Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Κριτική βιβλίου “Η φάρμα των ζώων” του George Orwell



Σε ένα αγρόκτημα, τα ζώα επαναστατούν και ο ιδιοκτήτης τρέπεται σε φυγή. Έτσι, ο καταπιεστής “άρχοντας” φεύγει και τα ζώα πρέπει να μπουν σε έναν νέο ρυθμό και κάποιοι να γίνουν οι καθοδηγητές. Ποιοι θα είναι αυτοί; Μα, φυσικά, τα γουρούνια, καθότι είναι πιο έξυπνα από τα υπόλοιπα ζώα του κτήματος. Και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία.
Η σύγκρουση των δύο πιο ισχυρών γουρουνιών είναι αναπόφευκτη. Η πονηριά του Ναπολέοντα διαφαίνεται σε κάθε κουβέντα του, στη στάση του και στις βλέψεις του. Άλλωστε, κατορθώνει να διαβάλλει, με επιτυχία, τις κινήσεις του Σνόουμπωλ στα ζώα και να τα αποπροσανατολίσει τόσο πολύ που να τα κάνει πλύση εγκεφάλου.
Μέσα από τον αλληγορικό του λόγο βλέπουμε και συναντάμε πολλές ομοιότητες με τη σημερινή κοινωνία και τις εξελίξεις. Η μνήμη γίνεται κοντόφθαλμη, η επιρροή που δέχονται τα ζώα είναι υπερβολική αλλά συμφέρουσα για τους εξουσιαστές – δυνάστες τους. Από τη μία καταπίεση μεταβαίνουν με ευκολία στην άλλη, η οποία αποδεικνύεται χειρότερη και πιο χειριστική από την προηγούμενη. Η σκληρότητα με την οποία λειτουργούν τα γουρούνια είναι υπέρ το δέον σε σημείο το μίσος και η οργή να ξεχειλίζουν την ψυχή των αναγνωστών.
Όλες αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται για τους αναγνώστες ενοχλητικές, κυρίως για το γεγονός ότι ανακαλύπτει πόσο δικό του είναι αυτό που διαβάζει, πόσο ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τη δική του υπακοή και κατάθεση των όπλων.
Μπορεί ο συγγραφέας, George Orwell, όταν έγραψε το πόνημά του “Η φάρμα των ζώων” να αποσκοπούσε στον παραλληλισμό της τότε Σοβιετικής Ένωσης, νυν Ρωσίας, και στη διαμάχη του Στάλιν, ο οποίος με ευφυή τρόπο κατατρόπωσε τον Λένιν, αλλά δεν αλλάζει σε όσα πολιτικά συστήματα και αν στρέψουμε το κεφάλι μας.
Αναμφισβήτητα, η σύλληψη της ιδέας για τη συγγραφή αυτού του αναγνώσματος ήταν ευφυής όχι τόσο από άποψη λεξιλογίου, καθώς η γραφή είναι λιτή και περιεκτική, αλλά για το σπουδαίο ιστορικό πλαίσιο και μεταφορικό λόγο του George Orwell που παρόλο που πέρασαν παραπάνω από 60 χρόνια -από όταν γράφτηκε και εκδόθηκε- παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ και κάθε νέα πολιτική κυβέρνηση το επικαιροποιεί ακόμα περισσότερο! Πρόκειται για ένα διαχρονικό και προφητικό, υπό μια ευρύτερη έννοια, βιβλίο!
Ουσιαστικά αποτελεί κόσμημα για τις βιβλιοθήκες όλων για να μη μένουμε στη λήθη και στην πλύση εγκεφάλου που γίνεται καθημερινά για καλύτερη διοίκηση, όρους επιβίωσης και συνθήκες διαβίωσης από κάθε σύστημα και κόμμα που διαδέχεται το ένα το άλλο... Διαβάστε το! Οφείλετε να το κάνετε για εσάς, την οικογένειά σας, τα παιδιά σας, τον συνάνθρωπό σας για ένα ομορφότερο αύριο με αξίες και ορθές επιλογές! 
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου