Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Συζητώντας με την Μαρίνα Γιώτη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Μ.Γ.: Ποιόν να πρωτοδιαλέξω! Μου αρέσει πολύ ο Χόρχε Μπουκάι.


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Μ.Γ.: Η Κοκκινοσκουφίτσα.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Μ.Γ.: Ένας μαγικός κόσμος όπου όλα είναι πιθανά!


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Μ.Γ.: Κάθε τι που ζω, οι στιγμές με την κόρη μου, η επαφή μου με τα παιδιά στις παρουσιάσεις, μια λέξη, μια εικόνα, ένα συναίσθημα. Τα πάντα μπορούν να γεννήσουν μια ιδέα για ένα παραμύθι.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Μ.Γ.: Πάντα μου άρεσε να φτιάχνω ιστορίες και είμαι μανιώδης συλλέκτρια παιδικών βιβλίων από μικρή ηλικία. Όσο σπούδαζα στην Αμερική οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση ασχολήθηκα πολύ με παιδικά βιβλία και ήταν κάτι που πάντα ήθελα να κάνω. Κάποια στιγμή το 2014 ωρίμασαν απλά οι συνθήκες και εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Η Στιγμούλα».


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο "Σκουφοκοκκινίτσα" με δύο λόγια;

Μ.Γ.: Ανατρεπτικό! Μια διάσημη ιστορία έτσι και αλλιώς, που σκοπό έχει να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να μάθουν να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές της Ιστορίας.


Ερώτηση 7η: "Η Σκουφοκοκκινίτσα" απευθύνεται μόνο σε μικρούς ή και σε μεγάλους φίλους;

Μ.Γ.: Από τα σχόλια που λαμβάνω συνεχώς από τους γονείς ,θα έλεγα ότι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αρκεί να έχει κανείς αγνή καρδιά!


Ερώτηση 8η: Το βιβλίο σας αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά το γνωστό σε όλους παραμύθι και το δεύτερο σε μία άλλη ματιά του γνωστού παραμυθιού, όπου βλέπουμε πως ο κακός ο λύκος μπορεί να μην ήταν τόσο κακός. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με αυτό το σκέλος;

Μ.Γ.: Μια φράση της κόρης μου όταν ταξιδεύαμε: «Μαμά μια πονηρή αλεπού» με έκανα να σκεφτώ τον ρατσισμό που υπάρχει στα κλασσικά παραμύθια και πως αυτός περνάει ύπουλα από γενιά σε γενιά.


Ερώτηση 9η: Μέσα από το βιβλίο βγαίνουν διδάγματα και από τις δύο ιστορίες. Πόσο δύσκολο είναι για έναν συγγραφέα να το καταφέρει αυτό;

Μ.Γ.: Καθόλου δύσκολο δεν το βρήκα. Η ιστορία εξελίσσεται πολύ φυσικά και τα μηνύματα περνάνε αβίαστα. Ο Σαρλ Περό ευθύνεται για τα διδάγματα στο πρώτο μέρος του βιβλίου. Μια ιστορία που γράφτηκε πριν 500 χρόνια παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα, γιατί το μήνυμα που περνάει είναι ακόμα σημαντικό. Αν και στην «Σκουφοκοκκινίτσα» γλυκαίνουμε λίγο την κλασική ιστορία για να την φέρουμε πιο κοντά στον σύγχρονο τρόπο διαπαιδαγώγησης. Τα μηνύματα στο δεύτερο σκέλος του βιβλίου είναι όμως αυτά που το κάνουν τόσο ανατρεπτικό.


Ερώτηση 10η: Εσείς, με την ιδιότητα της μητέρας, ποια "μη" του βιβλίου θα τονίζατε στην κόρη σας;

Μ.Γ.: Την κλασσική ιστορία θα την διάβαζα όταν η κόρη μου ήταν σε ηλικία 3-5 ετών και θα της τόνιζα να είναι επιφυλακτική με τους ξένους. Το δεύτερο μέρος θα της το διάβαζα σε ηλικία 5-9 ετών και θα ήθελα να της πω να μην πιστεύει ότι ακούει από τους άλλους, να ερευνά και να κρίνει μόνη της τα γεγονότα. Να ψάχνει την δική της αλήθεια.


Ερώτηση 11η: "Η Σκουφοκοκκινίτσα" μιλάει στον κύριο Φάνη για τον ρατσισμό, τον σχολικό εκφοβισμό ακόμα και τον παραγκωνισμό. Πόσο εύκολο θεωρείτε πως είναι τα παιδιά να καταλάβουν αυτούς τους όρους;

Μ.Γ.: Τα παιδιά μας μπορούν να καταλάβουν ιδιαίτερα πολύπλοκες έννοιες, αν τις εξηγήσουμε με απλά λόγια και παραδείγματα. Οι λέξεις που αναφέρατε δεν υπάρχουν στο βιβλίο. Οι έννοιες όμως εξηγούνται και συζητιούνται στο βιβλίο μέσα από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι ήρωες.


Ερώτηση 12η: Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Μ.Γ.: Είναι σημαντικό τα παιδιά μας, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να μην καταπίνουν χωρίς καμία αντίσταση ότι τους σερβίρεται. Αν δημιουργήσουμε παιδιά με κριτική σκέψη, μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε και ενήλικες με κρίση.


Ερώτηση 13η: Ποιος/οι παράγοντας/ες πιστεύετε πως οφείλεται/ονται στο γεγονός πως παιδιά "επιτίθενται" σε άλλα παιδιά λεκτικά ή και σωματικά;

Μ.Γ.: Η άγνοια και η έλλειψη παιδείας.


Ερώτηση 14η: Γιατί θεωρείτε πως ο εκφοβισμός, σχολικός ή μη, και ο ρατσισμός διαιωνίζονται εδώ τόσα χρόνια;

Μ.Γ.: Μέχρι πρόσφατα δεν το συζητούσαμε το θέμα. Λέγαμε «παιδιά είναι». Υπάρχει όμως μια παγκόσμια τάση να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα, γιατί είδαμε πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν αν δεν τα αντιμετωπίσουμε στη γένεσή τους.


Ερώτηση 15η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Μ.Γ.: Όπως έγραψε και Θανάσης Ευθυμιάδης για το βιβλίο μου: «Πίστευε και μη, ερεύνα!» Η αλήθεια όσο και σκληρή να είναι, πάντα απελευθερώνει.


Ερώτηση 16η: Θα μας πείτε δυο λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας έργο;

Μ.Γ.: Με τις εκδόσεις Διόπτρα συζητάω πολλές ιδέες και σκέψεις, αλλά είναι πολύ νωρίς για να σας πω που θα καταλήξουμε. Ένα είναι σίγουρο: Όποιο βιβλίο και να είναι το επόμενο θα του έχουμε δώσει όλη την αγάπη, γνώση και εμπειρία μας για να είναι και αυτό ένα βιβλίο που τιμάει τους δημιουργούς, τους εκδότες και τον αναγνώστη.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και όλα σας τα βιβλία να είναι καλοτάξιδα!


 Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη Σχεδιασμό Οπτικής Επικοινωνίας και Εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Από το 2003 είναι βραβευμένη δημιουργική διευθύντρια και συνέταιρος στην εταιρία συμβούλων marketing Sonar και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Στιγμούλα» και ακολούθησε «Η Στιγμούλα είναι δυνατή!» έναν χρόνο αργότερα από τις εκδόσεις Διόπτρα.
"Σκουφοκοκκινίτσα" εκδόθηκε το 2016 και "Η Στιγμούλα είναι δυνατή!" το 2015 από τις εκδόσεις Διόπτρα. "Η Στιγμούλα" το 2014 από τις εκδόσεις Μίνωας.


Συγγραφέας: https://www.dioptra.gr/Suggrafeas/359/Marina-Gioti/ 
"Σκουφοκοκκινίτσα": https://www.dioptra.gr/Vivlio/556/717/Skoufokokkinitsa/



"Σκουφοκοκκινίτσα" 
Δύο όψεις μιας ιστορίας σε ένα βιβλίο.
Η διάσημη ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, όπως την ξέρουμε, αλλά και η ιστορία… αλλιώς, ιδωμένη από μια άλλη οπτική γωνία.
Τι πραγματικά έγινε στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά αυτός ο Κυνηγός και πώς βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή εκεί για να σώσει την Κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο Κακός ο Λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε; Τι γύρευε η μικρή Κοκκινοσκουφίτσα μόνη της στο δάσος; Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ, Φάνης ο Μπούφος, είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του γνωστού παραμυθιού.
Ένα βιβλίο που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Ένα εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς που μαθαίνει στα παιδιά να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.
Γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…
«Στην εποχή της αμφισβήτησης “γεννήθηκε” η Σκουφοκοκκινίτσα, ένα παραμύθι που προσπαθεί να μας μάθει να “διαβάζουμε” τα κρυφά μηνύματα πίσω από τις λέξεις».
Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, εκπαιδευτικός
«H Μαρίνα Γιώτη έρχεται για άλλη μια φορά να βάλει βάλσαμο στις παιδικές πληγές μου και να φωνάξει με τη Σκουφοκοκκινίτσα: Πίστευε και μη, ερεύνα! Δηλαδή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις, σε κάθε περίπτωση ερεύνησέ το, ψάξε το, είναι φυσικό σου δικαίωμα!»
Θανάσης Ευθυμιάδης, ηθοποιός
«Η Σκουφοκοκκινίτσα είναι ένα εργαλείο για τους γονείς ώστε να “συστήσουν” στα παιδιά τους την έννοια της κριτικής σκέψης και με τη σειρά τους εκείνα σιγά σιγά να μάθουν να τη δομούν από μόνα τους».
Σοφία Αντύπα, ψυχολόγος



 "Η Στιγμούλα είναι δυνατή!"
 
Μια φορά και έναν καιρό μια μικρή σταγόνα, η Στιγμούλα, είδε από ψηλά ένα πολύ παράξενο χωριό! Σ’ αυτό το χωριό δεν υπήρχε καθόλου νερό, τα παιδιά ήταν θλιμμένα και τα πάντα σκονισμένα. Η Στιγμούλα είναι αποφασισμένη να βοηθήσει να επιστρέψει το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων. Μα θα χρειαστεί βοήθεια. Σιγά σιγά θα ανακαλύψει ότι η δύναμη που υπάρχει μέσα στον καθένα μας γίνεται πολύ μεγαλύτερη όταν ενώνεται με τη δύναμη των άλλων.
Ένα παραμύθι για την ομαδικότητα και την ανεξάντλητη δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας.


 "Η Στιγμούλα"
Μια φορά και έναν καιρό μια μικρή σταγόνα, η Στιγμούλα, ζούσε με τις αδερφές της σε ένα όμορφο δάσος. Η μέρα της ήταν τόσο μικρή που κρατούσε μόλις μια στιγμή! Ξυπνώντας ένα πρωί η Στιγμούλα δεν είδε πουθενά τις αδερφές της. Μάζεψε όλο της το θάρρος και αποφάσισε να ψάξει να τις βρει. Κάπως έτσι μπήκε σε μεγάαααλους μπελάδες… Ένα παραμύθι για τη μοναδικότητα του καθενός μας και την αξία του ταξιδιού στην ανακάλυψη του εαυτού μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου