Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Εφιάλτης – Η απολογία” του Νίκου Φαρούπου

Το βιβλίο πραγματεύεται μία συγκεκριμένη ιστορική περίοδο της αρχαίας Ελλάδας. Τα ιστορικά στοιχεία πολλά, οι πραγματικοί χαρακτήρες αμέτρητοι και μία υποθετική απολογία έρχεται να συναρπάσουν τους αναγνώστες του.
Τελικά, ο γνωστός σε όλους μας Εφιάλτης, ο μέγα προδότης, ήταν όντως αυτός που πρόδωσε τον Λεωνίδα και τους τριακόσιους στις Θερμοπύλες; Μήπως η ιστορία μας αποκρύπτει πολλά γεγονότα; Μήπως ο Εφιάλτης ήταν ένα ακόμα εξιλαστήριο θύμα από τα πολλά που υπήρξαν κατά καιρούς; Ένας τόσο έξυπνος βασιλιάς, όπως ήταν ο Λεωνίδας, μπόρεσε να ηττηθεί τόσο εύκολα και να αφήσει τα νώτα του ακάλυπτα; Γιατί ο Ξέρξης πείστηκε τόσο εύκολα από τον Εφιάλτη; Ο Ηρόδοτος γιατί ήταν τόσο απόλυτος στην άποψή του σχετικά με την προδοσία του Εφιάλτη; Από μικροί σκεπτόμενοι την προδοσία μας έρχεται στο νου μας ένα όνομα... ΕΦΙΑΛΤΗΣ. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα γεννηθούν στους αναγνώστες διαβάζοντας τη συγκεκριμένη απολογία.
Επιβάλλεται να δοθούν συγχαρητήρια στον συγγραφέα, ο οποίος καταπιάστηκε με ένα τόσο δύσκολο και δυσθεώρητο θέμα, της προδοσίας του Εφιάλτη, σύμφωνα με την ιστορία. Το βιβλίο απευθύνεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό κοινό. Για αυτόν τον λόγο δεν ανήκει στα ευκολοδιάβαστα συγγράμματα και δεν μπορεί να διαβαστεί ελαφρά την καρδίαν αλλά με προσοχή και προσήλωση εξαιτίας της πληθώρας ονομάτων, ιστορικών γεγονότων και παραπομπών που παραθέτει ο συγγραφέας στο τέλος του έργου. Κάθε μυθιστόρημα, το οποίο εμπεριέχει ιστορικά στοιχεία οφείλει να περιλαμβάνει πολλές παραπομπές.
Βλέποντας, αρχικά το εξώφυλλο του βιβλίου αναλογίστηκα ότι θέλω να το διαβάσω, συγχαρητήρια αξίζουν στη σχεδιάστρια εξωφύλλων, Ξένια Τρύφων, για την τόσο εξαιρετική δουλειά της! Πηγαίνοντας στο οπισθόφυλλο βεβαιώθηκα ότι ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ! Ο χρόνος ανάγνωσης δεν ήταν γρήγορος. Ο λόγος; Θέλησα να εμπεδώσω κάθε πρόταση και κάθε λέξη που αποκαλυπτόταν μπροστά μου. Φτάνοντας στο τέλος, προβληματίστηκα. Για να ακριβολογώ εδώ και πολλά χρόνια σκεφτόμουν την ιστορία του Εφιάλτη και έβλεπα ότι έβριθε πολλών κενών και αοριστολογιών. Και ναι, πιστεύω ότι πιθανόν ο Εφιάλτης να μην ήταν αυτός που τόσο εύκολα έχουμε στοχοποιήσει εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια. Την αλήθεια, ίσως, να μην τη μάθουμε ποτέ μας. Αλλά η αμφιβολία οφείλει να σιγοκαίει στο πίσω μέρος του μυαλού μας.
Η σκέψη του συγγραφέα φαίνεται εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη. Το όλο εγχείρημά του μας αποδεικνύει ότι πριν ξεκινήσει τη συγγραφή, ο ίδιος στηρίχθηκε σε πλούσια βιβλιογραφία ώστε να αποδώσει ορθά στοιχεία και γεγονότα. Η πιθανή απολογία του μας δείχνει ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας και μας εφιστά την προσοχή, ώστε πριν βγάλουμε την ετυμηγορία μας, οφείλουμε να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες και να κοιτάμε πίσω από τις πράξεις τι μπορεί να αχνοφέγγει. Όπως λένε... Ο,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ.
Αν με ρωτάτε αν αξίζει αυτό το βιβλίο, η απάντηση είναι μία και μοναδική! ΝΑΙ!!! Αξίζει τον χρόνο που θα διαθέσουμε, αξίζει να διερωτόμαστε τι ισχύει πριν βγάλουμε την ετυμηγορία μας, χωρίς να δώσουμε στον άλλον να θέσει την προσωπική του άποψη. Αξίζει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη μας! Άλλωστε οι αναγνώστες είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι και πρέπει να δίνουμε χώρο στη ζωή μας ανακαλύπτοντας τέτοια πονήματα από τόσο αξιόλογους συγγραφείς.





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου