Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Κριτική Βιβλίου “Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα” της Βασιλικής Μουργελά


Ο Πετράκης είναι ένα καβουράκι που έχει μια ιδιαιτερότητα. Μετά από ένα ατύχημα θα μείνει με μία δαγκάνα. Παρ' όλα αυτά δε χάνει το θάρρος τους και παλεύει να αποκτήσει φίλους. Όμως, κανείς δεν τον θέλει λόγω της ιδιαιτερότητάς του και αυτό τον θλίβει.
Θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των άλλων καβουριών; Πόση δύναμη ψυχής και θάρρους έχει ο Πετράκης; Τι θα συμβεί όταν ένας κίνδυνος χτυπήσει την πόρτα των καβουριών; Θα βρεθεί κάποιος να σώσει τα καβουράκια που κινδυνεύουν και ποιος θα είναι αυτός που θα τα σώσει;
Η συγγραφέας, Βασιλική Μουργελά, μας προσφέρει ένα παραμύθι γεμάτο μηνύματα. Κάποια από αυτά που ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου είναι η διαφορετικότητα, η αποδοχή, η αυτοεκτίμηση, ο σεβασμός, η αγάπη και η συγγνώμη. Με έξυπνο τρόπο κατορθώνει να διδάξει τα παιδιά τις αξίες που οφείλουμε να έχουμε για τον εαυτό τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Αυτή η διδαχή έρχεται χωρίς να εμπεριέχεται κάποιος διδακτισμός, ούτε να κουνά το δάχτυλο. Τουναντίον. Μέσα από την τόσο υπέροχη ιστορία δείχνει στους αναγνώστες της το μονοπάτι της αγάπης και τη σπουδαιότητα της διαφορετικότητας, γιατί όλοι μας είμαστε τόσο ίδιοι μεταξύ μας αλλά συνάμα και τόσο διαφορετικοί.
Η εικονογράφηση έρχεται δια χειρός Βικτώριας Καπλάνη και η μακρά της εμπειρία διαφαίνεται σε κάθε εικόνα που ζωντανεύει το κείμενο και δρα διαδραστικά. Οι παστέλ και οι έντονες αποχρώσεις των εικόνων κεντρίζουν το ενδιαφέρον της ίριδας των ματιών και προσελκύουν με έναν μοναδικό τρόπο τα παιδιά να θαυμάσουν τόσο την ιστορία όσο και τις δημιουργίες της εικονογράφου!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου