Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Ο κάστορας δήμαρχος” της Ιουλίας Βαρειά

Ο κάστορας είναι λυπημένος. Κανείς δεν τον θέλει για φίλο του και όσο και αν προσπαθεί να αποκτήσει δεν τα καταφέρνει. Μόνο ένα χελιδόνι δέχεται να του κάνει παρέα αλλά και αυτό θα φύγει σύντομα για άλλους τόπους. Για όσους μήνες θα λείπει το χελιδόνι θα είναι μόνος του και πάλι ο κάστορας.
Τι θα κάνει ο κάστορας για να βρει νέους φίλους; Γιατί τα ζώα που δεν του μιλάνε τον βγάζουν δήμαρχο; Τι θα κάνει στο δάσος ως δήμαρχος πλέον; Τι θέλουν τα άλλα ζώα από τον κάστορα; Θα καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των άλλων ζώων; Γιατί ο κάστορας έχτισε φράχτη γύρω από το σπίτι του;
Αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν καθώς η ανάγνωση θα προχωρά και οι σελίδες θα διαδέχονται η μία την άλλη.
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι ζωντανή και η εικονογράφος, Στέλλα Αποστόλου, καταφέρνει να δέσει τις ζωγραφιές με το κείμενο με ένα άρτιο αποτέλεσμα. Η μαγεία των χρωμάτων ξετυλίγεται και οι αναγνώστες ενθουσιάζονται από τη χρωματική της παλέτα και το αψεγάδιαστο αποτέλεσμα που προσφέρει τόσο απλόχερα η Στέλλα Αποστόλου. Στο τέλος του βιβλίου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν με τις δραστηριότητες που θα βρουν και να μαγευτούν από τη συλλογική προσπάθεια των δύο δημιουργών.
Πρόκειται για μια ιστορία άκρως διδακτική αλλά χωρίς διδακτισμούς και κουνήματα των χεριών. Τα πιο σπουδαία μηνύματα που απορρέουν από την ανάγνωση είναι αυτά της ομαδικότητας, της κοινωνικής προσφοράς, της ανιδιοτελούς αγάπης και της φιλίας. Η ιστορία
διαβάζεται από παιδιά όλων των ηλικιών, μικρά και μεγάλα. Ας δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν τον μικρό κάστορα και την παρέα του σε ένα δάσος, το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο μακρινό όσο κάποιοι μπορεί να νομίζουν! Ας κάνουμε δώρο στα παιδιά βιβλία με μηνύματα που προάγουν την ομαδικότητα, τη συλλογική προσπάθεια, την αγάπη, τη διαφορετικότητα και τη φιλία!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου