Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Συζητώντας με τη Μαρία Καλτσή

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Μ.Κ.: Σε μικρή ηλικία είχα αγαπημένους συγγραφείς! Θα σου πω με ποιους άρχισα να αγαπώ το διάβασμα και να γεμίζω τη βιβλιοθήκη μου με βιβλία τους: Ιούλιο Βερν, Πηνελόπη Δέλτα, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Έρνεστ Χέμινγουει και λατρεμένο Γρ. Ξενόπουλο. Τώρα πια δεν ξεχωρίζω τους συγγραφείς σε αγαπημένους. Διαβάζω σύμφωνα με την διάθεσή μου είτε κάποιον γνωστό είτε κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο. Από τη στιγμή που με έχουν ταξιδέψει στα βιβλία τους είναι αγαπημένοι μου!


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Μ.Κ.: Αν θυμάμαι καλά, το πρώτο που διάβασα μόνη μου σε παιδική ηλικία γιατί συνήθως μου άρεσε να μου διαβάζουν άλλοι κι εγώ να τους ακούω, ήταν «Η καλύβα του μπάρμπα- Θωμά» της Χάριετ Μπίτσερ Στόου και πολύ Ιούλιο Βερν.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Μ.Κ.: Μια αγάπη που είχα από μικρή, να ξεδιπλώνω την ψυχή μου στο χαρτί, την είχα αφήσει για χρόνια στην άκρη ώσπου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και εκεί που αγαπάς, εκεί γυρνάς!


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Ρόζα ο ροζ δράκος, συνάντηση με έναν γίγαντα”;

Μ.Κ.: Μια παραμυθένια ιστορία απαλλαγμένη από διδακτικούς τόνους, απλά και μόνο για να διασκεδάσουν οι μικροί μου φίλοι παρέα με το δρακάκι που αγαπήσανε από το πρώτο μου παραμύθι.


Ερώτηση 5η: Η Ρόζα έρχεται πάλι με νέες περιπέτειες. Η περιοδεία σας σε σχολεία ξεκινάει από την αρχή. Τι σας λένε οι μαθητές για το δρακάκι σας; Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό από τα άλλα παιδικά βιβλία;

Μ.Κ.: Η Ρόζα είναι ένας ήρωας που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή. Τα παιδιά που ήδη την έχουν γνωρίσει από την προηγούμενη ιστορία της, την περίμεναν πως και πως πάλι σε νέες περιπέτειες και η αλήθεια είναι πως η επιθυμία τους αυτή με ώθησε να γράψω αυτό το παραμύθι, δεν γινόταν να τους χαλάσω χατίρι! Η Ρόζα μπήκε στις καρδιές τους γιατί είναι ένας καλός δράκος, ένα δρακάκι που τους μοιάζει, με τις δικές τους ανησυχίες και ίσως τελικά αυτό την κάνει ξεχωριστή, ίσως ήθελαν παρέα τους έναν δράκο που δεν είναι τρομακτικός όπως συνήθως παρουσιάζονται στα παραμύθια.


Ερώτηση 6η: Πιστεύετε ότι η Ρόζα έχει πολύ δρόμο ακόμα; Θα συνεχίσετε να μας προσφέρετε πολλές ακόμα ιστορίες της;

Μ.Κ.: Η αλήθεια είναι πως αγαπώ πολύ τη Ρόζα και με μεγάλη μου χαρά θα έγραφα κι άλλες περιπέτειές της. Άλλωστε όπως προανέφερα όσο αρέσει σε μένα να ταξιδεύω με τη Ρόζα, άλλο τόσο αρέσει και στους μικρούς μου φίλους, οπότε δεν νομίζω πως τελείωσαν οι ιστορίες της. Μέσα στο μυαλό μου όμως έχω και άλλους παραμυθένιους ήρωες που θέλω πολύ να τους τους γνωρίσω……


Ερώτηση 7η: Στο βιβλίο σας βλέπουμε τη συνεργασία όλων για καλό σκοπό. Θεωρείτε ότι μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι συν-άνθρωποι και λιγότερο εγωπαθείς;

Μ.Κ.: Η ιστορία μας έχει αποδείξει πολλές φορές πως μόνο όταν είμασταν μονιασμένοι, αγαπημένοι και συνεργαζόμασταν για το κοινό καλό, μόνο τότε καταφέρναμε τα μέγιστα. Πιστεύω πως μαθαίνοντας από μικρά στα παιδιά μας το αίσθημα της αλληλεγγύης και τη διάθεση για συνεργασία και προσφορά στον συνάνθρωπο, σίγουρα έχουμε δημιουργήσει καλύτερους συν-ανθρώπους κι όχι αυτάρεσκους και αντικοινωνικά εγωπαθείς.


Ερώτηση 8η: Εκτός από τα δύο παιδικά βιβλία σας, έχετε συγγράψει και ένα μυθιστόρημα ενηλίκων. Πώς σας φάνηκε και αυτή η εμπειρία;

Μ.Κ.: Τελείως διαφορετική από τα παραμύθια, αλλά εξίσου συναρπαστική! Παρόλο που με συνεπαίρνει ο κόσμος των παραμυθιών, θέλω κάποια στιγμή να ξαναγράψω μυθιστόρημα και θα το κάνω όχι μόνο για μένα, αλλά και για τις αναγνώστριες που τις άγγιξε το πρώτο μου μυθιστόρημα και με ρωτάνε πότε θα έχουν ένα ακόμη βιβλίο μου.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Μ.Κ.: Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τους λιλιπούτειους φίλους μου για όλα τα χαμόγελα, τις αγκαλιές τους, για όλη την αγάπη που μου δείχνουν με κάθε τρόπο, παίρνω πολύ δύναμη και γεμίζω μπαταρίες για να συνεχίσω. Και κατά δεύτερον να ευχαριστήσω μικρούς και μεγάλους μέσα από την καρδιά μου για την αγάπη που δείχνουν στα πονήματά μου και να τους ευχηθώ να έχουν πάντα όμορφα βιβλιοταξίδια!


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Μ.Κ.: Μμμμ, μυρίζει παραμύθι και αυτή η χρονιά!! Και αυτή τη φορά θα πετάξουμε στους ουρανούς αλλά όχι με φτερά δράκου…….


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Μ.Κ.: Βασιλική μου, σ’ ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη! Να σου ευχηθώ να είσαι πάντα καλά, να ταξιδεύεις πάντα μέσα στα βιβλία που τόσο αγαπάς και η αγαπημένη «Βιβλιομανία- Βιβλιολατρεία» σου να φτάσει όσο πιο ψηλά επιθυμείς!!! 
 
 
 
 
 
Η Μαρία Καλτσή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία Φθιώτιδος. Ο πατέρας της καταγόταν από την Πελασγία, ένα χωριό έξω από τη Λαμία και η μητέρα της κατάγεται από την Κω Δωδεκανήσου. Τα καλοκαίρια της όλα από μικρή τα περνούσε στο πανέμορφο αυτό νησί της Δωδεκανήσου. Από μικρή θυμάται τον πατέρα της να της αγοράζει συνεχώς βιβλία και να της μαθαίνει να τα αγαπάει όσο και τα παιχνίδια της! Σπούδασε τέσσερα χρόνια στο ΤΕΙ Μεσολογγίου Τεχνολόγος Γεωπόνος στο τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας. Μετά τις σπουδές της επέστρεψε για πολύ λίγο στην πόλη της, τη Λαμία, αλλά η ζωή την έφερε στα Ιωάννινα. Από το 2003 ζει μόνιμα και εργάζεται στα Ιωάννινα. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών παιδιών, ενός 8χρονου αγοριού και ενός 6χρονου κοριτσιού που λατρεύουν τα παραμύθια. Θέλουν συνήθως να τους διηγείται ιστορίες από το μυαλό της στις οποίες να πρωταγωνιστούν τα ίδια μαζί με δράκους, νεράιδες, πρίγκηπες, γίγαντες, μάγισσες και όλους τους υπόλοιπους παραμυθένιους ήρωες!! Τα παιδάκια της είναι και η έμπνευσή της για τα παραμύθια που γράφει. Είναι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.
(2017) Ρόζα, ο ροζ δράκος, συνάντηση μ’ έναν γίγαντα, Οσελότος
(2016) Το μυστικό μας, Οσελότος
(2015) Ρόζα ο ροζ δράκος, Οσελότος
 
 
 
 
 

Ρόζα, ο ροζ δράκος, συνάντηση μ’ έναν γίγαντα
Τι γίνεται όταν ένα δρακάκι μεγαλώνει και νιώθει την ανάγκη να ανοίξει τα φτερά του και να ανακαλύψει τον κόσμο; Η Ρόζα ο ροζ δράκος, χρησιμοποιώντας τα εφόδια από το προηγούμενο δύσκολο ταξίδι της, ξεκινά για μια νέα περιπέτεια! Πού θα την οδηγήσει το πέταγμά της; Ποιους νέους φίλους θα γνωρίσει και πόσο φιλικός μπορεί να είναι τελικά ένας γίγαντας που συναντά; Δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε στον πολύχρωμο κόσμο της και να τον εξερευνήσετε μαζί της...
 
 
 
 
Το μυστικό μας
Το μυστικό μας... Το μυστικό του Μάνου και της Τζίνας, δύο ανθρώπων που η μοίρα τούς ένωσε απροσδόκητα. Εκείνος πιλότος κι εκείνη αεροσυνοδός, βρίσκονται να μοιράζονται τους ίδιους ουρανούς και ο έρωτάς τους είναι πιο δυνατός κι από τον ήλιο που βλέπουν στις πτήσεις τους. Αψήφησαν τη λογική, τα "πρέπει", τη διαφορά ηλικίας, τις ζωές που είχαν ήδη φτιάξει ο καθένας χωριστά, για ν' ακολουθήσουν τον δρόμο της καρδιάς τους και να αφεθούν σε ένα πάθος δυνατό, σ' έναν έρωτα παράνομο, κρυμμένο απ' όλους και απ' όλα, σ' ένα μυστικό που πίστευαν κι οι δυο πως δεν θα τέλειωνε ποτέ! Πόσο μπορούν να κρατηθούν όμως οι όρκοι των παθιασμένων εραστών, όταν η μοίρα έχει πάρει άλλες αποφάσεις;
 
 
 
 
Ρόζα ο ροζ δράκος
Η Ρόζα είναι ένας ροζ δράκος που γεννιέται ανάμεσα σε άλλους δράκους και όλοι από την πρώτη μέρα της ζωής της τη σχολιάζουν για τη διαφορετικότητα του χρώματος και της συμπεριφοράς της και δεν μπορούν να την αποδεχτούν. Απογοητευμένη και φοβισμένη τους εγκαταλείπει όλους. Θα καταφέρει άραγε να νικήσει τους φόβους της και να επιστρέψει στο βουνό των δράκων πάλι για να ζήσουν όλοι μαζί;
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου