Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Καθώς έπεφτε η νύχτα” της Έλενας Αντωνίου

Η Βαλέρια ζει έναν εφιάλτη εδώ και πολλά χρόνια. Οι γονείς της την καταδίκασαν και την ξέγραψαν πιστεύοντας τις φυλλάδες και μη δίνοντάς της ούτε μία ευκαιρία να τους εξηγήσει. Όλη σχεδόν η κοινωνία της έχει γυρίσει την πλάτη και γίνεται δακτυλοδεικτούμενη για κάτι που δεν ευθύνεται. Όμως δεν το βάζει κάτω. Παλεύει με νύχια και με δόντια για να σταθεί στα πόδια της, να καταξιωθεί στον επαγγελματικό τομέα και να πάρει την πολυπόθητη εκπομπή που τόσο πολύ επιθυμεί. Μόνο που για να το κατακτίσει αυτό θα χρειαστεί να μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να πάρει συνέντευξη από τον Αλεξέι, τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας. Πριν από αυτό θα πάει ως ρεπόρτερ στη κοινή συνέντευξη τύπου μεταξύ του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Ελλάδας. Οι ματιές που θα ανταλλάξουν μεταξύ τους, η Βαλέρια και ο Αλεξέι, θα τους στιγματίσει για πάντα και θα γεννηθούν πρωτόγνωρα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές. Ο Αλεξέι πλησιάζει απειλητικά τις φλόγες με κίνδυνο να καεί. Η Βαλέρια μαθημένη από τη ζωή και τους ανθρώπους προσπαθεί να τον αποφύγει. Μόνο που ο Αλεξέι έχει άλλη γνώμη.
Και εκεί ξεκινάει μία περιπέτεια με πολλές επιπτώσεις και γνώσεις και για τους δύο. Ίντριγκες, πάθη, έρωτες, ερωτισμός, δολοπλοκίες, συνωμοσίες, μίση, ρομαντισμός και αντιπαλότητες συνθέτουν το παζλ της ιστορίας του βιβλίου με φόντο την Αθήνα και την Αγία Πετρούπολη. Το επάγγελμα του δημοσιογράφου διαφοροποιείται αναλόγως του χαρακτήρα και των σκοπών του κάθε επαγγελματία. Στυγερό και αδυσώπητο για διαφορετικούς λόγους και στόχους. Άλλοτε με γνώμονα την αλήθεια και άλλοτε με γνώμονα την υποκρισία, την ψευτιά και την ισοπέδωση των ανθρώπων. Η Βαλέρια συγκαταλέγεται στην πρώτη κατηγορία ενώ μία άλλη συνάδερφός της στη δεύτερη. Η συγγραφέας καταφέρνει να καταδείξει τους χαρακτήρες και το επάγγελμα, το οποίο συναντάμε συχνά – πυκνά στη ζωή μας. Το ίδιο ισχύει και με το επάγγελμα του πολιτικού και του μεγαλοεπιχειρηματία, οι οποίοι χρηματίζονται και χρηματίζουν προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Μόνο που η ηθική και οι αξίες δεν καταπατούνται από ορισμένους ανθρώπους. Αυτό συναντάμε στους δύο κεντρικούς ήρωες της ιστορίας. Αψηφούν τα πάντα για να έχουν καθαρή τη συνείδησή τους. Η κοινωνική θεματολογία του συνδυάζεται αριστοτεχνικά με τη ρομαντική χροιά που συναντάμε στη σχέση των δύο αυτών ανθρώπων, οι οποίοι φαντάζουν τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά είναι τόσο ίδιοι. Και εκεί που λένε ότι τα ετερόνυμα έλκονται, βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο. Η σχέση τους θα περάσει από σαράντα κύματα, τα συναισθήματα που θα προκύψουν θα είναι αληθινά, ο έρωτάς τους μοναδικός και εμείς, οι αναγνώστες, θα “εγκλωβιστούμε” σε μία θύελλα, η οποία δε θέλουμε να τελειώσει ποτέ. Ο έρωτάς τους ανήκει στην κατηγορία αυτού που λέμε... έρωτας με την πρώτη ματιά... Οι πληγές είναι παρούσες και στοιχειώνουν τους χαρακτήρες τους. Θα χρειαστεί να περάσουν δια πυρός και σιδήρου μέχρι να βρουν αυτό που τους προστάζει η καρδιά τους. Αν θέλεις να ακούς μόνο το “ΝΑΙ” από τα χείλη του/ης αγαπημένου/ης σου τότε αυτό είναι το βιβλίο που αναζητάς! Πρόκειται για ένα βιβλίο για ρομαντικές ψυχές! Λάτρεψα τις ατάκες του Αλεξέι, δάκρυσα με τον πηγαίο ρομαντισμό του... όπως τις φράσεις “Φυλάκισα όλα τα δάκρυα και ορκίστηκα ότι δε θα τα ξαναδώ στα μάτια σου..., Ας γίνει το ομορφότερο λάθος μας... και ... Θα σηκωθείς από αυτό το κρεβάτι μόνο όταν μάθεις να λες ναι!”
Εγώ λέω ΝΑΙ! Εσείς; Σας προκαλώ να το διαβάσετε για να βρω την απάντησή σας... στη δική μου ερώτηση! Αξίζει να το διαβάσετε και να αγαπήσετε τους ήρωες αλλά και τη γραφή της Έλενας Αντωνίου!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου