Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "ΘΕΡΙΣΤΡΟΝ" Δημήτρης Κοσμόπουλος

ΘΕΡΙΣΤΡΟΝ
16.60€
Συγγραφέας: ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Έτος έκδοσης: 2018
ISBN: 978-960-04-4950-1
ΣΕΛ.: 120
Σχήμα: 17 Χ 24
Βάρος: 414.00 γραμ.
Σκληρό εξώφυλλο

Το Θέριστρον είναι το ένατο ποιητικό βιβλίο του Δημήτρη Κοσμόπουλου. Πρόκειται για μια εκτενή ποιητική σύνθεση, δομημένη σε τέσσερις ενότητες. Θέριστρον είναι το εργαλείο του θερισμού, το δρεπάνι, αλλά συνάμα και το θερινό ένδυμα. Δημιουργώντας σύγχρονο ποιητικό ιδίωμα, μέσα από την συνομιλία με την έμμετρη αλλά και την μοντερνιστική ποιητική παράδοση, ξετυλίγεται ο θερισμός από τη φθορά του χρόνου και η ανθοφορία της αιωνιότητας. Το πένθος της απώλειας από την αιχμαλωσία στην ειρκτή της ιστορίας συνυπάρχει το αίτημα για νόημα που μπορεί να φωτίσει την ιστορία και τον κόσμο σε παρακλητική και προσευχητική γλώσσα, με ενσωματωμένα θραύσματα από όλο τον πλούτο της γλωσσικής μας παρακαταθήκης.

Έργο εξωφύλλου και προμετωπίδας ειδικά για την έκδοση: Σωτήρης Σόρογκας

Ἀντίφωνο

Μὲ τὸ ἀκόντιο στὸ στῆθος βυθισμένο
μὲς στὸ κορμί σου γέρνει καὶ θὰ γκρεμιστεῖ
ἐκεῖνος ὁ στρατιώτης μὲ τὸ ξεσκισμένο
ἀμπέχονο καὶ τὴν ἀσπίδα του στὴ γῆ.

Ἀδιάκοπα τρέχεις, τὸν ἀνασηκώνεις,
τὰ μάτια του ἀδειανά, θολὸ γυαλί.
Τὸ φονικὸ τὸ δόρυ ξεκαρφώνεις,
ἀλλὰ εἶναι ὁ θώρακας βαρὺς πολὺ

κι ἔχει πιὰ γίνει ἕνα μὲ τὸ δέρμα.
Μυρίζει σκουριασμένο σίδερο καὶ αἷμα.
Ὁ ἀέρας κίτρινος, μπαρούτι, γύρω βέλη.

Ὁ Ἰωάννης, τότε, φθάνει ἀπὸ τὰ ἕλη.
«Ὁ Στάφυλος, ἡ Μέθη καὶ ὁ Βότρυς»
ψάλλουν τὰ μάτια του. Ὀρθώνεται ὁ στρατιώτης.





Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γεννήθηκε στο Κοντογόνι (Παπαφλέσσα) Πυλίας στη Μεσσηνία. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής.
Έχει εκδώσει εννέα ποιητικά βιβλία και τρία βιβλία δοκιμίων για θέματα λογοτεχνίας και κριτικής. Δοκίμια, μεταφράσεις και κριτικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες και στα αραβικά, έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες και έχουν εκδοθεί στα γαλλικά, στα ιταλικά και στα αλβανικά.
Διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Νέα Ευθύνη. Από το 2001 είναι μέλος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και από το 2004 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Το 2005 τού απονεμήθηκε το Βραβείο Έλληνα Λυρικού ποιητή «Λάμπρος Πορφύρας» της Ακαδημίας Αθηνών και το 2013 το Διεθνές Βραβείο Κ.Π. Καβάφη για το σύνολο τού ποιητικού του έργου.
Zει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου