Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Το αστέρι της φιλίας” της Ειρήνης Μακρυδάκη

Ένα αστέρι μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού; Μπορεί να φωτίσει το πρόσωπό του; Μπορεί να το κάνει να χαμογελάσει πάλι; Μπορεί να του φέρει και πάλι την ελπίδα στη ζωή του; Θα μου πείτε δύσκολο... ίσως. Όχι όμως την ημέρα του εορτασμού του Χριστού. Τότε όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας, όπως πολύ χαρακτηριστικά μας λέει στο εξώφυλλο του βιβλίου. Χαρακτηριστική αφήγηση είναι στα χρώματα που χρησιμοποίησε το αστέρι για να χρωματίσει τον ουρανό. Κάθε χρώμα και τη δική του ιστορία και όλα μαζί δημιουργούν ένα ουράνιο τόξο. Ο παραλληλισμός των πολλών χρωμάτων μας παραθέτει στην ποικιλοχρωμία των ανθρώπων, καθώς υπάρχουν λευκοί, μαύροι, κίτρινοι. Πίσω από το χρώμα τους δεν παύουν όλοι να έχουν ψυχή και καρδιά. Όπως το ίδιο είναι όλοι οι άνθρωποι ασχέτως από που προέρχονται ή γιατί φύγανε από τον τόπο τους, αναζητώντας επίμονα και ορθά ένα καλύτερο μέλλον. Εκτός από αυτό, η συγγραφέας μας μιλάει για την αγάπη, τη διαφορετικότητα, την αναπηρία, τη φιλία και την ευτυχία. Όλα αυτά είναι σημαντικά για τη ζωή μας και την πορεία μας ως άνθρωποι και συνάνθρωποι.
Στο τέλος της ανάγνωσης, θα βρείτε τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού το Ο.Η.Ε. και ερωτήσεις ανάπτυξης. Επίσης, η συγγραφέας προτρέπει τα παιδιά να γράψουν ένα γράμμα καλωσορίσματος στον/ην νέο/α συμμαθητή/τρια του σχολείου τους, με την ενημέρωση ότι κάποια από αυτά που θα σταλούν στο email της μπορεί να δημοσιευθούν.
Πολύ ωραία η εικονογράφηση του βιβλίου, η οποία μου θύμισε πίνακες τέχνης. Κάθε σελίδα και μία αποκάλυψη, κάθε εικόνα και ένα ταξίδι. Το κείμενο εκτός από διδακτικό είναι και συγκινητικό. Όπως συγκινητικά είναι και τα λόγια αλλά και οι πράξεις της συγγραφέως. Στο σημείωμά της, λοιπόν, το οποίο βρίσκεται πριν ξεκινήσει η ανάγνωση της ιστορίας, μας γνωστοποιεί ότι τα έσοδα της συγγραφικής της αμοιβής θα διατεθούν εξ' ολοκλήρου για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την κίνησή της! Και μόνο για αυτόν τον λόγο αξίζει το βιβλίο να αγοραστεί! Γιατί ο σκοπός είναι ιερός!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου