Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η αρπαγή του Πρίγκιπα Μαργαρίνη” των Mark Twain και Philip Stead

“Η αρπαγή του Πρίγκιπα Μαργαρίνη” είναι ένα παραμύθι ανολοκλήρωτο δια χειρός Mark Twain. Την ολοκλήρωσή του ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο Philip Stead και την εικονογράφηση ανέλαβε η Erin Stead. Όπως μας γνωστοποιείται ο Mark Twain σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι κάπου στη δεκαετία του 1880 εμπνεύστηκε μία ιστορία μετά από τα παρακάλια των κοριτσιών του ένα βράδυ να τις διηγηθεί ένα παραμύθι. Διαλέγοντας πρώτα μία εικόνα ο Mark Twain αρχίζει να πλάθει ένα παραμύθι.
Η αρχή της ιστορίας του μικρού και φτωχού Τζόννυ απέκτησε σάρκα και οστά. Έτσι, οι σημειώσεις που κρατά ο συγγραφέας θα αρχίσουν να αναδομούν την ιστορία του Τζόννυ, στον οποίο δόθηκαν κάποιοι μαγικοί σπόροι και συνεχίστηκε με την επιχείρηση της απελευθέρωσης του Πρίγκιπα Μαργαρίνη που απείχθη. Αλλά οι σημειώσεις θα μείνουν ημιτελείς και το παραμύθι δε θα ολοκληρωθεί ποτέ. Μέχρι τη στιγμή που αυτές θα βρεθούν στο αρχείο Mark Twain στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.
Όταν αυτές οι σημειώσεις θα φτάσουν στα χέρια του Philip Stead, ένας νέος κόσμος ξεπηδά και αναπλάθεται η ιστορία ενός από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς. Ελπίζοντας και εικάζοντας ο Philip Stead ότι αυτή την εξέλιξη θα έδινε και Mark Twain στην ιστορία του εάν την είχε ολοκληρώσει.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από μικρά και μεγάλα παιδιά. Τα μηνύματα που απορρέουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης είναι πολλά και ποικίλα. Ορισμένα από αυτά είναι η ματαιοδοξία, η τυραννία, η καλοσύνη, η αγάπη, η γενναιότητα, η ομαδικότητα και η φιλανθρωπία. Η ονομασία του κοτόπουλου “Η Λοιμώ και η Λιμώ” μας δείχνει περίτρανα το σπουδαίο και ευφυές σκεπτικό του συγγραφέα. Κάθε λέξη τοποθετείται σε καίριο σημείο και υποδηλώνει έναν σκεπτόμενο δημιουργό.
Η ροή του βιβλίου είναι αρκετά παράδοξη. Καθώς μέσα στην ιστορία του μικρού μας ήρωα ξεπηδά η μορφή του Mark Twain και του Philip Stead, τους οποίους παρακολουθούμε να συνομιλούν σε ένα σπίτι στο νησί του Κάστορα.
Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα είναι, ίσως, από τα πιο όμορφα βιβλία που διάβασα. Κάθε λέξη είναι τοποθετημένη σε σωστή σειρά. Η συγκίνηση διαδέχεται το γέλιο και αντιστρόφως. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα ζωής και μας δείχνει ότι τίποτα δεν είναι απίθανο να συμβεί αρκεί να πιστέψουμε ότι θα γίνουν όσα θέλουμε και επιθυμούμε.
Η πολυτελής και σκληρόδετη έκδοση από τις εκδόσεις Πατάκη είναι αξιομνημόνευτη και μία παγκόσμια επιτυχία η μετάφρασή του. Η εικονογράφηση σε παραπέμπει σε μία άλλη εποχή, αρκετά παλιότερη από αυτή που διανύουμε και αυτό μπορεί να μας τοποθετήσει σε εκείνα τα χρόνια που πρωτογράφτηκε. Η νοσταλγία που μας προκαλούν τα χρώματα και οι εικόνες μας δείχνουν το τεράστιο ταλέντο της Erin Stead. Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό από τα χιλιάδες γνωστά και συνηθισμένα, αν θέλετε να δείτε μία ιστορία πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε από έναν άλλο δημιουργό, αν επιθυμείτε να προσφέρετε ένα βιβλίο μιας άλλης εποχής, τότε αυτό είναι το πόνημα που αξίζει να διαβάσετε, να ταξιδέψετε στις σελίδες του και να δωρίσετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο!






Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου