Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Τυχερό” του Κώστα Καβανόζη

Το βιβλίο είναι η ιστορία του Βαγγέλη Βολοβότση, συγγενή του συγγραφέα, και το ιστορικό ενός αεροπορικού δυστυχήματος, του πρώτου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στις 29 Οκτωβρίου 1959. Η πτήση που θα εκτελούσε ήταν Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Αλλά λίγο μετά την απογείωση συνετρίβη στη περιοχή του Αυλώνα. Ο απολογισμός 18 νεκροί με αμέτρητα ερωτηματικά και ένας φρικαλέο θάνατο για όλους. Κάποιοι γλίτωσαν την τελευταία στιγμή, ως εκ θαύματος. Οι αφηγήσεις συνταρακτικές και γεμάτες άλλοτε από τύχη και άλλοτε από διαίσθηση.
Ο Βαγγέλης Βολοβότσης, δάσκαλος στο επάγγελμα, παντρεύεται και ακολουθεί το κόμμα στον Εμφύλιο πόλεμο. Ο βίος ταραχώδης και σκληρός. Η διαδρομή του μεγάλη, από την Ανατολική Θράκη στον Έβρο και από εκεί στην Ουγγαρία, με τελικό προορισμό την Ελλάδα.
Θα μπορούσε ένα βιβλίο να αποτελείται εξ' ολοκλήρου από αληθινές πτυχές της ζωής κάποιων ανθρώπων; Θα μπορούσε ο αναγνώστης να αφοσιωθεί σε ένα μυθιστόρημα καθαρά ιστορικού περιεχομένου; Τελικά, υπήρξε λαθρεπιβάτης στην πτήση τρόμου; Η ζωή μπορεί να παίξει τα μεγαλύτερα σενάρια; Μπορεί ένα χωριό να αλλάξει ονομασία από ένα συμβάν; Τι ήταν αυτό που άλλαξε το χωριό από Τυχίο σε Τυχερό; Τι σχέση είχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με αυτό;
Η ροή του βιβλίου αφηγηματική, με πολλές αναφορές σε άτομα, ντοκουμέντα και συζητήσεις με διάφορους ανθρώπους, αποσπάσματα εφημερίδων και ένας συνδυασμός νέας ελληνικής γλώσσας και καθαρεύουσας προσελκύουν τους απαιτητικούς αναγνώστες να το διαβάσουν. Τα γεγονότα είναι πλούσια σε δυνατότητα ανάπτυξής τους. Η φράση που συντάραξε τον εσωτερικό μου κόσμο ήταν «την βαριά μυρωδιά της καμένης σάρκας, την οποία ένας δαιμονισμένος αέρας μετέφερε μακριά», απόσπασμα της εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ... δημιουργώντας ένα αποτρόπαιο σκηνικό στο μυαλό μου. Σίγουρα, το βιβλίο «Τυχερό» είναι ένα βιβλίο ουσίας και πραγματικότητας και αξίζει να το διαβάσουν όσοι θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την προσωπικότητα του Βαγγέλη Βολοβότση, για το συμβάν της συντριβής του αεροπλάνου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για όσα προηγήθηκαν από τους άτυχους επιβαίνοντες και τους τυχερούς που κατάφεραν να σωθούν με την απόφασή τους να μην επιβιβαστούν στη συγκεκριμένη πτήση θανάτου αλλά και για τα πρωτοσέλιδα των τότε εφημερίδων.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου