Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Συζητώντας με την Άννα Σπανογιώργου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Όποιον συγγραφέα διαβάζω, τον αγαπώ! Δεν έχω στερεότυπα, δίνω ευκαιρίες σε οτιδήποτε μου τραβάει την προσοχή. Προσπαθώ να εστιάσω στα καλά στοιχειά του κάθε δημιουργού και να πάρω όσα περισσότερα πνευματικά εφόδια μπορώ.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Δεν θυμάμαι ειλικρινά. Η μνήμη δεν είναι το δυνατό μου σημείο.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Είναι κάτι μαγικό. Είναι σαν να κρυφοκοιτάζω την ζωή των χαρακτήρων και να την καταγράφω, έχοντας τη δυνατότητα να αλλάξω τις συνθήκες της ζωής τους και να δω πως θα αντιδράσουν. Λες και κρατάω στα χέρια μου μια υπερδύναμη του κόσμου τους.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Πολλές. Τα πάντα και οι πάντες είναι εν δυνάμει εμπνεύσεις. Μάτια και αυτιά ανοιχτά και κυρίως φαντασία.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Υποκινουμένη από κάποια εσωτερική ανάγκη, μετά τη συγγραφή στίχων κινήθηκα προς τα εκεί, σαν να ήταν η φυσική συνέχεια. Όταν έγινε η αρχή, μετά απλά εξακολούθησα να βαδίζω σε αυτόν τον δρόμο αβίαστα.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας "Αέναη μάχη: Η πτώση";

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα φαντασίας που παράλληλα εμπερικλείει πολλές συναισθηματικές καταστάσεις μου μπορεί να βιώνει κάποιος στην καθημερινότητα του. Ένα παραμύθι για μεγάλους.


Ερώτηση 7η: Μία μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Πιστεύετε πως το ένα συμπληρώνει το άλλο και θα πρέπει να συνυπάρχουν ή θα πρέπει να υπάρχει ένας νικητής;

Το κάθε πράγμα έχει το αντίβαρο του, δεν μπορεί να υπάρξει αλλιώς ισορροπία. Έτσι, πως μπορεί το καλό να σταθεί μόνο του χωρίς κακό; Το παν είναι η σύγκριση, αυτή δίνει δυναμική σε κάθε έννοια.


Ερώτηση 8η: Κάτια και Άρης, ένας έρωτας και ένα μεγάλο κεφάλαιο στο βιβλίο σας. Τι αξία έχει ο έρωτας στη ζωή σας;

Θα έλεγα πως ο έρωτας κρύβεται παντού. Ερωτεύεσαι μια μουσική, μια ιδέα, έναν άνθρωπο. Πιστεύω πως είναι μια ισχυρή κινητήρια δύναμη, που πολλές φόρες, κάνοντας τους ανθρώπους να λειτουργούν πέρα από τη λογική, τους βόηθα να κάνουν πράγματα που πότε δεν θα τολμούσαν, μια δύναμη εξέλιξης.


Ερώτηση 9η: Λένε στον πόλεμο και στον έρωτα τα πάντα επιτρέπονται. Πιστεύετε πως δεν πρέπει να υπάρχουν όρια σε αυτά τα δύο;

Είμαι γενικά υπερασπιστής ορίων. Αλλά, η πολύπλευρη φύση του ανθρώπου έχει μεριμνήσει ώστε αυτό να είναι αδύνατον. Και ο πόλεμος και ο έρωτας εμπερικλείουν μια κατάκτηση και νομίζω ότι η θέληση για την εκπλήρωση του στόχου ωθεί τους ανθρώπους στο να υπερβούν τις λεπτές γραμμές. Άρα, θέλοντας και μη, δεν υπάρχουν όρια, όπως πολύ σοφά λέει ο λαός στο γνωμικό που αναφέρατε.


Ερώτηση 10η: Πολλά ονόματα μας παραπέμπουν στη μυθολογία. Τυχαίο ή έγινε για κάποιο λόγο;

Καθόλου τυχαίο. Η αναζήτηση των ονομάτων ήταν (και είναι) για έμενα κάτι το πολύ σημαντικό. Το να δώσω στον χαρακτήρα μου το όνομα που του ταιριάζει νομίζω ότι κατέστησε αρκετά δύσκολη την ονοματοθεσία και αρκετά χρονοβόρα την ερεύνα τους. Επίσης, ήθελα να επικοινωνήσω την μοναδικότητα του κάθε χαρακτήρα, ώστε να αποτυπωθεί στο μυαλό του αναγνώστη ως κάτι ιδιαίτερο. Βέβαια, μερικοί ήρωες, έχουν «κληρονομήσει» χαρακτηριστικά των ονομάτων που κουβαλούν. Μια ακόμη σκέψη μου είναι, ότι είναι τόσα πολλά και τόσο υπέροχα τα αρχαιοελληνικά ονόματα, που θεωρώ ότι θα πρέπει να τα αναζητήσουμε περισσότερο.


Ερώτηση 11η: Φαντασία και μυστήριο. Τι σημαίνουν αυτά τα δύο για εσάς;

Δύο θελκτικές λέξεις, που όταν συνυπάρχουν με οδηγούν σε μονοπάτια υπέροχα. Τις λατρεύω και της αναζητώ. Και, δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής τα έχει εξαλείψει σχεδόν και τα δυο από μέσα μας.

Ερώτηση 12η: Ο επιμένων και ο τολμών νικά λένε. Έτσι γίνεται και στην περίπτωση της Κάτιας αλλά και άλλων ηρώων του βιβλίου σας. Τελικά οφείλουμε να τολμάμε και να επιμένουμε στη ζωή μας ασχέτως αποτελέσματος;

Νομίζω πως οφείλουμε στον εαυτό μας να το κάνουμε. Δεν μετράει μονό το αποτέλεσμα. Μετράνε οι εμπειρίες του ταξιδιού, που μας κάνουν σοφότερους. Πιστεύω ακράδαντα πως είναι καλυτέρα να τολμήσεις και να αποτύχεις, πάρα να ζεις κουβαλώντας μέσα σου ένα ερωτηματικό.


Ερώτηση 13η: Πολλά τα κρυμμένα μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια από όλες τις πλευρές. Η Κάτια θα γνωρίσει πολλές αλήθειες που αγνοούσε. Μπορεί κάποιος να βγει αλώβητος μέσα από μία αργοπορημένη αλήθεια;

Η αλήθεια πονάει. Η αλήθεια είναι δύσκολη. Ιδιαίτερα οι κρυμμένες αλήθειες, είναι λες και όσο μένουν στην αφάνεια αυξάνουν την τοξικότητα τους, ιδιαίτερα όταν είναι σημαντικές. Η αλήθεια είναι ένας γνώμονας που κάθε φόρα που αλλάζει, μας θέτει σε διαφορετική τροχιά και αυτό κυρίως είναι που μας φοβίζει.


Ερώτηση 14η: Η προδοσία είναι ένα μέρος της ιστορίας του βιβλίου. Κάποιοι προδίδουν το ταίρι τους, την οικογένειά τους ή τον φίλο τους. Θα θέλατε να μας πείτε την άποψή σας;

Κανείς δεν κάνει κάτι που πιστεύει ότι είναι λάθος. Όταν αποφασίζουμε να προδώσουμε, με τον οποιοδήποτε τρόπο κάποιον, νομίζω ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι τα οφέλη μας από αυτή τη πράξη θα είναι περισσότερα από αυτά που θα χάσουμε, εάν και όταν αποκαλυφθεί η προδοσία. Δεν θεωρώ ότι είναι μια έντιμη πράξη, δυστυχώς συμβαίνει όμως. Προσωπικά, αγαπώ τις προδοσίες στα βιβλία, μου αρέσει η ανατροπή που δημιουργούν στην ιστορία. Την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς!


Ερώτηση 15η: Τα τελευταία χρόνια οι τριλογίες των βιβλίων αυξάνονται με απίστευτους ρυθμούς. Που πιστεύετε πως οφείλεται αυτό; Εσάς δεν σας φοβίζει;

Αντιθέτως, η ιδέα αυτή με ενθουσιάζει. Με ικανοποιεί πολύ να διαβάζω τριλογίες ή τίτλους περισσότερων τόμων. Φυσικά, όπως και στα αυτοτελή βιβλία σίγουρα υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουμε. Ως δημιουργός θα σας πω την εμπειρία μου, όταν ξεκίνησα την Αέναη Μάχη –Η Πτώση δεν είχα την ιδέα της τριλογίας μέσα μου. Αλλά όταν πλησίαζε στην ολοκλήρωση της ένιωθα ότι ήθελα να συνεχιστεί, ότι αυτός ο κόσμος που έπλασα είναι έτοιμος να ζήσει και άλλα γεγονότα, για αυτό πήρα την απόφαση να συνεχίσω.


Ερώτηση 16η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Εάν αγαπούν την λογοτεχνία φαντασίας και νιώσουν μέσα τους ότι αυτό το βιβλίο μάλλον έχει κάτι να τους προσφέρει, να το κάνουν. Είμαι σίγουρη πως το ένστικτο του αναγνώστη τις περισσότερες φορές δεν είναι λάθος.


Ερώτηση 17η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Να έχουν τα πνευματικά τους μάτια ανοιχτά και να βλέπουν πάντα πέρα από αυτό που κοιτάνε.


Ερώτηση 18η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Το επόμενο βιβλίο που δουλεύω είναι η συνεχεία της πτώσης που θα τιτλοφορείται «Αέναη Μάχη – Η Άνοδος». Παράλληλα με αυτό, πολλές μικρές και μεγάλες ιδέες περνούν σάρκα και οστά. Ο χρόνος θα τις αποκαλύψει!
Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη!!!


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία στην "Αέναη μάχη: Η πτώση" και καλοτάξιδα όλα τα υπόλοιπα βιβλία σας!!!








Η Άννα Σπανογιώργου γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Σοχό Θεσσαλονίκης, όπου ζει σήµερα µε τον σύζυγό της, Κώστα και τα τρία τους παιδιά. Έχει σπουδάσει στο τµήµα Εµπορίας και Διαφήµισης στη Θεσσαλονίκη, µε εξειδίκευση στον τοµέα των πωλήσεων. Η ενασχόλησή της µε τον γραπτό λόγο, την οδήγησε αρχικά στη στιχουργία, µε την οποία εκφράζει αναζητήσεις και ανησυχίες µέσα από το πρίσµα της φαντασίας, κυρίως στην αγγλική γλώσσα. Αργότερα, η ιδέα της συγγραφής εξελίχθηκε ως µία επιπλέον πτυχή της δηµιουργικότητάς της, γεγονός που την οδήγησε στην ολοκλήρωση του πρώτου της µυθιστορήµατος.
(2016) Αέναη μάχη: Η πτώση, Εκδόσεις Πηγή
 
 
 
 
 
 
 
 
Αέναη μάχη: Η πτώση
Μια μάχη αέναη εξελίσσεται γύρω μας, καθώς τρέχουμε να προλάβουμε την καθημερινότητα. Το πεπρωμένο μας, γραμμένο στο γενετικό μας κώδικα, μας κληροδοτεί με χαρίσματα και δυνάμεις που ανακαλύπτουμε την κατάλληλη στιγμή, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας πιο δυνατοί και να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Το βιβλίο "Η Πτώση" αφηγείται την πορεία της Κάτιας, μιας νεαρής κοπέλας που ζει μέσα στη ρουτίνα. Μια μέρα όλη της η ζωή αλλάζει, καθώς βιώνει καταστάσεις που αρχικά δεν καταλαβαίνει. Παρασυρόμενη από την αγάπη που νιώθει για τον Άρη και έχοντάς του τυφλή εμπιστοσύνη, οδηγείται μέσα από μια σειρά καταιγιστικών, συναρπαστικών και απρόβλεπτων γεγονότων στον προορισμό που της έχει ορίσει η μοίρα. Ή μήπως όχι;
 
 
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου