Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Το νησί των δικαίων Το χρονικό της διάσωσης των Εβραίων της Ζακύνθου από τη ναζιστική θηριωδία" Deno Seder

Το νησί των δικαίων
Το χρονικό της διάσωσης των Εβραίων της Ζακύνθου από τη ναζιστική θηριωδία
Deno Seder
ΣΧΗΜΑ 14 Χ 21
ΣΕΛ. 272
ΤΙΜΗ: 15 €
ISBN: 978-960-619-012-4
Πρόλογος: Γαβριήλ, Μητροπολίτης Νέα Ιωνίας και Φιλαδελφείας
Μετάφραση: Πολυξένη Τσαλίκη – Κιοσόγλου
Επιμέλεια έκδοσης: Βασίλης Αργυριάδης

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί εξόντωσαν πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους. Με μόνο μία εξαίρεση. Το μικρό ελληνικό νησί της Ζακύνθου, όπου και οι 275 άνθρωποι της εβραϊκής κοινότητας επέζησαν χάρη στον ηρωισμό των κατοίκων του νησιού. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ηρωική αυτοθυσία στα χρονικά της ευρωπαϊκής ιστορίας και μία από τις σπουδαιότερες ιστορίες ελληνικής γενναιότητας και θάρρους.

Το 1943, σύμφωνα με το πρόγραμμα εξόντωσης του ευρωπαϊκού Εβραϊσμού που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανικές δυνάμεις, έπρεπε να οδηγηθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης 275 Εβραίοι της Ζακύνθου και να παραδοθούν οι περιουσίες τους στα χέρια των Γερμανών.

Παρά τις πιέσεις και τον φόβο που απλωνόταν παντού, με αυτοθυσία ο Δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ και ο Μητροπολίτης του νησιού, Χρυσόστομος, με την αμέριστη βοήθεια και αλληλεγγύη των Ζακυνθινών οικογενειών κατάφεραν και φυγάδευσαν όλες τις Εβραϊκές οικογένειες στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ζακύνθου. 35.000 κάτοικοι διακινδύνευσαν την ζωή τους για να προστατεύσουν και να σώσουν 275 Εβραίους συμπατριώτες τους.

Αυτό το μοναδικό παράδειγμα θάρρους και αλληλεγγύης περιγράφει με μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα το παρόν βιβλίο.

Ακολουθεί απόσπασμα από το οπισθόφυλλο.

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω τον τρόμο που μας κατέλαβε μια νύχτα, ενόσω ήμασταν κρυμμένοι με τη μεγάλη μου οικογένεια σε ένα από τα σπίτια των χριστιανών συγχωριανών μας: ανακοινώθηκε ότι οι Γερμανοί είχαν εκδώσει μια διαταγή που έλεγε ότι όποιος Εβραίος συλλαμβάνονταν να κρύβεται θα πυροβολείται, ενώ αυτοί που τον έκρυβαν θα στέλνονταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Τότε, ένας από μας είπε ότι δεν ήταν δίκαιο να μείνουμε στο σπίτι εκείνο και να βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή και τη γαλήνη ηλικιωμένων ανθρώπων και μάλιστα γυναικών. Η απάντησή τους ήταν: «Όχι, πρέπει να μείνετε. Στο κάτω-κάτω, γιέ μου, γιατί η δική μας ζωή να είναι πολυτιμότερη από τη δική σας;...
Ο Γερμανός διοικητής της Ζακύνθου ζητά τον κατάλογο των Εβραίων κατοίκων του νησιού.
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ του παραδίδουν μια λίστα που έχει μόνο δύο ονόματα: τα δικά τους!».
Μια αληθινή ιστορία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τη διάσωση ολόκληρης της Εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου.
Μια ιστορία που κατέστησε τη Ζάκυνθο γνωστή σε όλο τον κόσμο ως «το νησί των δικαίων».

To βιβλίο κυκλοφόρησε στις 13 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα πρεμιέρας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος του ντοκιμαντέρ του Ελληνοαμερικανού παραγωγού Στήβεν Πριόβολου με τίτλο: “Life Will Smile”, το οποίο παρουσιάζει με τρόπο μοναδικό την ίδια ιστορία! (http://www.lifewillsmile.com/).
Αθήνα 3.1.18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου