένα διαρκές δυναμικό γίγνεσθαι από την αρχή της ζωής ως την ημέρα του περάσματος στην πρώτη εγκληματική πράξη”.
Σίγουρα, για να φτάσει κάποιος σε ακραίες πράξεις, δεν οδηγείται μόνο από τα προβλήματα της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας. Η ψυχική διαταραχή είναι ένας σοβαρός παράγοντας που οδηγεί τα βήματά του.


Ερώτηση 7η: Η ιστορία σας έχει και αρκετές πινελιές από την ελληνική μυθολογία. Ποιος είναι ο πιο ιδιαίτερος μύθος κατά τη γνώμη σας;

Α.Κ.: Δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ποιος είναι ο πιο ιδιαίτερος μύθος καθώς ο καθ’ ένας από αυτούς έχει το δικό του ενδιαφέρον. Ημίθεοι, θεοί, ήρωες, νύμφες, ιέρειες, σειρήνες, μούσες, Νηρηίδες, πάθη, ζήλιες κι έρωτες, οργή θεών, αστερισμοί, μεταμορφώσεις, μορφές, θυσίες, μυθικές αμαζόνες. Θα ξεχώριζα τον Οδυσσέα και το ταξίδι του προς την Ιθάκη καθώς έχει δεκάδες συμβολισμούς, και τις μυθικές αμαζόνες.


Ερώτηση 8η: Ο αστυνομικός, Μάριος Δαλμάς, θα ερωτευτεί την Ηρίννα Μάγιερς. Είναι “απαγορευμένος” ένας έρωτας όταν διασταυρώνονται επαγγελματικά οι ζωές τους ή όταν μεταξύ τους υπάρχει μία χιλιομετρική απόσταση να τους χωρίζει; Μπορεί να αντέξει σε τέτοιες περιπτώσεις και να ευοδωθεί;

Α.Κ.: Ο «απαγορευμένος» έρωτας… κρατά το πάθος και το μυστήριο ζωντανό, θρέφει την προσμονή…
Το γεγονός ότι διασταυρώνονται επαγγελματικά οι ζωές, είναι στη σημερινή εποχή ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Έχει τη δική του δυσκολία καθώς κρύβει κινδύνους και ρίσκα, μπορεί να εκθέσει τα άτομα και να θέσει σε αμφισβήτηση ορισμένες αρχές τους. Από την άλλη, είναι ένας έρωτας στον οποίο είναι δύσκολο ν’ αντισταθεί κανείς, καθώς δυο άνθρωποι μπορεί να έρχονται κοντά πολύ συχνά και να μοιράζονται έντονα συναισθήματα.
Η χιλιομετρική απόσταση από την άλλη, είναι πραγματικά δύσκολη και ενίοτε ψυχοφθόρα. Η ανάγκη να ανταμώσεις με τον σύντροφό σου, η σκέψη του, η έλλειψή του, δημιουργούν ποικίλα και αντιφατικά συναισθήματα. Παρόλ’ αυτά, το αν θα αντέξει μια τέτοια σχέση, εξαρτάται από την ποιότητά της και το πόσο δυνατό είναι το συναίσθημα που μοιράζεται ένα ζευγάρι. Ο αλληλοσεβασμός και η εμπιστοσύνη στην περίπτωση αυτή, είναι καθοριστικοί παράγοντες.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Α.Κ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αναγνώστες των βιβλίων μου, μέσα από την καρδιά μου, γιατί επέλεξαν να διαβάσουν κάποιο έργο μου. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω, όσους επικοινωνούν μαζί μου και μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους όταν τελειώνουν κάποιο μυθιστόρημά μου. Είναι η κινητήρια δύναμη για να συνεχίσω το δύσκολο έργο της συγγραφής.
Ελπίζω με τον ύφος της γραφής και την πλοκή στις ιστορίες μου να καταφέρω να αγγίζω τα συναισθήματα τους και να τους κάνω να ταξιδεύουν για λίγο μαζί με τους πρωταγωνιστές μου. Αν μπορώ να προσφέρω κάποια ευχαρίστηση, είναι για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Γενικά θα ήθελα να πω προς όλους τους αναγνώστες, ότι είναι σημαντικό να κρατήσουν τη φλόγα της ανάγνωσης ζωντανή. Μέσα από τις δυσκολίες της εποχής, το βιβλίο έχει τη δύναμη να μας ταξιδεύει, να μας ξεκουράζει, να φροντίζει το πνεύμα και να θωπεύει τις ανησυχίες μας.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Α.Κ.: Είναι ένα ευαίσθητο έργο, που θα μας μεταφέρει σε ένα ιδιαίτερο ελληνικό νησί. Καταπιάνεται με θέματα κοινωνικά, έχει έντονα συναισθήματα κι ανατροπές. Θα πάρει χρόνο για να έρθει κοντά σας όμως. Ο χρόνος που μπορώ να αφιερώσω στο γράψιμο είναι δυστυχώς περιορισμένος. Δεν θέλω να βιαστώ όμως. Είναι κάτι που κάνω με αγάπη, που με ξεκουράζει κι όλα έχουν το δικό τους ρυθμό στη ζωή μας.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Α.Κ.: Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου θερμά. Εύχομαι σε όλους εσάς, υγεία, δημιουργία, όμορφες ευτυχισμένες στιγμές δίπλα σε όσους αγαπάτε. 
 
 
 
 
 
Η Αγγελική Κακανιάρη, γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές με εξειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων κι έχει παρακολουθήσει έναν σημαντικό αριθμό εκπαιδευτικών, αναπτυξιακών σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η επαγγελματική της καριέρα εξελίχθηκε στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, σε μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες, στον ιδιωτικό τομέα, όπου εργάζεται έως και σήμερα. Είναι μητέρα δύο παιδιών. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή. Από τις εκδόσεις Ωκεανός, κυκλοφορούν τα βιβλία της συγγραφέως Στεφάνι για εννέα μούσες, «Εκεί που πετάξαν τα πουλιά», «Το νησί του έρωτα και της φωτιάς», για το οποίο τιμήθηκε στις πηγές Καλλιθέας της Ρόδου, στην εκδήλωση «Το Μονοπάτι των βιβλίων», «Τα μυστικά του βράχου», καθώς και το ανθολόγιο ποιημάτων «Το φτερούγισμα των γλάρων».
(2017) Στεφάνι για εννέα μούσες, Ωκεανός
(2015) Εκεί που πετάξαν τα πουλιά, Ωκεανός
(2013) Το νησί του έρωτα και της φωτιάς, Ωκεανός
(2012) Τα μυστικά του βράχου, Ωκεανός
 
 
 
 
 

Στεφάνι για εννέα μούσες
Θάλεια, Ουρανία, Ερατώ... Η Θάλεια θα χαθεί στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, μ’ ένα φουστάνι στο χρώμα τ’ ουρανού κι ένα στεφάνι με ολόλευκα κοχύλια. Εννέα μούσες, εννέα αέρινες υπάρξεις, στη φημισμένη σχολή χορού Ήριννα Μάγιερς, στα περίχωρα του Λονδίνου, μετατρέπονται σε καλλιτεχνικά αριστουργήματα μιας άλλης εποχής. Ο νεαρός εγκληματολόγος Μάριος Δαλμάς, έχοντας στο πλευρά του την εκρηκτική Ήριννα, θα μπλεχτεί στα δίχτυα ενός συγκλονιστικού μυστηρίου από τα βάθη του χρόνου, όπου η ομορφιά και η τέχνη αναμετρώνται σε κάθε βήμα, με τη ζωή και το μοιραίο... Ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο το χορό, το μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, το πάθος για εκδίκηση κι έναν ανατρεπτικό έρωτα που κόβει την ανάσα.
 
 
 
 
Εκεί που πετάξαν τα πουλιά
H Ιόλη, σε μια ανατρεπτική στιγμή της ζωής της, θα βρεθεί στην Κρήτη, στον τόπο που μεγάλωσε
και έφυγε σε νεαρή ηλικία η γιαγιά Εριφύλη. Εκεί που πετάξαν τα πουλιά, πάνω στο παλιό μνήμα,
ένας ηλικιωμένος άνδρας σε αναπηρικό καροτσάκι, αφήνει κάθε Κυριακή ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Τα λόγια που ξυπνούν τη λήθη, θα φέρουν στο φως μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης, προδοσίας και αυτοθυσίας, την εποχή που κάτω από τον γαλάζιο ουρανό ξεσπάει η Μάχη της Κρήτης.
Στο κατώφλι του νησιώτικου σπιτιού, η νέα κοπέλα θα συναντηθεί με την προσωπική της μοίρα. Ο Μύρωνας, απόγονος της οικογένειας που κάποτε βυθίστηκε στα μαύρα από τους δικούς της ανθρώπους, όπως πρόσταζαν οι άγραφοι νόμοι τιμής του νησιού, της προσφέρει έναν μοναδικό αλλά καταδικασμένο έρωτα, δίχως αύριο.
Μια δυνατή ιστορία αγάπης που ενώνει το χθες με το σήμερα…
 
 
 
 
Το νησί του έρωτα και της φωτιάς
Μεσαιωνική Ισπανία… Στο αρχοντικό ετοιμάζονται πυ-ρετωδώς για να γιορτάσουν τα γενέθλια της όμορφης Ισιδώρας. Διπλή η χαρά αφού περιμένουν και τον ιππότη Αλεχάνδρο ντι Λάμπρε, τον αρραβωνιαστικό της Φελίσια. Όμως αυτή η γιορτή δεν θα γίνει ποτέ. Θα τη σταματήσουν οι λεπίδες των Αράβων. Η Ισιδώρα με τον μικρό της αδελφό Λυσιέν μέσα από μυστικά περάσματα του πύργου θα βρουν καταφύγιο στο πυκνό δάσος. Ο Αλεχάνδρο θα δώσει όρκο στην ετοιμοθάνατη αγαπημένη του που δεν θα μπορέσει όμως να κρατήσει…
Μια βίαιη ανατροπή θα τους βάλει σε νέες περιπέτειες… θα βρεθούν στη Ρόδο, το νησί των ιπποτών. Η Ισιδώρα υποχρεώνεται να υποκύψει στις πιέσεις και στους εκβιασμούς του σωτήρα της προκειμένου να σώσει τον αδελφό της…
 
 
 
 
Τα μυστικά του βράχου
Η Δάφνη και η Αναστασία, δίδυμες, αιθέριες, όμοιες σαν δυο σταγόνες νερό, κι όμως τόσο διαφορετικές σε όλα, μια εικόνα είχαν από παιδιά χαραγμένη στην μνήμη τους: τη μητέρα τους να περπατάει χαράματα μέσα στην βροχή, κάτω από τα δένδρα που έσταζαν στάλες, με μια κόκκινη ομπρέλα στο χέρι και φόντο τον βράχο της Μονεμβασιάς και την απέραντη θάλασσα... Τη μητέρα τους που ποτέ δεν τους φανέρωσε ποιός ήταν ο πατέρας τους...
Μεγαλώνοντας τα δυο κορίτσια, θα βρεθούν με μια βαριά κληρονομιά, ένα βυζαντινό αρχοντικό που δεσπόζει στον βράχο της Μονεμβασιάς, μια διαθήκη με μια ανεκτίμητη συλλογή έργων τέχνης, ένα βαρύτιμο κόσμημα από το παρελθόν κι ένα λευκό σημάδι κρίνου που επαναλαμβάνεται μέσα στα όνειρα...
Ο βράχος κρύβει μυστικά. Κρύβει ενάντιους έρωτες. Ιστορίες στα βάθη του χρόνου. Το καλό αναπαύεται δίπλα στο κακό, αποκοιμιέται παρέα. Ο κίνδυνος παραμονεύει το κάθε τους βήμα...
 
 
 
 
Το φτερούγισμα των γλάρων
Ποιητική ανθολογία
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου