Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Γράμμα στον μπαμπά και τη μαμά που μαλώνουν” του Γιώργου Μπουμπούση

Ένα μικρό αγόρι βιώνει καθημερινούς καβγάδες μεταξύ του μπαμπά του και της μαμάς του. Αυτό το θλίβει, τον αγχώνει και τον στεναχωρεί. Οι σκέψεις του περνάνε μέσα από τις σελίδες ενός γράμματος που έχει ως παραλήπτες τους γονείς του. Τους απευθύνει ερωτήσεις για να πάρει τις απαντήσεις που θα λύσουν τα κενά που του έχουν δημιουργηθεί και όσα δεν μπορεί να κατανοήσει.
Η πραγματικότητα εκλαμβάνεται διαφορετικά από κάθε ηλικιακή ομάδα. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους πιο εύκολα από τους μεγάλους. Αυτό τα ωθεί να πιάνουν με τις “κεραίες” τους τα σήματα των γονιών τους. Οι καβγάδες, η στάση του σώματος και τα μάτια των μεγάλων “διαβάζονται” από τα μικρά μέλη κάθε οικογένειας.
Πέρα όμως από αυτό βλέπουμε ότι τα παιδιά βιώνουν μία έντονη συναισθηματικά φόρτιση, αρνητικού περιεχομένου, όταν η ηρεμία, η οικογενειακή θαλπωρή, η αγάπη και ο σεβασμός εκμηδενίζονται και όλα στην καθημερινότητα καταρρέουν. Έτσι, όλα αυτά που δημιουργούνται στην ψυχολογία των παιδιών είναι να διογκώνονται η λύπη, η ενοχή και ο φόβος. Λύπη για όσα βλέπουν, φόβος για το αβέβαιο αύριο και ενοχή γιατί νομίζουν ότι αυτοί ευθύνονται για τη νέα συμπεριφορά των γονιών τους.
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα σημαντικό βιβλίο για να καταφέρουμε εμείς οι μεγάλοι να καταλάβουμε τον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Μα πάνω απ' όλα μας δείχνει ότι όλα μπορούν να λυθούν με συζήτηση και με σεβασμό, τόσο προς τον/ην σύντροφό μας όσο και προς τα παιδιά μας.
Πρόκειται για ένα βιβλίο οδηγό συμπεριφοράς και κατανόησης της παιδικής ψυχολογίας που αξίζει να το διαβάσουν κυρίως οι μεγάλοι!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου