Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Το τενεκεδένιο σχολείο” της Άννας Ιακώβου

Στο παραμύθι αυτό βλέπουμε πως μία αληθινή ιστορία μπορεί να παρουσιαστεί με όμορφο και σκεπτόμενο τρόπο στα παιδιά.
Το τενεκεδένιο σχολείο, ήταν το πρώτο σχολείο που στέγασε τους πρόσφυγες τον Σεπτέμβριο του 1923 στη Θεσσαλονίκη. Ερχόμενοι από τη Μικρά Ασία και βρίσκοντας σε μία αποθήκη τενεκέδες από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, οι άνθρωποι αποφάσισαν να φτιάξουν ένα σχολείο. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο ή απίθανο ή/και εύκολο αλλά σίγουρα θέλει μεράκι, αγάπη, φροντίδα, λατρείς για τα γράμματα και τον πολιτισμό η θεμελίωση αυτής της ιδέας σε πράξη και υλοποίηση.
Πρόκειται, λοιπόν, για μία αληθινή ιστορία, η οποία παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στα παιδιά. Μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, μας δείχνει βήμα – βήμα πως έγινε η κατασκευή και τα υπέρ της αλλά και τα κατά της. Αλλά εφόσον η αγάπη για την παιδεία είναι τεράστια όλα τα υπόλοιπα παραλείπονται και αποκτούν μηδαμινή σημασία.
Η γλώσσα της συγγραφέως λιτή αλλά ουσιαστική μας δείχνει την αγάπη των ανθρώπων για τα γράμματα. Η εικονογράφηση σίγουρα είναι ένα συν για το βιβλίο, η οποία αλληλοσυμπληρώνει την υπόθεση που μας χαρίζει απλόχερα και με αγάπη η Άννα Ιακώβου. Τα μηνύματα που θέλει να περάσει στα παιδιά και τα συναισθήματα που αποτυπώνονται σε κάθε της λέξη όχι μόνο είναι θετικά αλλά και δίνουν έναν αέρα αισιοδοξίας, ανθρωπιάς, πίστης και αγάπης. Αν μου ζητούσανε να προτείνω ένα βιβλίο με αξίες και αγάπη για τη μόρφωση τότε σίγουρα “Το Τενεκεδένιο Σχολείο” θα ήταν αυτό!!! Εμπρός λοιπόν, χαρίστε στο παιδί σας αυτό το βιβλίο και θα βυθιστεί μέσα στις λέξεις και στις εικόνες. Και φυσικά, στο τέλος θα βρει και οδηγίες να κατασκευάσει και αυτό το δικό του τενεκεδένιο σχολείο!!!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου