Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Συζητώντας με τη Βασιλική Πιτούλη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Β.Π.: Από το καταπληκτικό σύμπαν των συγγραφέων που με έχουν γοητεύσει ή απλά συγκινήσει θα περιοριστώ βέβαια στους φευγάτους ή «κεκοιμημένους». Λοιπόν, θα αναφέρω τον Καρκαβίτσα, τον Παύλο Νιρβάνα, τον Γρηγόρη Ξενόπουλο, τον μέγιστο Καζαντζάκη από τους Έλληνες. Φόρο τιμής επίσης οφείλουμε και στον Γεώργιο Βιζυηνό, στον Στρατή Μυριβήλη, στον Ηλία Βενέζη, στον Μ. Καραγάτση, στον Παντελή Πρεβελάκη, στον Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο, στη Μέλπω Αξιώτη, στη Διδώ Σωτηρίου, στη Λιλίκα Νάκου, στη Λιλή Ζωγράφου, στον Στρατή Τσίρκα. Να μην ξεχάσω και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον κοσμοκαλόγερο των νεοελληνικών γραμμάτων. Είναι τόσοι πολλοί οι αξιόλογοι νεοέλληνες συγγραφείς που θλίβομαι που δεν τους αναφέρω όλους. Τώρα, από ξένους, ποιον να πρωτοπώ… Θα περιοριστώ λοιπόν από Ρώσους στον Τσέχωφ, στον Ντοστογιέφσκι, στον Γκόρκι και στον Τολστόι, στους Γάλλους όπως Φλομπέρ, Σταντάλ, Μπαλζάκ, Γκι ντε Μοπασάν, στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες από τους Λατινοαμερικάνους, στο Τζέιμς Τζόυς από τους Ιρλανδούς. Αυτούς πρέπει να διαβάσει κάποιος, δηλαδή τους κλασικούς, πριν προχωρήσει στους νεότερους ή σε εκείνους που ζουν, επομένως δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη συνολικά. Είναι ωκεανός η λογοτεχνία, δεν αρκεί η ανθρώπινη ζωή για να τον διασχίσεις ολόκληρο….


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Β.Π.: Είναι δυνατόν αυτό να το θυμηθώ; Θυμάμαι τον εαυτό μου πολύ μικρό παιδάκι, σχεδόν μωρό, να μου διαβάζουν παραμύθια… Ίσως από το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή η οικογένειά μου διάβαζε πολύ, αγάπησα, λάτρεψα την ανάγνωση. Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου, από την πρώιμη παιδική ηλικία, με ένα βιβλίο στο χέρι. Είναι απολύτως αδύνατο να θυμηθώ ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα, διότι αυτό ταυτίζεται με καταβύθιση στις απαρχές του εαυτού μου.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Β.Π.: Μμμμ… Αρκετά δύσκολη ερώτηση. Θεωρούσα πάντα ότι ήταν μια ακατανίκητη εσωτερική ανάγκη αυτή που με ώθησε να ξεκινήσω τη συγγραφή. Ίσως όμως πίσω από αυτή την ανάγκη, κρύβονταν και άλλοι λόγοι, όπως να εκφραστώ βαθιά, δηλαδή να αποκαλύψω πτυχές του εαυτού μου που διαφορετικά δεν θα τολμούσα, να εμβαθύνω και εγώ η ίδια στην αυτογνωσία μου. Επίσης, δεν το αρνούμαι, πίσω από το ξεκίνημα της συγγραφής κρύβεται και μια ματαιοδοξία, η ανάγκη να σε μάθουν οι άλλοι και να σε χειροκροτήσουν, γιατί όχι; Τελικά, ίσως η ύστατη ανάγκη είναι να αγαπηθείς, από τον ίδιο τον εαυτό σου, και από τα πιο κοντινά σου πρόσωπα.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η κουζίνα της αγάπης”;

Β.Π.: Η «Κουζίνα της αγάπης» είναι ένα σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα. Γελάω όταν ορισμένοι αδαείς με ρωτάνε αν το βιβλίο μου αναφέρεται σε συνταγές μαγειρικής. Ουσιαστικά είναι η ιστορία μιας οικογένειας που περιλαμβάνει τέσσερις γενιές, είναι δηλαδή σάγκα, όπως τα αντίστοιχα μυθιστορήματα των λατινοαμερικάνων συγγραφέων και όχι μόνο. Η Σύρμω είναι η κεντρική ηρωίδα, μια καθημερινή γυναίκα που βιώνει το σήμερα στην Ελλάδα, τη φτωχοποίηση που έχουν βιώσει οι Έλληνες, και έχει διάσημη αδερφή, τη Λίνα. Επικεντρώνομαι στην αδερφική σχέση, στις σχέσεις που έχουν οι μάνες με τις κόρες τους, και φυσικά με τους άντρες. Ο έρωτας αποτελεί κεντρικό θέμα του βιβλίου, ο θάνατος υπάρχει επίσης με πολλές μορφές, και τελικά η αγάπη που εξαγνίζει τα πάντα…


Ερώτηση 5η: Ποια είναι η σχέση σας με την κουζίνα;

Β.Π.: Η σχέση μου με την κουζίνα είναι εκείνη των περισσοτέρων γυναικών: σχέση αγάπης μίσους… Χα χα… Τώρα βέβαια η ηρωίδα του βιβλίου μου, η Σύρμω, βρίσκει τον εαυτό της μαγειρεύοντας με αγάπη για όσους αισθάνεται αυτό το πολύ δύσκολο συναίσθημα. Αναζητώντας το βιβλίο των συνταγών μαγειρικής της μητέρας της, τελικά συμφιλιώνεται με το ίδιο της το παρελθόν. Η προσωπική μου σχέση με την τέχνη της κουζίνας που τη θεωρώ ιεροτελεστία εξαρτάται από τη διάθεσή μου της στιγμής, και μπορεί να κυμανθεί από το καλύτερο μέχρι το χειρότερο.


Ερώτηση 6η: Μερικοί ισχυρίζονται ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Πιστεύετε ότι ισχύει, μία σύζυγος πρέπει να είναι εξίσου καλή και σαν νοικοκυρά εκτός των άλλων “αρμοδιοτήτων” της;

Β.Π.: Σίγουρα ο έρωτας περνάει και από το στομάχι, και από άλλα όργανα… Χα χα… Ο έρωτας είναι σύνθετο συναίσθημα, και όσα και να περιγράψεις γι αυτόν, δεν είναι ποτέ αρκετά. Τώρα βέβαια, άλλο έρωτας και άλλο γάμος. Ο γάμος περιλαμβάνει και άλλα στοιχεία, εκτός από τον έρωτα. Υπάρχουν γάμοι χωρίς έρωτα και έρωτες χωρίς γάμο. Η σύζυγος πρέπει να είναι και καλή νοικοκυρά, αν θέλει να πετύχει ο γάμος της. Πρέπει να είναι και καλή ερωμένη, και καλή σύντροφος, ω, είναι τόσο σύνθετος και απαιτητικός ο ρόλος αυτός…


Ερώτηση 7η: Η Σύρμω θα φτιάξει και πάλι τη ζωή της. Όταν κλείνει μία πόρτα, λίγο πιο πέρα μας περιμένει μία άλλη; Ποια είναι η άποψή σας;

Β.Π.: Όντως η Σύρμω «ξαναφτιάχνει» τη ζωή της. Τι εννοώ με αυτό; Όταν μια γυναίκα πάρει διαζύγιο, στην ουσία βλέπει να γκρεμίζεται ό,τι μέχρι τότε έχει χτίσει, και αυτό ισχύει και για τους άντρες φυσικά. Είναι τόσοι πολλοί οι διαζευγμένοι άνθρωποι στις μέρες μας… Δεν θέλουν ή δε μπορούν να «ξαναφτιάξουν» τη ζωή τους με το συγκεκριμένο τρόπο, συμβίωση ή συγκατοίκηση με ένα άλλο άνθρωπο. Ο καθένας φτιάχνει τη ζωή του ή τη χαλάει όπως νομίζει, και αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. Κάθε τέλος ακολουθείται νομοτελειακά από μια καινούργια αρχή, αρκεί να έχεις το κουράγιο να το αντιμετωπίσεις. Νομίζω ότι απάντησα στην ερώτησή σας.


Ερώτηση 8η: Οι γονείς των δύο αδερφών, Σύρμω και Λίνα, ξεχωρίζουν τις κόρες τους. Αυτό είναι αρκετό ώστε να δημιουργήσει προστριβές στη, μεταξύ τους, σχέση;

Β.Π.: Όταν οι γονείς ξεχωρίζουν τα παιδιά τους, αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί προστριβές. Βάζουν το μπόλι της ζήλειας μεταξύ των αδερφών, που θα δώσει καρπούς αργότερα. Βέβαια, οι γονείς συνήθως αυτό το κάνουν ασυνείδητα, πρέπει όμως πάντα να προσέχουν. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχωρίζουν τα παιδιά τους. Αν το κάνουν συνειδητά, τότε είναι αξιόμεμπτοι, και θα το πληρώσουν ανάλογα. Η Σύρμω και η Λίνα συγκεκριμένα, έχοντας σαν βάση τη διάκριση που έκαναν οι γονείς στο παρελθόν, ανέπτυξαν μια σχέση ανταγωνιστική και… η συνέχεια στις σελίδες του βιβλίου.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Β.Π.: Στους αναγνώστες μου θέλω να πω τα εξής: να διαβάσουν κατ’ αρχήν το βιβλίο μου, να προσπαθήσουν να εμβαθύνουν και να αντλήσουν συμπεράσματα για τον ίδιο τους τον εαυτό. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό, ότι ο αναγνώστης και ειδικά η αναγνώστρια θα βρει στις σελίδες της «Κουζίνας της αγάπης» τον εαυτό της.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Β.Π.: Έχω εκδώσει μέχρι στιγμής οκτώ λογοτεχνικά βιβλία, ενώ παράλληλα εργάζομαι εντατικά στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχω ενεργή ανάμειξη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι ένα φορτίο του οποίου το βάρος αρχίζω να συνειδητοποιώ. Το επόμενο συγγραφικό μου βήμα δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!
 
 
 
 
 
 
Η Βασιλική Πιτούλη, γεννημένη στον Βόλο από Ηπειρώτη πατέρα, είναι καθηγήτρια Οικονομικών και Γαλλικής Φιλολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει διδάξει στη Ριζάρειο Σχολή, στα εκπαιδευτήρια Καργάκου, σε δημόσιο ΙΕΚ, στα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Λύκεια και έχει αποσπαστεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Επί τέσσερα χρόνια ήταν υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης. Στα δεκαοχτώ της βραβεύτηκε σε διαγωνισμό νεανικής ποίησης που οργάνωσε η εφημερίδα Θεσσαλία. Έχει συμπεριληφθεί στη λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση (έκδοση 2009), έχει ασχοληθεί με βιβλιοπαρουσίαση και βιβλιοκριτική, ενώ άρθρα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σεεφημερίδες, περιοδικά και στο ίντερνετ.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 κατέβηκε υποψήφια στον Δήμο Κηφισιάς -Ν. Ερυθραίας -Εκάλης και ήρθε πρώτη επιλαχούσα δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς. Έχει δυο κόρες παντρεμένες.
(2017) Η κουζίνα της αγάπης, Έναστρον
(2015) Εκάλη - Μύκονος, Έναστρον
(2012) Ους ο Θεός συνέζευξεν, Αμαρυσία
(2009) Η προδοσία οδηγεί στον παράδεισο, Εμπειρία Εκδοτική
(2008) Δείπνο εκ προμελέτης, Εμπειρία Εκδοτική
(2007) Διάλογοι περί έρωτος και άλλων δαιμονίων, Δωδώνη
(2005) Να με λες Άννα, Εμπειρία Εκδοτική
(2002) Η είσπραξη της ημέρας, Δωδώνη
(2001) Και το έρεβος να γίνεται φως, Δωδώνη
 
 
 
 

Η κουζίνα της αγάπης
Κάθε κουζίνα έχει τα μυστικά της και η κουζίνα της Σύρμως δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα.
Είναι άσημη αλλά έχει διάσημη αδερφή, την ιέρεια των ειδήσεων Λίνα Τάτση.
Ζουν σε παράλληλους κόσμους, ξένους μεταξύ τους, αλλά στην ίδια Αθήνα της κρίσης.
Η μία έχει κόρες και η άλλη γάτες και σκύλους, αλλά καθεμία αναρωτιέται ποια είναι η κερδισμένη. Η Ήπειρος κονταροχτυπιέται με τον Βόλο και τη Μικρά Ασία καθώς οι γυναίκες της ιστορίας αυτής προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον έρωτα και τη στοργή, της αδερφής και της μητέρας. Κάποιοι λεκέδες μένουν ανεξίτηλοι, αλλά όλα μπορούν να συμβούν στην κουζίνα της αγάπης.
 
 
 
 
Εκάλη - Μύκονος
Ο γοητευτικός και αδιάφθορος αστυνόμος Πάνος Μαυράκης βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ έναν αθώο ληστή και αυτό γίνεται αφορμή να ξεδιπλωθεί μπροστά του ένας κόσμος γεμάτος λάμψη, χρήμα, εξουσία, διαπλοκή και καλοκρυμμένα μυστικά: Ο μεγαλοσχήμων φαρμακοβιομήχανος Θανάσης Μπόκος και η γυναίκα του Νανά, ένα σχεδόν θρυλικό ζευγάρι· υπουργοί, μεγαλογιατροί, «κυρίες» του Κολωνακίου, κωλ γκερλ, τρελοί μόδιστροι, διάσημοι ποπ τραγουδιστές και ένα ακούραστο «τρεχαντηράκι». Ανάμεσα σε Κολωνάκι, Εκάλη και Μύκονο κινείται μια εγκληματική «υψηλή κοινωνία». Μα όσο προχωρημένο και αν είναι το κακό, στο βάθος ίσως προβάλλει μια υπόσχεση εξαγνισμού και καλοσύνης.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου