Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Ο κρυφός ναός και άλλα διηγήματα" Ömer Seyfettin

Ömer Seyfettin
Ο κρυφός ναός και άλλα διηγήματα
Μετάφραση – Επίμετρο: Ε. Ι. Σακαλή
Σελ. 192
τιμή (χωρίς ΦΠΑ): 13 €
ISBN: 978-960-283-463-3

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία» κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Τούρκου συγγραφέα Ömer Seyfettin με τίτλο Ο κρυφός ναός και άλλα διηγήματα, σε μετάφραση της Ε. Ι. Σακαλή, η οποία υπογράφει και το κατατοπιστικό επίμετρο.

Ο Ομέρ Σεϋφεττίν (1884-1920), εισηγητής του μοντέρνου διηγήματος στην τουρκική λογοτεχνία, με πυρήνα τις περισσότερες φορές αληθινά γεγονότα –πολλά από τα οποία είχε ζήσει ο ίδιος–, ζωντανεύει στα αφηγήματά του συνήθειες και συμπεριφορές του τουρκικού λαού, στο μεταίχμιο μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα. Με ύφος απλό και παραστατικό, αφηγείται τις περιπέτειες των ηρώων του, άλλοτε ειρωνικά και χιουμοριστικά, άλλοτε δραματικά και τραγικά, πάντοτε όμως με συναρπαστική αμεσότητα.

Στις ιστορίες του, ωστόσο, διακρίνεται κι ένα δεύτερο επίπεδο: καταγράφεται η προσπάθεια μετάβασης από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό εθνικό κράτος, την εποχή των εθνικισμών. Μια εποχή δύσκολη, με πολλές αντιφάσεις, τόσο γι’ αυτούς που τη βίωσαν όσο και για εκείνους που προσπαθούν να την κατανοήσουν και ερμηνεύσουν με την απόσταση του χρόνου.

Ο Ομέρ Σεϋφεττίν, ως προσεκτικός και ευαίσθητος παρατηρητής, επισημαίνει και παρουσιάζει λογοτεχνικά τις διάφορες πτυχές της ζωής του τουρκικού λαού σ’ εκείνη την ταραγμένη εποχή. Με τη διεισδυτική του ματιά συλλαμβάνει πρώτα το θέμα του κι ύστερα με την καρδιά και την τεχνική του το μετουσιώνει σε λογοτεχνία και το προσφέρει στον αναγνώστη.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα διηγήματα: «O όρκος», «Η κληρονομιά», «Τα ψηλά τακούνια», «O κρυφός ναός», «Μια ευχή για τους βατράχους», «Ένα αλλιώτικο βασανιστήριο», «Η βόμβα» και «Το καφτάνι με τα ροζ μαργαριτάρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου