Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Κριτική Βιβλίου “Μια λευκή σελίδα” της Ελεωνόρας Κόκκινου

 

Ο μικρός Οδυσσέας πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που έχει το δημοτικό σχολείο αλλά δυσκολεύεται πολύ. Όχι γιατί δεν το έχει αλλά γιατί βαριέται και αυτό τον κάνει να μην είναι συνεπής στις εργασίες του δασκάλου του.
Όταν ο δάσκαλος θα σηκώσει τα παιδιά στην έδρα για να διαβάσουν τις ιστορίες που έγραψαν τότε ο Οδυσσέας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς δεν μπήκε στον κόπο να τη γράψει. Αλλά, ευτυχώς για εκείνον, υπάρχει μία αστείρευτη φαντασία στο μυαλό του. Έτσι, ένας χείμαρρος ιδεών ξεκινάει και η καλπάζουσα φαντασία γίνεται αστείρευτη. Ώσπου...
Τι θα γίνει όταν ο δάσκαλος ανακαλύψει ότι το τετράδιο του Οδυσσέα είναι γεμάτο από λευκές σελίδες αντί για τις εκθέσεις που κάθε φορά διηγούνταν ο μικρός μας ήρωας; Πώς γίνεται να έχει τόση φαντασία αλλά να μην επιθυμεί να αποτυπώσει στο χαρτί αυτές του τις σκέψεις;
Η εικονογράφηση ανήκει στον Γιώργο Πετρίδη, έναν έμπειρο και χαρισματικό εικονογράφο. Η όμορφη χρωματική του παλέτα, τα πλήρως εναρμονισμένα εκφραστικά πρόσωπα που αποτελούν την ιστορία και και το ταλέντο του μας προσφέρουν ένα αληθινό κομψοτέχνημα απεικονίσεων!
Από την άλλη πλευρά, η συγγραφέας του βιβλίου, Ελεωνόρα Κόκκινου, μέσα από τη φαντασία της μας χαρίζει μία υπέροχη και ευφάνταστη ιστορία! Με τον δικό της τρόπο δείχνει τον δρόμο της έμπνευσης, τα όρια –που δεν υπάρχουν– των παιδιών στον κόσμο της φαντασίας και του πλάσιμού της μυθοπλασίας από μέρους τους που μπορεί να αποτελέσει το παρών βιβλίο η εναρκτήρια βάση για να αποδείξουν το έμφυτο ταλέντο των παιδιών στη δημιουργία ιστοριών και γιατί όχι σε έναν μελλοντικό παραμυθά παιδικών βιβλίων ή ακόμα και μυθιστοριογράφο!
Το συγκεκριμένο πόνημα, δικαίως, έχει αποσπάσει βραβείο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και αποτελεί μια εξαιρετική πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να ξετυλίξουν το ταλέντο τους και την αστείρευτη έμπνευσή τους προσφέροντάς τους ένα τέτοιο βιβλίο με σκοπό να “ακονίσουν” τα μολύβια τους και να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στον δικό τους φανταστικό κόσμο!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου