Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Κριτική Βιβλίου “Η ζωή όπως είναι” της Ηρούς Σκάρου

 

Το βιβλίο “Η ζωή όπως είναι” αποτελείται από 24 διηγήματα. Το καθένα αποτυπώνει κάθε αλήθεια της ζωής.
Ο Έλληνας της διασποράς, μια οικιακή βοηθός και ένας νεαρός κρατούμενος, μία εκδικητική γυναίκα, ένα μαγειρείο, μια ανεπιτυχής κλήση, μία υπέρμετρη αγάπη προς τη γιαγιά και πολλές άλλες ιστορίες έρχονται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και να τους “εθίσει” στις μυρωδιές και στα συναισθήματα που αποτυπώνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο η δημιουργός, Ηρώ Σκάρου, στο τόσο ιδιαίτερο πόνημά της.
Αν κάποιος μου ζητούσε να επιλέξω ένα μόνο διήγημα ως το πιο αγαπημένο μου πραγματικά δε θα μπορούσα να το κάνω, καθώς και τα 24 με “στοίχειωσαν” και με κέρδισαν, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.
Άλλωστε, κάθε διήγημα αφουγκράζεται τη σημερινή κοινωνία, τους φόβους, τις λύπες, την ίδια τη ζωή και τα συναισθήματα που βιώνει ο κάθε άνθρωπος. Ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που κατατάσσουν τις ιστορίες και το συγκεκριμένο ανάγνωσμα ως ένα από τα κορυφαία πονήματα της περσινής χρονιάς. Ο λόγος και η χροιά της συγγραφέως είναι ιδιαίτεροι και θυμίζουν κάτι από το παρελθόν. Αυτά κάνουν ακόμα πιο σημαντικά τα χαρακτηριστικά της γραφής της.
Η ευθύτητα που ξεδιπλώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης μας οδηγεί στο να γινόμαστε ήρωες της κάθε ιστορίας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι κάθε διήγημα δημιουργεί μία κινηματογραφική ροή με σεναριογράφο τη συγγραφέα και σκηνοθέτη τους αναγνώστες. Αναμφισβήτητα, αυτό είναι κάτι πραγματικά σπάνιο και προκαλεί θαυμασμό σε όσους διαβάσουν αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο!
Ανυπομονώ από τώρα να πιάσω στα χέρια μου το επόμενό της δημιούργημα! Αν, λοιπόν, αναζητάτε κάτι τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα και τη γνωστή πεπατημένη που ακολουθούν πολλοί συγγραφείς τότε δοκιμάστε να βυθιστείτε στον κόσμο της Ηρούς Σκάρου και να γνωρίσετε τους ήρωές της! Τολμήστε μία επιλογή ενός νεοφερμένου ανθρώπου στον χώρο των γραμμάτων και θα αποζημιωθείτε! 
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου