Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

“Χωράει δε χωράει” της Julia Donaldson

Μία γιαγιά δεν είναι ικανοποιημένη με το σπίτι της. Είναι πολύ μικρό και δεν τη χωράει. Ζητάει από έναν γερο-σοφό να τη συμβουλέψει πώς να το μεγαλώσει. Αυτός τη συμβουλεύει να βάλει μέσα μία κότα, μετά μία κατσίκα, έπειτα ένα γουρούνι και τέλος μία αγελάδα.
Θα καταφέρει να μεγαλώσει το σπίτι της η γιαγιά; Οι συμβουλές του γερο-σοφού θα πιάσουν τόπο; Τα άτακτα ζώα θα δώσουν όλα όσα επιθυμεί η γιαγιά; Θα χωρέσει η γιαγιά μέσα στο σπίτι με τόσα ζώα που συγκατοικούν μαζί της;
Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό βιβλίο, το οποίο σε συνδυασμό με το ρίμα που προσφέρει στον αναγνώστη κάνει την ανάγνωση διασκεδαστική και του διδάσκει την ποίηση. Μέσα από την ιστορία θα γνωρίσει τη λογοτεχνία καλύτερα και θα του δώσει την ώθηση να αγαπήσει τις λέξεις και την ποιητικότητα του λόγου της συγγραφέως.
Μπορεί να διαβαστεί από κάθε ηλικιακή ομάδα χωρίς να προκαλέσει ανία και βαρεμάρα. Απεναντίας, κάθε αναγνώστη θα γελάσει, θα διδαχθεί και θα αποκομίσει τα μηνύματα που θέλει να προσδώσει η συγγραφέας μέσω της ιδιαίτερης και απολαυστικής αυτής ιστορίας.
Το ενδιαφέρον δε χάνεται και όσο περνάνε οι σελίδες τόσο όλοι ζητάνε και άλλο. Όταν η ιστορία φτάνει στο τέλος της μία χαρμολύπη κατακλύζει τον αναγνώστη. Χαρά γιατί τα μηνύματα ξετυλίγονται και μας δείχνει ότι πολλές φορές οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο μας φαίνεται λίγο όσο και λύπη γιατί το παραμύθι έφτασε στο τέλος του. Παρότι το διάβασα πριν λίγες μέρες μου λείπει ήδη η γραφή της συγγραφέως, Julia Donaldson, και σίγουρα θα αναζητήσω και τα άλλα βιβλία της. Η ζωντανή εικονογράφηση του Axel Scheffler είναι εξαιρετική και μαγευτική. Καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να αιχμαλωτίσει το μάτι του αναγνώστη περίτρανα. Εκτός από ένα βιβλίο που οι γονείς, θείοι, νονοί και όχι μόνο θα μπορούσαν να δωρίσουν στα παιδιά, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει διδακτική ύλη για την τάξη και πρόταση ανάγνωσης και συζήτησης πάνω στην ιστορία της γιαγιάς που χωράει δε χωράει. Καταπληκτική επιλογή που θα έπρεπε όλοι να έχουν στα σπίτια τους και στις βιβλιοθήκες τους.





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου