Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Ο Άι-Βασίλης και ο δάσκαλος” της Άννας Ιακώβου

Ο μικρός Βασίλης αποφασίζει να μη γιορτάζει πλέον τον Άι-Βασίλη της ορθοδοξίας αλλά τον γνωστό κοκκινοφορεμένο και παχουλό γεράκο που φέρνει τα δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου ταξιδεύοντας με το έλκηθρό του, το οποίο σέρνουν οι τάρανδοί του.

Αυτή η δήλωση αναστατώνει τη μητέρα του παιδιού, η οποία παραμονή Πρωτοχρονιάς θα προκαλέσει μία αλυσιδωτή αντίδραση και θα κάνει το χωριό ανάστατο. Ενημερώνει τον παπά του χωριού και αυτός με τη σειρά του τον Πρόεδρο του χωριού, ο οποίος αναλαμβάνει δράση και ενημερώνει με τη σειρά του τον γραμματικό της κοινότητας, τον Νικόλα Παπαδάκη. Καθώς αυτοί πάνε να βρουν τον δάσκαλο του χωριού, ο οποίος άλλαξε τα μυαλά των μαθητών του θα τους ακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι.


Ο δάσκαλος δέχεται μία δριμύ επίθεση και δεν του δίνουν το περιθώριο να μιλήσει και να υποστηρίξει τον εαυτό του, ώσπου ο Μιχάλης ο Θαλασσινός θα βρεθεί μπροστά τους.

Θα καταφέρει ο δάσκαλος να εξηγήσει ότι αυτό που έλεγε ήταν απλώς ένα παραμύθι, το οποίο λέγεται σε όλον τον κόσμο; Θα λυθεί το θέμα ή ο δάσκαλος θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το χωριό δια της βίας; Θα βρει το χωριό τη νηνεμία και θα κυλήσει ομαλά η παραμονή Πρωτοχρονιάς και η Πρωτοχρονιά αντίστοιχα; Θα πάνε όλοι ξέγνοιαστοι και ήρεμοι να εκκλησιαστούν του Αγίου Βασιλείου;


Όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν στις σελίδες του βιβλίου και θα μας δείξουν ότι παντού χωράνε οι αλήθειες και τα παραμύθια. Και τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τα δύο.


Εντός του βιβλίου θα βρείτε ένα συνοδευτικό cd, το οποίο περιλαμβάνει τη θεατροποιημένη εκδοχή της ιστορίας. Εκτός όμως από το cd, ο αναγνώστης θα βρει και ένα με τη θεατρική διασκευή του έργου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο δάσκαλος του σχολείου για σχολική παράσταση.
Η εικονογράφηση του βιβλίου ανήκει στην Εύα Καραντινού και αποτελεί ίσως από τις πιο δημιουργικές στιγμές της. Τα χρώματα εναρμονίζονται μεταξύ τους, οι φιγούρες είναι παραστατικές και όλα μαζί δίνουν μία ζεστασιά στο μάτι του αναγνώστη που τον κάνει να ηρεμεί και να γαληνεύει.
Το διήγημα της συγγραφέως, Άννα Ιακώβου, καταφέρνει να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη και να τον ταξιδέψει στη δική του παραμονή Πρωτοχρονιάς με τις μυρωδιές της βασιλόπιτας να τον μεταφέρει σε έναν κόσμο τόσο δικό του. Το ίδιο ακριβώς γίνεται με τα κάλαντα που τα παιδιά λένε για να μαζέψουν χρήματα. Το μόνο που ίσως λείπει είναι το πουπουλένιο χιόνι που παλιότερα άγγιζε απαλά τα παπούτσια του κάθε παιδιού. Αλλά και αυτό με τη φαντασία του μπορεί να συμβεί! Μία άλλη εποχή, μακρινή αλλά τόσο ονειροπόλα έρχεται να μας δείξει πώς τα παιδιά περνούσαν εκείνες τις ημέρες με την ανυπομονησία να χτυπήσουν τις πόρτες των γειτόνων τους για να τους τραγουδήσουν τα “Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς”. Ήρθε η ώρα να γίνουμε και εμείς οι μεγάλοι παιδιά! Ήρθε η ώρα να γνωρίσουν τα παιδιά πράγματα που ίσως να μη γνωρίζουν όσοι ζουν στις μεγαλουπόλεις και να αναβιώσουν και πάλι τα ήθη και έθιμα των παλαιότερων χρόνων!
Η ποιότητα της έκδοσης είναι πολυτελείας και αξίζει να αγοραστεί από όλους! Κάντε ένα δώρο για αυτές τις γιορτές και χαρίστε χαρά και χαμόγελα στα παιδιά προσφέροντάς τα ένα βιβλίο σαν αυτό!







Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου