Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Συζητώντας με τον Αλέξη Κυριτσόπουλου

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Α.Κ.: Θερβάντες.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Α.Κ.: Μια συλλογή παραμυθιών, Στου παππού τα γόνατα.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Α.Κ.: Έκανα στην αρχή ιστοριούλες, χωρίς λόγια, comics strips. Κάποια στιγμή μπήκαν τα λόγια, σαν το πέρασμα από τον βουβό κινηματογράφο στον ομιλούντα. Ήμουν είκοσι δύο χρονών, όταν έκανα ένα, και το πήγα στην Ελένη Βλάχου στην Καθημερινή, το είδε και μου είπε, ωραίο αλλά θέλει λόγια… Είναι το Κρυφτό (εκδ. Κέδρος).


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Κουράγιο”;

Α.Κ.: Ένα βιβλίο που ενδιαφέρει μικρούς και μεγάλους.


Ερώτηση 5η: Το λιοντάρι της ιστορίας έχασε το κουράγιο του. Μπορεί ένας άνθρωπος να χάσει το κουράγιο του ή νομίζει ότι το έχασε; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Α.Κ.: Εσείς τι λέτε;


Ερώτηση 6η: Τα φυσικά περιβάλλοντα κάθε λιονταριού είναι η ζούγκλα και η σαβάνα. Πόσο μπορεί να αλλοιωθεί η ψυχοσύνθεση κάποιου όταν βρεθεί σε ένα άλλο περιβάλλον, άγνωστο στον ίδιο;

Α.Κ.: Νομίζω πως προσαρμόζεται, όπως οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι άποικοι…


Ερώτηση 7η: Εκτός της ιστορίας έχετε βάλει την υπογραφή σας και στην εικονογράφηση του βιβλίου, όντας ζωγράφος. Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας στη ζωγραφική και τι συναισθήματα απορρέουν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας;

Α.Κ.: Ιστορία και εικόνες πάνε μαζί, δεν έγραψα πρώτα την ιστορία και μετά ζωγράφισα τις εικόνες. Έμπνευση αντλώ από τα θέματα που ζωγραφίζω. Η δημιουργία είναι μια ποιητική διαδικασία, ωστόσο αυτή η ποιητική διαδικασία έχει λάντζα και μεροκάματα. Παίρνεις όμως κουράγιο από τον στόχο που έχεις.


Ερώτηση 8η: Έχετε συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους δημιουργούς. Πείτε μας τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι συνεργασίες;

Α.Κ.: Ευτυχείς συναντήσεις και όχι πάντα υποχρεωτικά παρέες.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Α.Κ.: Κουράγιο.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Α.Κ.: Ετοιμάζω ένα γιγάντιο comics strip για τον Δον Κιχώτη.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά γνώρισε τη ζωγραφική στο Παρίσι. Η ζωγραφική του φιλοξενείται σε γκαλερί, σε βιβλία, δίσκους βινυλίου, CD και αφίσες. Έχει ζωγραφίσει μουσικά θεάματα και έχει δημιουργήσει «κινούμενη ζωγραφική», ή αλλιώς κινούμενα σχέδια.
Μερικές φορές γράφει και ζωγραφίζει δικά του βιβλία. Άλλες πάλι ζωγραφίζει βιβλία που έχουν γράψει άλλοι. Εκτός λοιπόν από τις ατομικές του εκθέσεις (γκαλερί Σκουφά, Ζουμπουλάκη, Άστρα, Άνεμος) και από κάποιες ομαδικές στις οποίες συμμετέχει, η ζωγραφική του βρίσκεται στα βιβλία του: «Το παραμύθι με τα χρώματα», «Το άσπρο άλογο», «Ένα παραμυθάκι για χειμώνα και καλοκαίρι», «Ξαφνικά τα Χριστούγεννα», «Κρυφτό», «Μία + 5 Καρυάτιδες» (εκδ. Κέδρος), «Έλα, μάτια μου, στολίσου» (εκδ. Άγρα), «Σ' ΑΓ» (εκδ. Αρμός).
Συνεργάζεται με τον Στέλιο Ράμφο για τα βιβλία του και με τον Διονύση Σαββόπουλο για τα μουσικά θεάματα, τους δίσκους και τα CD του. Ζωγραφίζει για τη μουσική του Νίκου Ξυδάκη (εξώφυλλα δίσκων, CD και αφίσες). Έχει επίσης ζωγραφίσει «Τα παράλογα» του Μάνου Χατζιδάκι. Ζωγραφίζει για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Ο Πέτρος κι ο λύκος, Σαββόραμα, Λυσιστράτη). Συνεργάζεται με την καθηγήτρια Βάσω Τοκατλίδου (τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.) για το graphic concept και την εικονογράφηση γαλλικών εκπαιδευτικών βιβλίων.





ΚΟΥΡΑΓΙΟ
Μπορεί να το χάσεις το κουράγιο σου και να μην έχεις κουράγιο για τίποτα.
Ακόμα κι αν είσαι λιοντάρι κι έχεις καρδιά λιονταριού.
Αυτό έπαθε το λιοντάρι της ιστορίας μας.
Θα μπορέσει να ξαναβρεί το κουράγιο του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου