Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Το καμίνι” του Τάκη Γεράρδη

Ένα πολυσύνθετο μυθιστόρημα έρχεται να συναρπάσει τους απαιτητικούς, κατά τη γνώμη μου, αναγνώστες. Και λέω πολυσύνθετο γιατί αναλύει πολλά θέματα. Από την ιστορία, τη φιλοσοφία μέχρι και τις θρησκείες. Η πλοκή γίνεται καταιγιστική καθώς ο κεντρικός ήρωας, ο οποίος επιθυμεί να γίνει συγγραφέας, βρίσκει σε ένα σπίτι κάποια αντίτυπα μιας εργασίας με τίτλο “Η εποχή των χαμαιλεόντων”, που γράφτηκε από έναν θανόντα. Ο προβληματισμός του διάχυτος. Να το πάρει και να το κάνει δικό του; Να το διαβάσει; Βρίσκεται σε ένα αληθινό δίλημμα.
Η τελική του απόφαση είναι να το διαβάσει. Ο τίτλος τον έχει ιντριγκάρει. Ούτε που καταλαβαίνει για πότε έχει προχωρήσει βαθιά στις σελίδες. Το ενδιαφέρον του να μάθει την εξέλιξη της υπόθεσης τον κάνει να χάνει ακόμα και τον ύπνο του. Και οι εναλλαγές καθώς διαβάζουμε το μυθιστόρημα μας βρίσκουν πότε να συναντάμε τη ζωή του ήρωα και πότε την υπόθεση του “κλεμμένου” βιβλίου με θέμα την αρχαιοκαπηλεία, τη θρησκεία, τις τέχνες, την επιστήμη και τη φιλοσοφία του Πλάτωνα, του Πυθαγόρα, του Αριστοτέλη και άλλων.
Φυσικά οι εναλλαγές δεν αποσυντονίζουν ούτε μπερδεύουν τον αναγνώστη αλλά δένουν περίτεχνα όλο το βιβλίο. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη κορυφώνεται όσο οι σελίδες περνάνε και αυτή η μαγεία που αιχμαλωτίζει τον καθένα μας. Γρήγορο, πολυπρόσωπο, με πλούσιες παραπομπές, διδακτικό, με εμβάθυνση σε θέματα που σίγουρα κάποιοι δεν γνωρίζουν ή έστω δεν γνωρίζουν τέλεια σε κάνει να μαγευτείς και να βυθιστείς στον κόσμο των αποκαλύψεων και των νέων “γνωριμιών”. Αξίζει να το διαβάσετε!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου