Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Βάρκα στον γιαλό” της Μάρως Θεοδωράκη

Ο Μιχάλης είναι ένα παιδί που “μετονομάζεται” σε Μίκης. Η παιδική του ηλικία και τα βιώματά του τον ωριμάζουν νωρίς. Οι συνεχείς μεταθέσεις του πατέρα του οδηγούν την οικογένεια να ξεριζώνεται συνεχώς από μέρη, τόπους και ανθρώπους. Οι σχέσεις γίνονται όνειρα ανολοκλήρωτα καθώς τίποτα δεν είναι σταθερό για να δοκιμαστούν στο χωροχρόνο. Μόνη του αγάπη γίνεται η μουσική. Χορωδίες, μουσικά όργανα και ωδεία γίνονται οι διαδρομές που θα τον καταξιώσουν και θα τον οδηγήσουν στην ολοκλήρωση ως οντότητα.
Τα χρόνια είναι δύσκολα και αρχικά ο ελληνοιταλικός πόλεμος και μετέπειτα η εισβολή των Γερμανών και η κατοχή δυσχεραίνουν την κατάσταση. Τα γεγονότα θα σημαδέψουν την ψυχή του και η επαφή του με σημαντικούς ανθρώπους θα τον ορίσουν ως συνθέτη και άνθρωπο.
Ένα βιογραφικό παιδικό μυθιστόρημα έρχεται να μας ανοίξει τις πύλες του και να μας γνωρίσει τις άγνωστες πτυχές της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.
Η ανιψιά του συνθέτη, Μάρω Θεοδωράκη, φωτίζει όλα όσα αγνοούσαμε για τη ζωή αυτού του πολυτάλαντου ανθρώπου.
Κάθε σελίδα καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών και μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης δημιουργεί την αμεσότητα που χρειάζεται για να μπούμε στο κλίμα της εποχής, των βιωματικών συνθηκών του συνθέτη και στη γνωριμία μας μαζί του. Δεν γνωρίζουμε απλώς τον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αλλά τον άνθρωπο και τον χαρακτήρα του, την αγάπη του για τη μουσική, τα όνειρά του, τις ευχές του και τα πρότυπά του. Για όλα αυτά που προανέφερα, αναμφισβήτητα είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσουν όχι μόνο τα παιδιά των 8 ετών και πάνω αλλά όλοι οι αναγνώστες ανεξαρτήτου ηλικίας.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου