Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Συζητώντας με τον Άγγελο Χαριάτη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Α.Χ.: Ντοστογιέφσκι, Καζαντζάκης, Χέμινγουει, Μάρκες, Μπόρχες, Καμύ. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Επανέρχομαι αναγνωστικά στα έργα τους. Για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Α.Χ.: «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» του Βερν. Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Α.Χ.: Ακόμη και σήμερα, δεν έχω καταλάβει τι ήταν αυτό που με ώθησε να ξεκινήσω τη συγγραφή. Έγινε ξαφνικά. Χωρίς να το περιμένω. Απροειδοποίητα. Χωρίς να το υποψιαστώ. Προφανώς ήταν η ανάγκη μου να εκφραστώ. Να εκφραστώ με έναν διαφορετικό τρόπο.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η πόλη των γενναίων (Brave city)”;

Α.Χ.: Είναι ένα νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα πασπαλισμένο με νιφάδες επιστημονικής φαντασίας. Σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, αγωνιώδες.


Ερώτηση 5η: Η ιστορία ξετυλίγεται σε μία πόλη στο μέλλον και σε μία άγνωστη περιοχή. Γιατί δεν θελήσατε να την τοποθετήσετε σε παρόν και σε μία υπαρκτή περιοχή;

Α.Χ.: Ήθελα να υπάρχει κάτι διαφορετικό. Να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Ένα στοιχείο έκπληξης. Άλλωστε η συγγραφή του προέκυψε έπειτα από ένα προσωπικό στοίχημα. Το να μπορέσω να γράψω μια αστυνομική ιστορία. Μια ιστορία που θα ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Είχα από τότε στο μυαλό μου μια συνέχεια της «Πόλης των Γενναίων». Μια πόλη στο μέλλον σε μια άγνωστη περιοχή, μπορεί να με οδηγήσει σε μια τριλογία ή μια τετραλογία.


Ερώτηση 6η: Στην ιστορία σας βλέπουμε να περνάνε αστυνομικοί, διεφθαρμένοι και μη. Ποιος είναι ο λόγος, κατά τη γνώμη σας, για τον οποίο ένας αστυνομικός διαφθείρεται;

Α.Χ.: Μα ασφαλώς η ανθρώπινη φύση. Η ανθρώπινη φύση είναι ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο. Ο άνθρωπος όταν θέλει, έχει τα πιο ευγενή αισθήματα και επίσης πάλι όταν θέλει, έχει τα πιο ταπεινά ένστικτα. Το να διαφθαρεί ένας αστυνομικός είναι από τα πιο εύκολα πράγματα. Όπως και το να έχει βουλωμένα τα αυτιά του στις Σειρήνες των πειρασμών.


Ερώτηση 7η: Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με το αστυνομικό μυθιστόρημα;

Α.Χ.: Ένας από τους συγγραφικούς μου στόχους είναι να μην χαρακτηριστώ ως συγγραφέας αισθηματικών ή αστυνομικών ή κοινωνικών μυθιστορημάτων. Με ενδιαφέρει να εξερευνώ τους ορίζοντες της γραφής μου. Να ανακαλύπτω και να διευρύνω τα όριά μου. Και να προσπαθώ να τα ξεπερνάω. Να ασχολούμαι, να πειραματίζομαι.


Ερώτηση 8η: Ο Κόνερι προσπαθεί να βρει ποιος κρύβεται πίσω από όλες τις δολοφονίες και τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Θεωρείτε ότι η αλήθεια πάντα έρχεται στην επιφάνεια;

Α.Χ.: Στα μυθιστορήματα τα πάντα μπορούν να συμβούν. Είμαι σίγουρος ότι στην αληθινή ζωή δεν ισχύει αυτό. Δεν ξέρω εάν η τέχνη αντιγράφει τη ζωή ή η ζωή την τέχνη. Σε κάθε περίπτωση η αλήθεια δεν έρχεται πάντα στην επιφάνεια. Ίσως κάποιες φορές να είναι καλό να μην έρχεται στην επιφάνεια. Το ψέμα ή η μη-αλήθεια, βοηθούν στο να κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Κάποιες φορές επιζητούμε το όμορφο περιτύλιγμα. Είναι προτιμότερο από το αντικρίσουμε το άθλιο περιεχόμενο της πραγματικότητας.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Α.Χ.: Να διαβάζουν όσο περισσότερο μπορούν. Η ανάγνωση σε βοηθά να ανακαλύψεις νέους κόσμους να θυμηθείς αξίες που ίσως είχες ξεχάσει, να δεις τα πράγματα κάτω από μια διαφορετική σκοπιά. Σε βοηθά να σκέφτεσαι με έναν διαφορετικό τρόπο. Χρειάζεται αυτό. Ειδικά τώρα, μέσα στην κοινωνική και οικονομική κρίση.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Α.Χ.: Έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση με τον εκδοτικό οίκο για ένα νέο μυθιστόρημα. Οικογενειακό μυθιστόρημα θα το χαρακτήριζα. Έχω κρατήσει σημειώσεις για τη συνέχεια της Πόλης των Γενναίων. Θα με ενδιέφερε να εξετάσω την εξέλιξη (μέσα στον χρόνο) του Κόνερι.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!
 
 
 
 
 
Ο Άγγελος Χαριάτης γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής. Ζει και εργάζεται στα Νότια Προάστεια.
(2017) Η πόλη των γενναίων, Σιδέρη Μιχάλη
(2016) Όταν ξημερώνει..., Σιδέρη Μιχάλη
(2015) Μαύρο κόκκινο, Εκδόσεις Σαΐτα
(2015) Το δάκτυλο, Εκδόσεις Πηγή
(2012) Παράπλευρες απώλειες, Ιβίσκος
(2005) 25 ιστορίες για ευτυχισμένους αστούς, Μαραθιά
 
 
 
 
 

Η πόλη των γενναίων
Βρισκόμαστε στην Πόλη των Γενναίων, σε μια εποχή κοντινού μέλλοντος. Σε μια πόλη η οποία δημιουργήθηκε από τους εποίκους της νέας ηπείρου. Σε μια πόλη όπου όλα κυλάνε με τον δικό τους ρυθμό. Με ανθρώπων έργα και ανθρώπων πάθη.
Ο αστυνομικός Κόνερι φτάνει πρώτος στη σκηνή του εγκλήματος. Αντιμέτωπος με την φρικτή εικόνα ενός τεμαχισμένου πτώματος. Ένα ανθρώπινο παζλ το οποίο καλείται να συμπληρώσει. Η παρέλαση των δολοφονημένων συνεχίζεται την ώρα που ο αστυνομικός Κόνερι προσπαθεί να κρατηθεί από το γαϊτανάκι των γεγονότων, και ανεβαίνει τα σκαλιά της ιεραρχίας, χωρίς να γνωρίζει ποιο θα είναι το τίμημα το οποίο θα κληθεί να πληρώσει.
Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Λούμπενμπαϊχ ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος, ο Κινέζος Λι παρακολουθεί, ο Νίλσεν το ίδιο, και η μυστηριώδης «φωνή» δίνει το γενικό πρόσταγμα.
Ένα παιχνίδι κυριαρχίας με νικητές και νικημένους. Μόνο που οι πρωταγωνιστές δεν γνωρίζουν εάν είναι νικητές ή ηττημένοι.
 
 
 
 
Όταν ξημερώνει...
Λίγο πριν την ανατολή του ηλίου ο Λάζαρος αφήνεται να τον παρασύρουν οι σκέψεις του. Κάθε νέα ημέρα, μια νέα μικρή αναδρομή στο παρελθόν. Αυτά τα δέκα λεπτά, ο μόνος ελεύθερος χρόνος. Γιατί μετά… αρχίζει η ρουτίνα της καθημερινότητας. Επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις δεν αφήνουν χώρο για σκέψεις, ονειροπολήσεις και αναδρομές.
Μια ζωή «τακτοποιημένη», χωρίς σκαμπανεβάσματα, χωρίς συγκινήσεις. Όλα αυτά, μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα. Μέχρι να διαταραχθούν οι ισορροπίες. Μέχρι να διαλυθεί η έξη της καθημερινότητας.
Η λογική και η καρδιά θα παλέψουν σε έναν αμφίρροπο αγώνα. Μέχρι τελικής πτώσης.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου