Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Κριτική Βιβλίου “Τιρκουάζ” της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη

 

Ο Στέφανος είναι ένας άντρας που κάθε του κίνηση τη μελετά διεξοδικά πριν την πραγματοποιήσει. Τρία θα είναι τα θύματά του. Τρεις αδερφές, για την ακρίβεια. Η Ερατώ, η Κλέλια και η Μάιρα. Κάθε χαρακτήρας των κοριτσιών είναι διαφορετικός αλλά και οι τρεις έχουν όνειρα. Όνειρα που τσαλαπατιούνται μπροστά στις ορέξεις αυτού του ανθρώπου. Την πρώτη θα την παντρευτεί για τα λεφτά της. Τη δεύτερη θα την ερωτευτεί παράφορα. Ενώ την τρίτη θα της κομματιάσει την ψυχή, βιάζοντάς την.
Για ποιον λόγο ο Στέφανος λειτουργεί έτσι; Πόσο το παρελθόν επηρεάζει κάθε ήρωα του βιβλίου και γίνεται καταλύτης της ενήλικης συμπεριφοράς του; Ποια κρυμμένα μυστικά θάβονται επιφανειακά; Ποιος είναι το θύμα και ο θύτης; Τι συμβολίζει το χρώμα τιρκουάζ;
Μέσα από μία αριστοτεχνική γραφή η συγγραφέας, Ρένα Ρώσση – Ζαΐρη, προσφέρει στους αναγνώστες της κάτι μοναδικό. Μία ιστορία αγάπης που έχει αρχή, μέση και τέλος. Οι ανατροπές πολλές και όλες διαδέχονται η μία την άλλη.
Το παρελθόν πληγώνει και οδηγεί μέχρι την παράνοια. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις σε μια σκληρότητα με αποτέλεσμα να χάνεται η αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Τα ανομολόγητα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια αργά, προκαλώντας στους ήρωες κατάλοιπα, μια ψυχολογικά εύθραυστη υγεία και ανυπολόγιστες πληγές. Ο υλικός κόσμος συναντά τον άυλο και ένα μαγικό ταξίδι ξεκινά!
Το “Τιρκούαζ” αποτελεί μία υπέροχη αναγνωστική επιλογή σε όσους θέλουν να διαβάσουν ένα ανάλαφρο αλλά με τόσα μηνύματα βιβλίο. Η συγγραφική μαεστρία της συγγραφέως ξεδιπλώνει έναν υπέροχο και χρυσοκέντητο ιστό της με τον οποίο τυλίγει με περίτεχνο τρόπο τον αναγνώστη προσφέροντάς του μία βαθιά ιστορία με ψυχολογικές προεκτάσεις δείχνοντάς του ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο.
Οι επιλογές μας και κυρίως αυτές των γονιών στην τρυφερή ηλικία των παιδιών τους όπως μας τονίζει η δημιουργός του συγκεκριμένου πονήματος στον πρόλογο κατευθύνει κάθε συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή μας.
Αναμφισβήτητα, το “Τιρκουάζ” είναι ένα βιβλίο όπου τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Κάθε αποκάλυψη ανατρέπει τις σκέψεις μας και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πέρα από το προφανές, να αφουγκραστούμε συναισθήματα, να ρίξουμε τις ματιές μας στο τι κρύβεται πίσω από κάθε πράξη. Αυτό δεν ακυρώνει τις λάθος και “εγκληματικές” επιλογές ορισμένων χαρακτήρων, απλώς μας κάνει να κατανοήσουμε, έστω και εν μέρει, τις πράξεις τους. Διαβάστε το και δε θα χάσετε! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου