Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Ιδού οι ονειροπόλοι” της Imbolo Mbue

“Η γη της επαγγελίας” θεωρείται για αρκετούς που αναζητούν το αμερικάνικο όνειρο. Οι λόγοι πολλοί. Οι ευκαιρίες για εργασία, οι δυνατότητες για εξέλιξη, ο πλούτος και η ελευθερία σε μία πολυπολιτισμική χώρα και γνωστή για την ανεξιθρησκεία της.
Ο Γιέντε αναζητά μία καλύτερη ζωή στην Αμερική. Η χώρα καταγωγής του; Καμερούν. Μετά από δύο χρόνια καταφέρνει να φέρει μαζί του και τη γυναίκα του με τον γιο τους. Μετά από πολλές εργασίες, καταφέρνει να βρει μία δουλειά με αρκετά χρήματα. Η δουλειά του; Σοφέρ του Κλαρκ Έντουαρντς, στέλεχος της Lehman Brothers, και της οικογένειάς του. Όλα στη ζωή του βαίνουν καλώς και η οικογένεια του Κλαρκ Έντουαρτ θα έρθει κοντά με τη δική του. Μόνο που καμιά φορά η ζωή γελάει μαζί μας και μας παίζει περίεργα παιχνίδια.
Από τη μία ο Γιέντε έχει να διαχειριστεί το ενδεχόμενο της απέλασής του και από την άλλη υπάρχει η κατάρρευση της οικονομίας και της Lehman Brothers. Όλα πλέον στη ζωή του είναι μετέωρα και ακόμα και η σχέση του με τη σύζυγό του κρέμεται σε μία κλωστή. Πολλές φορές οι συνεχείς διαμάχες τους είναι η αιτία να χάσει την υπομονή του και την αυτοπεποίθησή του μέσα από τον φόβο του για το αύριο. Έτσι, αποφασίζει να επιστρέψει στο Καμερούν. Κάτι που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα του περνούσε καν από το μυαλό του.
Μέσα από το μυθιστόρημα, και γνωρίζοντας πολύ καλά το θέμα η συγγραφέας, αφού είναι και η ίδια μετανάστρια του Καμερούν μας βυθίζει στον αγώνα και στον φόβο κάθε μετανάστη για το αύριο και αν θα καταφέρουν να πάρουν αυτή την πολυπόθητη πράσινη κάρτα και να ενταχθούν νόμιμα στον αμερικάνικο πληθυσμό, ζώντας και οι ίδιοι το γνωστό αμερικάνικο όνειρο. Πολιτικοποιημένο, κάτι που διαφαίνεται από τον πόθο των ανθρώπων αυτών να έχουν ως κυβερνήτη έναν μαύρο υποψήφιο, τον Μπαράκ Ομπάμα. Βλέπετε το μυθιστόρημα γράφτηκε το 2007. Επίσης βλέπουμε και την αγωνία των πλουσίων να μη χάσουν το κοινωνικό τους και το οικονομικό τους στάτους. Μου αρέσει ιδαίτερα, που δεν αφήνεται σε συναισθηματισμούς και προσωπικά βιώματα για να οδηγήσει η ίδια την ιστορία αλλά προτιμά να αποστασιοποιηθεί από όλη την ιστορία. Πολυπλόσωπο και πολυδιάστατο είναι το μυθιστόρημα που θα την καταξιώσει ως συγγραφέα και θα την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Η θέση της γυναίκας στην Αμερική και στο Καμερούν έρχεται να συγκρουστεί περίτεχνα. Τελικά που ξεκινάει η αλήθεια και που το ψέμα και που βρίσκεται η ευτυχία; Στην αναζήτηση του αμερικάνικου όνειρου ή κάπου βαθύτερα;
Το “Ιδού οι ονειροπόλοι” είναι πραγματικά ένα βιβλίο ονείρου, αξιών, θεσμών, σαθρού συστήματος, ελπίδας, επιμονής, υπομονής, θέλησης και αγάπης. Ο θεσμός της οικογένειας και του γάμου διαφοροποιείται σε κάθε βαθμίδα κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική. Αν λοιπόν, αναζητάτε κάτι κόντρα στα συνηθισμένα οφείλετε να το διαβάσετε! Θα διδαχτείτε και θα μάθετε νέες κουλτούρες, αρχές και τόπους. Θα βρεθείτε νοητά στο Λίμπε του Καμερούν και θα θαυμάσετε την πινακίδα καλωσορίσματος. Θαρραλέο, αληθινό, μοναδικό και ευαίσθητο θα αγγίζει κάθε αναγνώστη και θα μιλήσει στην καρδιά του όσο λίγα βιβλία. Τελικά ίσως το αμερικάνικο όνειρο να μην είναι και τόσο αληθινό ή μήπως είναι; Δεν μένει παρά να το διαβάσετε για να το ανακαλύψετε μέσα από τη διαδρομή του Γιέντε, ενός μετανάστη που θέλησε να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο.




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου