Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Το πάτημα του Έλληνα” της Ελένης Σβορώνου

Πρόκειται για ένα βιογραφικό βιβλίο για τους μικρούς μας αναγνώστες. Η ζωή του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου ζωντανεύει σελίδα – σελίδα και μας δείχνει το έργο του. Από μικρή ηλικία αγαπούσε τη θεολογία και έτσι σπούδασε στη σχολή της Χάλκης και μετά έγινε μία εξέχουσα προσωπικότητα.
Φυσικά το βιβλίο εκτός από τη βιογραφία του Χρυσοστόμου Σμύρνης είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο τοποθετείται σε πολλά γεγονότα και πολέμους όπως ο Βαλκανικός πόλεμος, ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος, ο Μακεδονικός αγώνας και η Μικρασιατική καταστροφή. Ευτυχώς όμως περιλαμβάνει και μυθοπλαστικά στοιχεία αλλιώς το πιθανότερο θα ήταν να ωθούσε τα παιδιά στο να κλείσουν αμέσως το βιβλίο και να βαρεθούν να το διαβάσουν μέχρι το τέλος.
Πιστεύω πως δεν πρέπει να λείπει από την εφηβική βιβλιοθήκη και όχι μόνο. Είναι ένας τρόπος να μάθουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου αλλά και των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ζωής του και του διωγμού που υπέστη λόγω της Μεγάλης Ιδέας και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα βιβλίο διδακτικό και με ουσία που διαβάζοντάς το θα γνωρίσουμε έναν άνθρωπο και το έργο του που μπορεί κάποιοι να μην ξέρουν καθώς και κάποια στοιχεία των ιστορικών γεγονότων εκείνης της εποχής.





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου