Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Κριτική Βιβλίου “Ο λύκος της Στάζι” του David Young

 

Η Κάριν Μίλερ έχει υποβιβαστεί και από υπεύθυνη σε ένα σπουδαίο τμήμα, αυτό των ανθρωποκτονιών, αναλαμβάνει μόνο υποθέσεις ανιαρές δίνοντας απλές συστάσεις στους πολίτες. Ώσπου καλείται σε κάτι που γνωρίζει πολύ καλά να κάνει!
Η δεύτερη υπόθεση που αναλαμβάνει η υπολοχαγός Κάριν Μίλερ είναι αρκετά περίεργη. Τα δίδυμα μωρά μιας οικογένειας εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Πρέπει πάση θυσία να βρεθούν και μόνο η Κάριν Μίλερ έχει τα φόντα να φέρει εις πέρας την αποστολή. Για αυτή την υπόθεση θα χρειαστεί να εγκαταλείψει το Βερολίνο και να μεταβεί στη Χάλε.
Η αγωνία χτυπάει κόκκινο κυρίως όταν το ένα από τα δίδυμα μωρά θα βρεθεί νεκρό... Το κουβάρι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όσο η υπολοχαγός βαθαίνει την έρευνά της και η Στάζι επεμβαίνει για ακόμα μία φορά δυσχεραίνοντας το έργο της καθώς το πρόσωπο – πρότυπο αυτής της πόλης δεν πρέπει με τίποτα να αλλοιωθεί και να αλλάξει.
Ή μήπως υπάρχουν και άλλα πράγματα που οδηγούν τη Στάζι να μπλέκεται στα πόδια της υπολοχαγού; Τι θέλουν να προλάβουν οι υπάλληλοι της Στάζι; Θα καταφέρει η Κάριν να εξιχνιάσει την υπόθεση; Θα βρεθεί το δεύτερο μωρό των διδύμων ζωντανό; Τι συμβαίνει όλα αυτά χρόνια που ο κόσμος αγνοεί; Ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις περίεργες εξαφανίσεις; Τι είναι αυτό που προκαλεί άσχημες θύμησες στην υπολοχαγό;
“Ο λύκος της Στάζι” είναι ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο έρχεται να καθηλώσει τους αναγνώστες του! Ο δημιουργός, David Young, με αυτή τη δεύτερη ιστορία μας προσφέρει ένα δυνατό μυθιστόρημα για δυνατούς λύτες. Καθώς τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται ο αναγνώστης καλύπτεται από ένα αόρατο πέπλο μυστηρίου, σασπένς και ίντριγκας.
Το τοπίο της Ανατολικής Γερμανίας ζωντανεύει στη φαντασία όλων μας και η κινηματογραφική πλοκή είναι τα κομμάτια που καθιστούν το συγκεκριμένο πόνημα ως ένα πολύ δυνατό και ουσιαστικό μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα θετικά και τα αρνητικά της κομμουνιστικής κοινωνίας διαφαίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης όπως και η ουδέτερη στάση του συγγραφέα για αυτή.
Η αριστοτεχνική γραφή του David Young και η έντονη σκιαγράφηση των χαρακτήρων αποτελούν μόνο ορισμένα από τα κομμάτια του παζλ, τα οποία συνθέτουν ένα αληθινό κομψοτέχνημα άξιο θαυμασμού και λόγου! Η κεντρική ηρωίδα για ακόμα μία φορά αποδεικνύει τις ικανότητές της και την ευρηματικότητά της. Η Κάριν είναι μία γυναίκα με ελαττώματα και προτερήματα, ικανότατη να προσπεράσει κάθε τρικλοποδιά, δυσκολία και αναποδιά θα βρεθεί στο διάβα της όπου το πείσμα της θα την οδηγήσει στο σημείο που εκείνη θέλει και έχει βάλει τον στόχο της.
Αναμφίβολα, αξίζει να διαβαστεί από όλους! Επιπλέον, το βιβλίο είναι ένας υπέροχος “οδηγός” για να γνωρίσουμε την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Αλλά πάνω απ' όλα είναι ένα έξυπνο αστυνομικό μυθιστόρημα όπου το να βρεις τον δολοφόνο ή τον ένοχο κάθε φορά φαντάζει Γολγοθάς και αδύνατον! Εύχομαι πραγματικά “Ο λύκος της Στάζι”, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία του κάποτε να γυριστούν και σε ταινίες νουάρ, αν και όλοι όσοι έχουμε διαβάσει και τα δύο πρώτα μυθιστορήματα έχουμε ήδη σκηνοθετήσει/πλάσει τις ιστορίες στο μυαλό μας!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου