Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Ερεθίσματα" Friedrich Dürrenmatt

Friedrich Dürrenmatt
Ερεθίσματα
Μετάφραση: Βασίλης Πατέρας
Σελ. 192
τιμή χωρίς ΦΠΑ: 10 €
ISBN: 978-960-283-465-7

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ μόλις κυκλοφόρησε το 85ο τομίδιο της επιτυχημένης σειράς microMEGA: πρόκειται για το βιβλίο Ερεθίσματα, ένα απάνθισμα σκέψεων του σπουδαίου Ελβετού συγγραφέα Friedrich Dürrenmatt.

Ο Φρήντριχ Ντύρρενματτ υπήρξε γνωστός για το κριτικό, ανήσυχο, συχνά δηκτικό πνεύμα του – κάτι που επιβεβαιώνει το μικρό δείγμα στοχασμών του που προσφέρει το εν λόγω τομίδιο. Η επιλογή αυτή απόψεων, κρίσεων, ρήσεων του Ντύρρενματτ έγινε από τον Daniel Keel, ο οποίος άντλησε υλικό από το σύνολο του έργου του συγγραφέα (τα άπαντα του οποίου έχουν εκδοθεί σε 37 τόμους).

Ο ανθολογούμενος Ντύρρενματτ αποφαίνεται, απαντά, στοχάζεται σχετικά με μια ποικιλία θεμάτων: τον Θεό και τον κόσμο, το χρήμα και το πνεύμα, την πολιτική και τη φιλοσοφία, τις διεθνείς σχέσεις, τον Ψυχρό Πόλεμο και την πυρηνική απειλή, τη συγγραφή ως επάγγελμα, το θέατρο και την κριτική, την πίστη και τη γνώση, το χιούμορ και την ανεκτικότητα, και πολλά άλλα.

Όπως έγραψε η ελβετική εφημερίδα Berner Zeitung: «Όποιος θέλει να στοχαστεί μαζί με το συγγραφέα Φρήντριχ Ντύρρενματτ, να καταπιαστεί με τους συχνά δαιδαλώδεις συλλογισμούς του στην πιο συνοπτική τους μορφή, δεν έχει παρά να δοκιμάσει με τούτον το μικρό τόμο»· ενώ το περιοδικό Tages-Anzeiger Magazin σημείωνε, με αφορμή τη συγκεκριμένη ανθολογία: «Η ασυγκράτητη διάθεση του Ντύρρενματτ να αναλύει και να επιχειρηματολογεί, ο δραματικός-δραματουργικός τρόπος σκέψης του, ο οποίος εκφράζεται με αντιθέσεις, αντιφάσεις και μεταφορές, έχει υφάνει έναν ιστό αφηγηματικής και παραστατικής πρόζας, ένα σύστημα δίχως σύστημα, ένα λαβύρινθο που διατρέχει και συνενώνει όλα τα κείμενά του…».

Εξυπακούεται πως τα αποσπάσματα που συγκροτούν αυτή την ανθολογία, τούτα τα ερεθίσματα για σκέψη, δεν είναι παρά «αφορμές», «εναύσματα», που προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή του αναγνώστη σε μια διαδικασία που –όπως κάθε ωφέλιμη ανάγνωση– δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι παθητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου