Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Σμαρώ – Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα” της Δέσποινας Χατζή

Πρόκειται για ένα ταξίδι στο παρελθόν, εκεί όπου τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 αλλάζουν τις ζωές των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Η Πόλη ένα καζάνι που βράζει. Η Σμαρώ Παπάζογλου, νεαρή Ζαππίδα, δύο χρόνια πριν τα γεγονότα, το 1953 γοητεύεται από τον καθηγητή της, Κωνσταντίνο Βαΐτση. Οι πεποιθήσεις του, οι γνώσεις του και το πνεύμα του θα εντυπωσιάσουν τη Σμαρώ, και αυτός με τη σειρά του θα γοητευτεί από το μυαλό της. Μόνο που τα διλήμματα που θα σκιάσουν τη σχέση τους θα αναγκάσουν τη Σμαρώ να παντρευτεί τον εγωκεντρικό, εγωιστή και τυχοδιώκτη Κίμωνα. Μετά από την αλόγιστη βιαιότητα του συζύγου της και το ψυχολογικό της τέλμα, στο οποίο θα βρεθεί, θα αναγκαστεί να φύγει μακριά από τον γιο της. Αρκετά χρόνια μετά, ο μεσήλικας πλέον γιος της Μηνάς Βογιατζόγλου δεν έχει σταματήσει να ψάχνει τη μητέρα του και να αναζητά το μητρικό χάδι που στερήθηκε τόσα χρόνια. Τα ασύστολα ψεύδη έχουν βαλτώσει τον ίδιο και όταν τα μυστικά αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, η ζωή του καταρρέει. Σύμμαχοί του σε αυτή του την προσπάθεια είναι ο φίλος του –ο Γιάννης–, η κόρη του –η Σμαρώ– και η φίλη του –η Αρλέτ Μαρσέν.
Τι απέγινε η Σμαρώ; Που πήγε; Γιατί εγκατέλειψε τον γιο της; Τι έγινε ο νεανικός της έρωτας με τον Κωνσταντίνο; Γιατί ο πατέρας του δεν τον βοηθάει στην προσπάθειά του να βρει τη μητέρα του; Ποιος θέλει να καταστρέψει τον Μηνά και γιατί; Τελικά θα καταφέρει να τη βρει ο γιος της; Θα μάθει ποτέ την αλήθεια;
Η διαδρομή Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Παρίσι σίγουρα δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Τα σκληρά χρόνια του τότε και οι πολιτικές εξελίξεις διδάσκουν τον αναγνώστη. Ενώ η ευαίσθητη φύση των ανθρώπων γίνεται το εφαλτήριο για μία αέναη αναζήτηση της αλήθειας. Η ευτυχία, η χαρά και η αγάπη μας δείχνουν ότι ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τους στόχους μας παρ' όλη την απογοήτευση ή τον φόβο του αύριο. Γιατί όσο ζούμε πρέπει να ελπίζουμε και όσο ελπίζουμε καταφέρνουμε να αναπνέουμε. Η ιστορία είναι έντονα συναισθηματική χωρίς να γίνεται μελό και αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα εντυπωσιάσει όλους τους αναγνώστες. Η διαδρομή είναι μαγευτική και ο Βόσπορος κατακλύζει τις σκέψεις μας με εικόνες όπως και το Παρίσι. Η οικογένεια και ο θεσμός της είναι το σήμα κατατεθέν του βιβλίου και μας δείχνει πόσο σημαίνοντα ρόλο παίζει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και το θεμελιώδες χτίσιμο της ψυχικής μας υγείας. Ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τους στόχους μας γιατί κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και όλα στη ζωή μας διαγράφονται ευοίωνα, όμορφα και λυτρωτικά.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου