Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Συζητώντας με τη Ζέτα Πολίτη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Ζ.Π.: Διαβάζοντας διάφορες θεματολογίες δε μπορώ να επιλέξω έναν!Λατρεύω την υπέροχη λογική και τη θεωρία του Νίτσε, την αφοσίωση σε ένα στόχο και την επίτευξη των ονείρων που θεσπίζει ο Κοέλιο, συμφωνώ απόλυτα με τον Στίβεν Κινγκ και την άποψη του πως η τηλεόραση καταστρέφει τη δημιουργικότητα αλλά όταν σκέπτομαι λογοτεχνία, το μυαλό μου ταξιδεύει στον υπέροχο Καζαντζάκη.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ζ.Π.: Το πρώτο μου βιβλίο απ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν το γνωστό σε όλους μας παραμύθι "Όλιβερ Τουιστ". Θυμάμαι ακόμη και από που το είχα αγοράσει καθώς και το ατελείωτο κλάμα που έριχνα κάθε φορά που το διάβαζα! Ο Τσαρλς Ντίκενς είναι για εμένα ένας συγγραφέας που ταυτίζομαι... Μάλιστα, σε μια δήλωση του έλεγε ότι: "με τις περιπέτειες και τη δυστυχισμένη ζωή του μικρού Όλιβερ, θέλησα ν' αποδείξω ότι το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει". Με βρίσκει τόσο σύμφωνη. Ίσως αυτά τα λόγια τριβέλιζαν το μυαλό μου γράφοντας και τη Πιρπιρίτσα.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ζ.Π.: Όλα αυτα που προανέφερα συνετέλεσαν στο να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Είχα από πολύ μικρή μέσα μου ένα μικρόβιο να γράφω ατελείωτα, να φτιάχνω εφημερίδες, περιοδικά….


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η αγάπη βασιλεύει στο χωριό Πιρπιρίτσα”;

Ζ.Π.: Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη, ελπίδα και πίστη. Πίστη στο ότι όλα μπορούν να ανατρέπουν και να βελτιωθούν αρκεί να το θέλουμε.


Ερώτηση 5η: Στην ιστορία σας η Λητώ θα δείξει τον δρόμο της αγάπης στη γιαγιά Μερσίνα. Πιστεύετε ότι τα παιδιά βάζουν τα “γυαλιά” στους μεγαλύτερους ανθρώπους;

Ζ.Π.: Δεν το πιστεύω απλά! Είμαι πεπεισμένη γι αυτό. Τα παιδιά μιλούν με την αθωότητα της ψυχής και της καρδιάς, χωρίς ίχνος κακιάς, μίσους. Στα μάτια τους δεν θα δεις ποτέ πονηριά ή δόλο. Τα παιδιά είναι τα μόνα που γνωρίζουν την ουσία και την αξία της αγάπης. Μιας ανιδιοτελούς αγάπης που όπως συνηθίζω να επαναλαμβάνω δεν έχει όρια και είναι ανεκτίμητη. Τα παιδιά λοιπόν στο παραμύθι εκπροσωπούνται από τη Λητώ και οι μεγάλοι από τη Μερσινα.


Ερώτηση 6η: Η Μερσίνα, είναι μία κακότροπη και συμφεροντολόγα ηλικιωμένη γυναίκα. Ο χαρακτήρας ενός ενήλικα δομείται από τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας;

Ζ.Π.: Αυτό νομίζω πως είναι αποδεδειγμένο από τη ψυχολογία. Δεν είναι δυνατόν ένας ενήλικας να μη κουβαλά τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας. Ωστόσο το ζητούμενο είναι πως τα διαχειρίζεται. Νομίζω, το πιο δύσκολο είναι να τα εντοπίσεις και να μπεις στη διαδικασία να έρθεις αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον εαυτό.


Ερώτηση 7η: Αν θα μπορούσατε να δώσετε μία συμβουλή σε ένα παιδί ποια θα ήταν αυτή;

Ζ.Π.: Χωρίς δεύτερη σκέψη θα σας έλεγα, πως δε θα ήθελα να δώσω καμία συμβουλή στα παιδιά. Ίσως αν οι συμβουλές ήταν λιγότερες σε τόσες γενιές, σήμερα τα παιδιά να ήταν αυθεντικότεροι ενήλικες!


Ερώτηση 8η: Αν θα μπορούσατε να δώσετε μία συμβουλή σε έναν ενήλικα ποια θα ήταν αυτή;

Ζ.Π.: Να διαβάζει, πολύ και τα πάντα. Να ακούει, για να κατανοήσει και όχι για να απαντήσει. Να προσπαθεί και να μη επαναπαύεται.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ζ.Π.: Ένα μεγάλο ευχαριστώ! Στη πρώτη παρουσίαση της Πιρπιρίτσας όπου ήταν και το παρθενικό βάπτισμα το δικό μου στην έκθεση και την επαφή με το κοινό, ένιωσα πρώτη φορά τι σημαίνει αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Με κατέκλυσαν τόσο έντονα, όμορφα συναισθήματα και πραγματικά νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη!


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Ζ.Π.: Πρόσφατα, δημιούργησα έναν δικό μου χώρο, ένα κέντρο μελέτης και δημιουργίας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Έτσι η επαγγελματική μου αυτή δραστηριότητα (δεδομένου του νέου επαγγελματικού ξεκινήματος) και μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες με οδήγησαν σε μια μικρή παύση από τη συγγραφή.. ωστόσο η μεγάλη μου αγάπη για τα παιδιά δε μπορεί να με κρατήσει άλλο μακριά από ένα νέο παραμύθι που είναι ήδη στα σκαριά. Σ΄αυτό δεν θα
συναντήσει κανείς το ρομαντισμό αλλά ταυτόχρονα και τη παράδοση της Πιρπιρίτσας. Πλέον μιλάμε για κάτι πιο σύγχρονο και χιουμοριστικό που αποσκοπεί σε αλλά κοινωνικά εκπαιδευτικά μηνύματα. Δε θα σας κρύψω πως μετά από παρότρυνση του εκδότη μου, κ. Λουδάρου έχω αρχίσει να πειραματίζομαι και μ ένα μυθιστόρημα αλλά θεωρώ πως πρέπει να διαβάσω αρκετά ακόμη γι αυτό το βήμα! Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε πως ένας δημιουργός οφείλει να σέβεται τον αναγνώστη αλλά και τον εαυτό του!
Ναζίμ Χικμέτ
Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά έστω και για μια μέρα ας τον δώσουμε να παίξουν σαν ένα πολύχρωμο μπαλόνι να παίξουν τραγουδώντας ανάμεσα στ’ αστέρια ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά σαν ένα τεράστιο μήλο, σαν ψίχα ολόζεστου ψωμιού να χορτάσουν μια μέρα τουλάχιστον ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά να μάθει έστω και για μια μέρα ο κόσμος τη φιλία τα παιδιά θα πάρουν απ’ τα χέρια μας τον κόσμο θα φυτέψουν αθάνατα δέντρα.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!
 
 
 
 
 
Η Ζέτα Πολίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η έμφυτη αγάπη της για τα παιδιά την οδήγησε να επιλέξει το επάγγελμα της παιδαγωγού. Σπούδασε παιδαγωγικά, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε την εκπαίδευση της πάνω στην εξελικτική ψυχολογία και τη συμβουλευτική.
Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια εντοπισμού και ανίχνευσης προβλημάτων συμπεριφοράς. Επίσης, έχει τιμηθεί και με διάκριση για την οργάνωση και την υλοποίηση της ομιλίας της με θέμα «Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
Μεγάλη της αγάπη η συγγραφή. Πρόσφατα ,κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό παραμύθι με τίτλο «Η αγάπη βασιλεύει στη Πιρπιρίτσα» ,από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Είναι η ιδιοκτήτρια του After school, και ο πρώτος στόχος της για το κέντρο είναι να μιλά στα παιδιά για τη δύναμη της αγάπης , της ανιδιοτελούς αγάπης, που δεν έχει όρια, είναι ανεκτίμητη, υπέροχη και μεταμορφώνει τη ζωή των ανθρώπων.
Εκείνη στον ελεύθερο χρόνο της συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να εξελίσσεται.
(2017) Η αγάπη βασιλεύει στη Πιρπιρίτσα, εκδόσεις Λυκόφως
 
 
 
 
 
Η αγάπη βασιλεύει στη Πιρπιρίτσα
Διδακτικό και διασκεδαστικό είναι το παραμύθι της Ζέτας Πολίτη, με τίτλο "Η αγάπη βασιλεύει στην Πιρπιρίτσα", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, με εικονογράφηση της Δήμητρας Πέππα. Πρωταγωνίστριες μία μπάμπω και μία κοπελίτσα που έχει περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή της.
Η γιαγιά Μερσίνα ζει σε ένα χωριό, την Πιρπιρίτσα, μακριά από τους συγχωριανούς της, που την αποφεύγουν λόγω του κακότροπου χαρακτήρα της.Κάποια στιγμή, στη ζωή της μπάμπως εμφανίζεται η γλυκιά και όμορφη Λητώ, η οποία αναζητά στέγη.
Πώς θα αντιδράσει και τι θα σκεφτεί η δύστροπη Μερσίνα, όταν βρει τη Λητώ έξω από το κοτέτσι της;
Τι αλλαγές θα φέρει το κοριτσάκι στη ζωή της γιαγιάς;
Πώς η αγάπη θα τρυπώσει στην καρδιά της;
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου