Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Συζητώντας με την Ειρήνη Μακρυδάκη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Ε.Μ.: Aγαπημένος μου συγγραφέας ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ε.Μ.: "Μια ρυτίδα στο χρόνο" της Madeleine L' Engle.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ε.Μ.: Αυτό που με ώθησε να επιχειρήσω τη συγγραφή παιδιού βιβλίου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι η ανάγκη που έχω εγώ ως γονέας που είναι συγχρόνως Παιδαγωγός και Αστυνομικός , να βρω ένα τρόπο να επικοινωνήσω με τα παιδιά και να περάσω κάποια μηνύματα και κάποιες αξίες (χωρίς διδακτισμό) στη δική τους παιδική γλώσσα.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Το αστέρι της φιλίας”;

Ε.Μ.: Πιστεύ ότι είναι ένα βιβλίο που μέσα από χρώματα, εικόνες, χιούμορ και παιδική μυθοπλασία, επιχειρεί να αγγίξει τις ψυχές μικρών και μεγάλων. Να υποστηρίξει τις πανανθρώπινες αξίες του ανθρωπισμού, της ειρήνης, του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, της διαφορετικότητας, της φιλίας και της αγάπης προς το συνάνθρωπό μας.


Ερώτηση 5η: Η φιλία κοιτάει σύνορα και ιδιαιτερότητες; Ποια είναι η άποψή σας;

Ε.Μ.: Η πραγματική φιλία είναι εκείνο το αόρατο νήμα που διασυνδέει και αγκαλιάζει πλάσματα ακόμα κι όταν διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους. Δεν κοιτάζει σύνορα και ιδιαιτερότητες. Ενώνει άτομα, τα οποία συμπληρώνουν και στηρίζουν το ένα το άλλο μέσα από τις διαφορές τους.


Ερώτηση 6η: Ως αστυνομικός θα έχετε δει πολλά πράγματα. Ποια από αυτά τα πράγματα σας έκαναν να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Ε.Μ.: Στα 25 χρόνια που υπηρετώ στην Ελληνική Αστυνομία δεν σας κρύβω ότι έχω έρθει αντιμέτωπη πολλές φορές με την καταπάτηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών και την κακοποίησή τους κάτι στο οποίο δεν μπορούσα να μείνω απαθής. Τα τελευταία χρόνια η άμεση επαφή μου με το μεταναστευτικό, μ' έκαναν να ανακαλύψω μια ισχυρή ευαισθησία κρυμμένη κάτω από τη στολή μου και σε συνδιασμό με την αγάπη μου για τα παιδιά με ώθησαν να συγγράψω αυτό το βιβλίο..


Ερώτηση 7η: Το αστέρι θα καταφέρει να δώσει στο μικρό κορίτσι μία φίλη. Πιστεύετε πως μπορούμε να πιστεύουμε σε θαύματα;

Ε.Μ.: Το αστέρι της φιλίας δεν έρχεται αφ'υψηλού και σε κατάσταση τελειώτητας αλλά έχει
προσωποποιημένες όλες τις παιδικές διακυμάνσεις, τις αταξίες αλλά και την παιδική αισιοδοξία . Θα καταφέρει να κάνει το κοριτσάκι να ελπίζει στη ζωή του και θα του φέρει τη φιλία που λαχταρούσε τόσο καιρό.
Όσο για τα θαύματα .....πιστεύω ότι μπορούμε να πιστεύουμε στα θαύματα.
Τα πάντα γύρω μας , η ίδια η ζωή είναι ένα υπέροχο θαύμα!!! Όπως είπε και ο κορυφαίος θεατρικός σκηνοθέτης Κάρολος Κούν " Για να γίνουν θαύματα πρέπει να πιστεύουμε σ'αυτά".


Ερώτηση 8η: Στην αρχή μας λέτε ότι όλα τα έσοδα της συγγραφικής σας αμοιβή θα διατεθούν εξ' ολοκλήρου για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Καταρχάς, να σας δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια! Θα θέλατε να μας πείτε τι ήταν αυτό που σας ώθησε να το κάνετε, καθώς και ποια ιδρύματα επιλέξατε;

Ε.Μ.: Αποφάσισα να διαθέσω το υλικό και πνευματικό μέρος αυτού του βιβλίου σε δύο Δομές. α) στο Παιδικό χωριό S.O.S. Bάρης και στο σύλλογο ΑΜΕΑ "Το Μέλλον" Νοτίου Κρήτης, γιατί θέλω να λειτουργήσει ώς δείκτης, ώς ένα δάκτυλο που θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ..θα δείχνει Δομές γύρω μας που στηρίζουν συνανθρώπους μας και παιδιά που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ε.Μ.: Θέλω να πω σε κάθε αναγνώστη ότι δεν μπορεί να νοηθεί πολιτισμός ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΙ ΕΥΑΛΟΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ...ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.
Τα παιδιά θα πρέπει να διάγουν πλήρη κι αξιοπρεπή ζωή , μέσα σ' ένα παριβάλλον που θα μπορούν να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν σωστά κι αυτό είναι υποχρέωση εμάς των μεγάλων να τους το παρέχουμε.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Ε.Μ.: Όταν άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο θεώρησα ότι είναι ένα διάλειμμα από τις υπόλοιπες απασχολήσεις μου. Στη συνέχεια όμως διαπίστωσα πόσο συναρπαστικό είναι, να έρχεσαι σε επικοινωνία με τα παιδιά στη δική τους γλώσσα...
Αυτό τον καιρό γράφω ένα άλλο παιδικό βιβλίο. Η ιστορία μιλάει για ένα σκύλο, ο οποίος μετά από πολλές περιπέτεις θα βρεθεί να υπηρετεί στην Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Ε.Μ.: Σας ευχαριστώ θερμά.
Με εκτίμηση Μακρυδάκη Ειρήνη
 
 
 
 
 
Η Ειρήνη Μακρυδάκη γεννήθηκε στην Κρήτη και είναι μητέρα τριών αγοριών.
Υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία και είναι Αντιπρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών INTERNAΤIONAL POLICE ASSOCIATION – HELLENIC SECTION.
Ορμώμενη από Παιδαγωγικές Σπουδές και Παιδαγωγική ενασχόληση ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και παιδικών βιβλίων.
Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Σήμερα ετοιμάζει το νέο της βιβλίο με ήρωα ένα Σκύλο Ντετέκτιβ!!!
(2017) Το αστέρι της φιλίας, εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη
 
 
 
 
 

Το αστέρι της φιλίας
 
Ένα αστέρι θα ρίξει την ανεμόσκαλα από τον ουρανό για να συναντήσει ένα παιδί που ήρθε από κάπου μακριά…
Ένα παιδί που του έλειπε το χαμόγελο και η ελπίδα. Το αστέρι αυτό, θα φωτίσει την ψυχή του… θα φέρει την Ειρήνη στη ζωή του… και θ’ αλλάξει τον κόσμο του.
Πώς θα τα πραγματοποιήσει όλα αυτά το αστέρι;
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου