Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Γυρισμός” της Toni Morrison

Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Toni Morrison έρχεται να μας μυήσει στον κόσμο της. Πρόκειται για τη δεκαετία του 1950 όπου οι Αφροαμερικάνοι θεωρούνταν άνθρωποι κατώτεροι.
Η ιστορία αφορά τον Φρανκ Μάνεϊ, ο οποίος πολέμησε στον πόλεμο της Κορέας. Τα όσα βίωσε τον τραυματίζουν ψυχικά. Ενώ αναρρώνει, λαμβάνει ένα γράμμα για την αδερφή τη Σι, η οποία κινδυνεύει. Θωρακίζεται με τόλμη και θέληση για ζωή και ξεκινάει ένα ταξίδι, το ταξίδι της επιστροφής. Στο διάβα του θα βρει ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν να πετύχει τον στόχο του... άλλοι από συμπόνοια και άλλοι γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Άλλοι θα σταθούν δίπλα του σαν φίλοι και άλλοι θα τον κοιτάνε με μισό μάτι.
Η ιστορία είναι συγκινητική, ανθρώπινη, προκαλεί το κοινό αίσθημα της αδικίας και αναδεικνύει τις φυλετικές διαφορές, το μίσος και τις προκαταλήψεις εκείνης της εποχής και όχι μόνο. Η γραφή της είναι σε αρκετά σημεία λυρική, προκαλόντας έντονα συναισθήματα παρόλο που προσπαθεί να μείνει αμέτοχη και να μην προσδώσει στην ιστορία δακρύβρεχτες σκηνές. Δεν χάνει το μέτρο και μένει αποστασιοποιημένη από τα όσα γινόντουσαν και βίωναν αυτοί οι άνθρωποι, αν και είμαι βέβαιη ότι πολλές ιστορίες θα είχε ακούσει από τους γονείς της ή μπορεί και να είχε βιώσει και η ίδια.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου