Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Σε μια πτυχή του χρόνου" Madeleine L’Engle

ΣΕ ΜΙΑ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
12.00€
Συγγραφέας: Λ'ΕΝΓΚΑΛ, ΜΑΝΤΛΙΝ
Έτος έκδοσης: 2018
ISBN: 978-960-04-4918-1
ΣΕΛ.: 264
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Τίτλος πρωτοτύπου: A Wrinkle in Time
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Μετάφραση: Φέρρο, Στεφανία
Βάρος: 293.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο
Ηλικία: από 12 ετών

Ο πατέρας της Μεγκ, σπουδαίος αστροφυσικός, εξαφανίζεται, και η Μεγκ μαθαίνει πως βρίσκεται στον μακρινό πλανήτη Κάμαζοτς, φυλακισμένος από τη σκοτεινή δύναμη ΕΚΕΙΝΟ, που προσπαθεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σύμπαν.

Για να σώσει τον πατέρα της, θα χρειαστεί βοήθεια. Από τον χαρισματικό μικρό αδερφό της Τσάρλς Ουάλας, από τον φίλο της τον Κάλβιν, αλλά και από τα τρία παράξενα πλάσματα που τους επισκέπτονται: την κυρία Τιναυτό, την κυρία Ποιοαπόλα και την κυρία Αυτοπού. Επίσης, η Μεγκ πρέπει να επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις: το πείσμα, τον θυμό, αλλά και την αγάπη. Θα πρέπει να μπει σε μια πτυχή του χρόνου, να τεσσερακτινιστεί, να περιπλανηθεί στο σύμπαν. Οι δυνάμεις του κακού απειλούν να αφανίσουν ολόκληρο τον κόσμο και η Μεγκ πρέπει να τις σταματήσει.

Το βιβλίο που έχουν αγαπήσει ολόκληρες γενιές και εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, από το 1962 που πρωτοκυκλοφόρησε, εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

Η Μάντλιν Λ’Ένγκαλ το 1960 έγραψε το Σε μια πτυχή του χρόνου (A Wrinkle in Time). Αρχικά δυσκολεύτηκε να βρει εκδότη, καθώς άλλοι το θεωρούσαν μπερδεμένο, άλλοι υπερβολικά σύνθετο για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται και άλλοι όχι αρκετά συναρπαστικό. Το βιβλίο ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, καθώς έθετε σημαντικά ηθικά θέματα, όπως το αν η ανάγκη για ασφάλεια λειτουργεί τελικά σαν φυλακή.

Εκδότης βρέθηκε εντέλει το 1962, και η επιλογή του δικαιώθηκε από κάθε άποψη: το βιβλίο, εκτός από μεγάλη εμπορική επιτυχία, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα νεανικά βιβλία όλων των εποχών, ένα βιβλίο που διδάσκεται σε σχολεία όλου του κόσμου.

(Απόσπασμα από το βιογραφικό της συγγραφέα)

Η Μάντλιν Λ’Ένγκαλ (Madeleine L’Engle) γεννήθηκε το 1918 και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στη Νέα Υόρκη. Όταν ήταν δώδεκα χρονών μετακόμισε με την οικογένειά της στις Γαλλικές Άλπεις.

Στα σχολικά της χρόνια προτιμούσε να γράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο ή να σκαρώνει ιστορίες και ποιήματα, παρά να ασχολείται με εκείνα που της ζητούσαν οι δάσκαλοί της, ενώ οι κακοί της βαθμοί δεν την αποθάρρυναν ποτέ.

Αργότερα επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σπούδασε λογοτεχνία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της διάβασε πολλούς κλασικούς, ενώ συνέχισε να γράφει και δικά της κείμενα. Αποφοίτησε μετ’ επαίνων και έπιασε δουλειά στο θέατρο. Οι ικανοποιητικές τότε αμοιβές και το ελαστικό ωράριο της άφηναν χρόνο για να γράφει τα δικά της κείμενα. Στο θέατρο γνώρισε και τον σύζυγό της, Χιου.

Αφού απέκτησαν μία κόρη, εγκαταστάθηκαν στο Κονέκτικατ, σε ένα χωριό όπου οι αγελάδες ήταν περισσότερες από τους κατοίκους. Επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη αρκετά χρόνια αργότερα, με τρία πια παιδιά. Τα χρόνια περνούσαν, τα παιδιά μεγάλωναν, η Μάντλιν συνέχισε να γράφει. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα και ένα μέρος του 21ου, και απόλαυσε τη ζωή, τους φίλους, τον σύζυγο, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της. Έγραψε συνολικά πάνω από εξήντα βιβλία για μικρούς και μεγάλους ως τον θάνατό της, το 2007.

Το 1960 έγραψε το Σε μια πτυχή του χρόνου (A Wrinkle in Time). Αρχικά δυσκολεύτηκε να βρει εκδότη, καθώς άλλοι το θεωρούσαν μπερδεμένο, άλλοι υπερβολικά σύνθετο για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται και άλλοι όχι αρκετά συναρπαστικό. Το βιβλίο ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, καθώς έθετε σημαντικά ηθικά θέματα, όπως το αν η ανάγκη για ασφάλεια λειτουργεί τελικά σαν φυλακή.

Εκδότης βρέθηκε εντέλει το 1962, και η επιλογή του δικαιώθηκε από κάθε άποψη: το βιβλίο, εκτός από μεγάλη εμπορική επιτυχία, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα νεανικά βιβλία όλων των εποχών, ένα βιβλίο που διδάσκεται σε σχολεία όλου του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου