Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Λίζα Βάρβογλη

Για φανταστείτε μία πόλη όμορφη σαν παραμύθι, χτισμένη στην αγκαλιά της θάλασσας με έναν πύργο λευκό, ωραίες πλατείες και πορφυρά ηλιοβασιλέματα… Ε, λοιπόν, σε μια τέτοια παραμυθένια πόλη γεννήθηκε! Στην πανέμορφη αυτή πόλη αγάπησε τα παραμύθια: να τα ακούει, να σκαρώνει τα δικά της, αλλά και να ακούει τις ιστορίες των ανθρώπων που είναι σαν παραμύθια. Και τότε ήρθε το δίλημμα: τι να διαλέξει; Παραμυθένια παραμύθια ή ιστορίες ανθρώπων σαν παραμύθια; Βρήκε τη δική της χρυσή τομή σπουδάζοντας ψυχολογία στην Αμερική –έκανε το διδακτορικό της και στη συνέχεια τη μετα-διδακτορική της εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Harvard– και γράφοντας τα δικά της παραμύθια. Τώρα διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και βοηθάει μικρούς και μεγάλους όταν το δικό τους παραμύθι, συγγνώμη, εννοούσε η δική τους ζωή, δεν είναι ωραία να βρουν τρόπους να την «ξαναγράψουν» και να την κάνουν καλύτερη. Kαι βέβαια, λέω πολλά παραμύθια στα πολυαγαπημένα της παιδάκια, τις τρεις κόρες της και τον γιο της, που είναι ακόμα μπέμπης.
(2016) Το μυστήριο του μεγάλου μαύρου σκύλου, Mamaya
(2015) Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, Mamaya
(2012) Η Εύη και ο κύκλος της ζωής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2012) Η Λέλα στο νοσοκομείο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2012) Ο Πέτρος κι ο αδερφός του, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2012) Τα δύο σπίτια της Έλλης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2011) Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δώρο, Modern Times
(2007) Η διάγνωση του αυτισμού, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2007) Η νευροψυχολογία του στρες στην καθημερινή ζωή, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2006) Ερευνώντας τους λαβυρίνθους του εγκεφάλου, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2005) Τι συμβαίνει στο παιδί;, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2002) Έχασα το χρώμα μου και ψάχνω να το βρω, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2002) Σου έχω πει 1000 φορές να μη λες υπερβολές, Εκδόσεις Καστανιώτη
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2008) Ξε-γελάστε το στρες, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2007) Η διάγνωση της διάσπασης της προσοχής, Εκδόσεις Καστανιώτη


 "Το μυστήριο του μεγάλου μαύρου σκύλου"
Οι Κυνηγοί Μυστηρίων είναι εδώ!
Η Ανελάντα και ο Μάξιμος καλούνται να λύσουν ένα νέο μυστήριο!
Ένας μεγάλος μαύρος σκύλος εμφανίστηκε στη γειτονιά! Γιατί γρυλίζει και γαβγίζει; Γιατί τρέχει πάνω-κάτω. Τι ψάχνει; Μυστήριο!
Οι κυνηγοί μυστηρίων Ανελάντα και Μάξιμος είναι εδώ και θα το λύσουν με το μυαλό και την καλοσύνη τους!

Ένα παραμύθι με μυστήριο και περιπέτεια για αγόρια και κορίτσια 3-9 ετών από την εκπαιδευμένη στο Harvard ψυχολόγο Δρα Λίζα Βάρβογλη, που προάγει την αυτοπεποίθηση, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη συνεργασία και τη θετική σκέψη.



"Το μυστήριο του σοκολατένιου γλυκού"
Η Ανελάντα και ο Μάξιμος, ψάχνοντας στη σοφίτα της γιαγιάς τους, βρίσκουν ένα βιβλίο με συνταγές. Ταξιδεύουν ακόμα και στη Βραζιλία για να συγκεντρώσουν τα καλύτερα υλικά και να φτιάξουν το νοστιμότερο σοκολατένιο γλυκό.
Όταν τελικά το ετοιμάζουν... μετά από λίγο αυτό εξαφανίζεται!
Τι συνέβη; Μυστήριο!
Η Ανελάντα και ο Μάξιμος θα το λύσουν!
Ένα παραμύθι με μυστήριο και περιπέτεια για αγόρια και κορίτσια 3-9 ετών από την ψυχολόγο Δρ Λίζα Βάρβογλη, που προάγει την αυτοπεποίθηση, τη συναισθηματική νοημοσύνη, τη συνεργασία και τη θετική σκέψη.



"Η Εύη και ο κύκλος της ζωής"
Μιλάμε στα παιδιά για την απώλεια αγαπημένου προσώπου.
"Όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος, μα αυτό που τα κάνει ωραία είναι το α τα ζήσαμε και τα χαρήκαμε. Να μην το ξεχάσεις αυτό, ακόμα κι όταν εγώ δεν θα είμαι εδώ μαζί σου" είπε η γιαγιά στην Εύη.
Η σειρά αυτή προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τις σκληρές όψεις της ζωής με τρόπο ανάλαφρο, σαν ...παραμύθι, αλλά και τους γονείς και εκπαιδευτικούς να εξηγήσουν δύσκολα και ευαίσθητα θέματα. Επιπλέον, στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης του κάθε θέματος.



"Η Λέλα στο νοσοκομείο"
Μιλάμε στα παιδιά για τον φόβο της αρρώστιας.
Οι δύο λέξεις που αντηχούν στο μυαλό της Λέλας είναι "νοσοκομείο" και "εγχείριση" και ήδη νιώθει πολύ άρρωστη!
Της έχουν κοπεί τα πόδια! Η γενναία Λέλα ξαφνικά νιώθει τρομαγμένη και τόση δα μικρούλα...



 "Ο Πέτρος κι ο αδερφός του"
Μιλάμε στα παιδιά για την αναπηρία.
Στον Πέτρο αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο, παιχνίδια έξω από το σπίτι, βιντεοπαιχνίδια, ό,τι αρέσει, δηλαδή, σχεδόν σε κάθε παιδί. Όμως υπάρχει κάτι στη ζωή του Πέτρου που τον κάνει να νιώθει τόσο διαφορετικός, που μερικές φορές τού έρχεται να βάλει τα κλάματα.
Η σειρά αυτή προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τις σκληρές όψεις της ζωής με τρόπο ανάλαφρο, σαν ...παραμύθι, αλλά και τους γονείς και εκπαιδευτικούς να εξηγήσουν δύσκολα και ευαίσθητα θέματα. Επιπλέον, στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης του κάθε θέματος.



 "Τα δύο σπίτια της Έλλης"
Μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο.
"Μπαμπά, την αγαπούσες τη μαμά;"
"Ναι"
"Τότε, γιατί χωρίσατε;"
"Επειδή δε συμφωνούσαμε σε πολλά σημαντικά πράγματα και δεν μπορούσαμε να είμαστε μαζί αγαπημένοι".
"Τουλάχιστον σε αυτό συμφωνούν και οι δύο" παρατηρεί η Έλλη.
Η σειρά αυτή προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τις σκληρές όψεις της ζωής με τρόπο ανάλαφρο, σαν παραμύθι, αλλά και τους γονείς και εκπαιδευτικούς να εξηγήσουν δύσκολα και ευαίσθητα θέματα. Επιπλέον, στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με συμβουλές και τρόπους αντιμετώπισης του κάθε θέματος.



"Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δώρο"
Η Λαλίνα μετράει τις μέρες για τα Χριστούγεννα, την πιο αγαπημένη της γιορτή του χρόνου. Φέτος η χαρά της είναι διπλή. Έχει μεγαλώσει και αυτό σημαίνει ότι δε θα πάρει μόνο δώρα από τους δικούς της, αλλά θα τους προσφέρει κι αυτή. Δίχως να χάσει χρόνο κάθεται στο γραφείο, παίρνει χαρτί και μολύβι και με τη συντροφιά της γατούλας της αρχίζει να σημειώνει τι θα χαρίσει στην οικογένειά της. Στον αδελφό της θα πάρει ένα παιχνίδι με τρικ και φάρσες, στη μαμά ένα κουτί με θήκες για μικροπράγματα, στον μπαμπά μια κορνίζα με σχήμα καρδιάς, στον παππού ένα καινούριο σετ εργαλείων. Τι δώρο να διαλέξει όμως για τη γιαγιά που θα περάσει μακριά τους αυτά τα Χριστούγεννα; Πρέπει να είναι κάτι διαφορετικό, μοναδικό, υπέροχο. Κάτι πολύ ξεχωριστό που θα τη γεμίσει χαρά. Κάτι σαν μια μεγάλη αγκαλιά και δυο γλυκά φιλιά. Ένα τέτοιο δώρο όμως, δεν μπαίνει σε κουτί. Πώς θα το στείλει με το ταχυδρομείο;



"Η διάγνωση του αυτισμού"
Το βιβλίο αυτό αποτελεί πρακτικό οδηγό για τη διάγνωση του αυτισμού. Ο αυτισμός συνιστά μία διαταραχή της παιδικής ηλικίας, η συχνότητα εμφάνισης της οποίας έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς ακριβώς γίνεται η διάγνωση; Τι ερωτήσεις περιλαμβάνει η συνέντευξη με τους γονείς; Ποια διαγνωστικά εργαλεία είναι διαθέσιμα; Με ποια δοκιμασία εξετάζουμε τη θεωρία του νου στον αυτισμό; Τι χρειάζεται να ξέρουν γονείς και επαγγελματίες στο χώρο της υγείας για τη διάγνωση του αυτισμού; Ποια είναι η σημασία της παρατήρησης της συμπεριφοράς; Αυτές και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις απαντώνται μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Μέσα από μαρτυρίες οικογενειών και παιδιών με αυτισμό σκιαγραφούνται τα συμπτώματα του αυτισμού και η διαγνωστική πορεία.
Το βιβλίο απευθύνεται σε ψυχολόγους, παιδιάτρους, παιδοψυχιάτρους, παιδονευρολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, σπουδαστές, γονείς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν πώς γίνεται η διάγνωση του αυτισμού. Τα ερωτηματολόγια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες στο χώρο της υγείας προκειμένου να βοηθήσουν στη διάγνωση του αυτισμού.



"Η νευροψυχολογία του στρες στην καθημερινή ζωή"
Στρες, η ασθένεια της εποχής μας. Τι ακριβώς είναι; Τι γνωρίζουμε γι' αυτό; Ποια είναι η φυσιολογία του και πώς σχετίζεται ο εγκέφαλος με το στρες; Ποια είναι η σημασία της νευροψυχολογίας του στρες; Τι δείχνουν οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες; Ποιες είναι οι επιδράσεις του στη σωματική υγεία; Πώς συνδέεται με διάφορες ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η υπέρταση; Πώς σχετίζεται με την αϋπνία και την υπερβολική κατανάλωση φαγητού; Πώς επηρεάζει την προσωπικότητα, την οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις; Τι είναι το εργασιακό στρες και πώς επιδρά στο άτομο; Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι διαχείρισης του στρες;
Tο βιβλίο αυτό, βασισμένο στις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με το στρες, προτείνοντάς μας μεθόδους και τεχνικές για να απαλλαγούμε από το άγχος της καθημερινότητας και να αλλάξουμε τη ζωή μας.



"Ερευνώντας τους λαβυρίνθους του εγκεφάλου"
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα ευρήματα της κλινικής νευροψυχολογίας, της επιστήμης που μελετά τη σχέση ανάμεσα στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά και εφαρμόζει αυτή τη γνώση στις ψυχολογικές-ψυχιατρικές-νευρολογικές διαταραχές.
Με ποιον τρόπο ο εγκέφαλος δημιουργεί και ελέγχει τις νοητικές λειτουργίες και τη συμπεριφορά; Πώς δημιουργούνται και ελέγχονται τα συναισθήματα, η προσωπικότητα, η σκέψη, η μάθηση, η μνήμη, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η συνείδηση; Πώς δημιουργούνται και συνδέονται μεταξύ τους τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, στην προσωπικότητα και στη συμπεριφορά του ατόμου σε περίπτωση εγκεφαλικού τραυματισμού, στη νόσο του Aλτσχάιμερ, του Πάρκινσον, στη σχιζοφρένεια, στην κατάθλιψη ή σε άλλες διαταραχές;
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια να κατανοήσουμε μέσα από τις διάφορες βλάβες του εγκεφάλου πώς οι κατεστραμμένες εγκεφαλικές δομές τροποποιούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες. Το παρόν βιβλίο ασχολείται ιδιαίτερα με την κατανόηση των βιολογικών πηγών των ατομικών διαφορών και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε μέσα από την παρουσίαση διαφορετικών ασθενειών τις διαταραχές της μνήμης, της προσοχής, της προσωπικότητας, της σκέψης και της συναισθηματικής έκφρασης, οι οποίες οφείλονται στη λειτουργία του εγκεφάλου.



"Τι συμβαίνει στο παιδί;"
Με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης στους τομείς της γενετικής της νευροανατομίας και της ψυχολογίας η κατανόηση των νευροεξελικτικών διαταραχών (αυτισμός, δυσλεξία, διάσπαση της προσοχής) παίρνει νέες διαστάσεις.
Το παρόν βιβλίο επιχειρεί να παρουσιάσει τις νέες εξελίξεις μέσα από το πρίσμα της διεπιστημονικής συνεργασίας, με το συγκερασμό της γενετικής και της εξελικτικής γνωσιακής νευροεπιστήμης.
Επίσης εξετάζονται οι γενετικές επιρροές, οι τροχιές της γνωσιακής και συμπεριφορικής ανάπτυξης, οι διαφοροποιήσεις στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και οι βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου με κάποια νευροεξελικτική διαταραχή στον τομέα της νόησης, της μάθησης, της ψυχολογικής, συναισθηματικής αλλά καί κοινωνικής κατάστασης.



"Έχασα το χρώμα μου και ψάχνω να το βρω"
Ένας μικρός χαμαιλέων ζούσε στο δάσος. Ένα πρωί μια μαϊμουδίτσα τού είπε:"Καλημέρα. Ποπό, άλλαξες χρώμα! Δεν έχεις ένα σταθερό χρώμα σαν όλο τον κόσμο;" Φεύγοντας, η μαϊμού φώναξε κοροϊδευτικά: "Έχασες το χρώμα σου και ψάξε να το βρεις!" Ο μικρός χαμαιλέων, απορημένος, αναρωτήθηκε τι σήμαινε αυτό που του είπε η άταχτη μαϊμού.



"Σου έχω πει 1000 φορές να μη λες υπερβολές"
Ο Κροκούλης, ένας μικρός κροκόδειλος, λέει συνεχώς υπερβολές για να εντυπωσιάζει τους φίλους του και να τους έχει πάντα κοντά του.
Μία μέρα όμως ένα μεγάλο ψέμα που λέει τον βάζει σε μπελάδες και οι φίλοι του δε θέλουν να ξαναπαίξουν μαζί του.
Τι θα κάνει ο Κροκούλης; Πώς θα τους ξαναφέρει κοντά του;



"Ξε-γελάστε το στρες"
Τι σας έκανε να πάρετε στα χέρια σας αυτό το βιβλίο; Μήπως επειδή ο τίτλος σάς κέντρισε την προσοχή; Μήπως επειδή είτε εσείς είτε κάποιο δικό σας πρόσωπο υποφέρει από στρες και αναζητείτε τρόπο να το διαχειριστείτε; Αν απαντήσατε "ναι" ή "ίσως", τότε το βιβλίο αυτό σίγουρα σας ενδιαφέρει.
Πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό διαχείρισης του στρες. Στις σελίδες του θα βρείτε τεστάκια που μπορείτε να συμπληρώσετε για να αξιολογήσετε το βαθμό και το είδος του στρες που βιώνετε (και κάποια είναι πράγματι χιουμοριστικά), αλλά και τρόπους για να μειώσετε το στρες. Παρόλο που ο οδηγός αυτός είναι γραμμένος με ανάλαφρο τρόπο για να διαβάζεται εύκολα, όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτόν προέρχονται από έγκυρες επιστημονικές πηγές.



 "Η διάγνωση της διάσπασης της προσοχής"
Το παιδί μου είναι έξυπνο, αλλά δυσκολεύεται στο σχολείο - τι συμβαίνει;
Πέρασα σε μια υψηλόβαθμη σχολή, αλλά δυσκολεύομαι να παρακολουθώ τα μαθήματα, να κρατώ
σημειώσεις και να διαχειρίζομαι το χρόνο μου - τι συμβαίνει;
Έχω μία έξυπνη μαθήτρια στην τάξη μου αλλά διαρκώς ονειροπολεί - τι συμβαίνει;

Πώς ακριβώς γίνεται η διάγνωση της διάσπασης της προσοχής; Τι ερωτήσεις περιλαμβάνει η συνέντευξη με τους γονείς; Τι χρειάζεται να ξέρουν γονείς και επαγγελματίες στο χώρο της υγείας
για τη διάγνωση της διάσπασης της προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ); Ποια είναι η σημασία της παρατήρησης της συμπεριφοράς;

Το βιβλίο αυτό απαντά σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις. Απευθύνεται σε ψυχολόγους, παιδιάτρους, παιδοψυχιάτρους, παιδονευρολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικούς
λειτουργούς, σπουδαστές, γονείς, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν πώς γίνεται η διάγνωση της διάσπασης της προσοχής.

Τα ερωτηματολόγια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες στο χώρο της υγείας προκειμένου να βοηθήσουν στη διάγνωση της ΔΕΠ/Υ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου