Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Jonas Karlsson

O Jonas Karlsson είναι πολυτάλαντος άνθρωπος. Ένας από τους πιο διάσηµους ηθοποιούς της Σουηδίας, µε αρκετές εµφανίσεις τόσο στο Βασιλικό Δραµατικό Θέατρο όσο και σε κινηµατογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές µίνι σειρές. Το 2005 έκανε το ντεµπούτο του ως θεατρικός συγγραφέας µε το Nocturnal Walk για το Stockholm City Theatre, έργο που έλαβε διθυραµβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Στη συνέχεια, ο Karlsson ασχολήθηκε µε τη λογοτεχνία, παρουσιάζοντας την πρώτη συλλογή διηγηµάτων του µε τον τίτλο The Second Goal (2007).
Έκτοτε ξεκίνησε να γράφει µυθιστορήµατα και το Τιµολόγιο είναι το πρώτο που µεταφράζεται στα ελληνικά.
"Το τιμολόγιο" κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.


Τα καλύτερα πράγµατα σ’ αυτή τη ζωή είναι τσάµπα. Έτσι ξέραµε όλοι µέχρι τώρα, και πράγµατι έτσι είναι – ή µάλλον ήταν, µέχρι να έρθει το Τιµολόγιο.
Ο σαραντάχρονος ήρωας του Γιόνας Κάρλσον δεν έχει µεγάλες ανάγκες: ένα µικρο σπίτι, µια µικρή δουλειά, µικρές φιλοδοξίες, έναν µικρό κοινωνικό κύκλο, µια βολική, οικεία καθηµερινότητα, κατά προτίµηση µε πίτσα, ταινίες και µουσική. Τίποτα δεν τον έχει προετοιµάσει για το ιλιγγιώδες ποσό που ο µυστηριώδης οργανισµός «Κατανοµής Παγκόσµιων Πόρων» τον καλεί να πληρώσει έναντι της ευτυχίας που έχει βιώσει µέχρι εκείνη τη µέρα. Σίγουρος ότι πρόκειται για κάποιο ανόητο λάθος, ο ήρωας επιχειρεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση – µόνο και µόνο για να βρεθεί ακόµα πιο βαθιά µπλεγµένος.
Μια ιστορία σουρεαλιστική και απροσδόκητη, καφκική και αστεία, το Τιµολόγιο του Γιόνας Κάρλσον βάζει στο µικροσκόπιο τις προτεραιότητες του Δυτικού ανθρώπου, όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέουµε µε την επιτυχία απέναντι σ’ αυτό που ονοµάζουµε ευτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου