Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Κριτική Βιβλίου “Η χιονοκουτάλα” της Μάρως Παππά

 


Η Σπόντα είναι μια πονηρή μαϊμού, ο Αριστείδης ένας φλύαρος παπαγάλος και η Ουρανία με τον Κορνήλιο δύο γλυκά ιπποποταμάκια. Όλα στη ζούγκλα είναι ήσυχα μέχρι που... μία κουτάλα, μία μαγική κουτάλα για την ακρίβεια, θα εμφανιστεί από το πουθενά και τα πάντα θα αλλάξουν μέσα σε λίγα λεπτά.
Χιόνι θα αρχίσει να πέφτει, ασταμάτητο και παχύ. Τα πάντα θα καλυφθούν από αυτό και τα ζώα της ζούγκλας θα κινδυνέψουν.
Ποιος θα τους σώσει; Πώς βρέθηκε εκεί η μαγική κουτάλα; Τι το μαγικό έχει; Η περιέργεια της Σπόντας που θα τους οδηγήσει; Θα καταφέρουν να βρουν τον τρόπο να σταματήσει να χιονίζει;
Πρόκειται για μία ιστορία που θα κερδίσει πολλούς μικρούς μας φίλους. Η χιουμοριστική πλοκή, η περιπέτεια, τα αναπάντεχα και τα ευτράπελα που θα δημιουργηθούν θα προσφέρει στους αναγνώστες μία όμορφη ιστορία εκπαιδευτικού χαρακτήρα τονίζοντας σε τι μονοπάτια μπορεί να μας οδηγήσει η άκρατη περιέργειά μας!
“Η χιονοκουτάλα” απευθύνεται σε παιδιά 4 ετών και άνω, αλλά μπορεί να διαβαστεί εξίσου και από μεγαλύτερα παιδιά! Άλλωστε, πέραν των γνώσεων που προσφέρει, αποτελεί μία καλή της τάξεως ευκαιρία για να γελάσουμε μέχρι δακρύων και να ταξιδέψουμε στον κόσμο της συγγραφέως!
Η εικονογράφηση ανήκει στον έμπειρο Γιώργο Πετρίδη, ο οποίος με ιδιαιτέρως χαρισματικό τρόπο μας τοποθετεί στην ιστορία! Η μικρή μας Σπόντα, ο παπαγάλος αλλά και τα μικρά μας ιπποποταμάκια έχουν εικονογραφηθεί με άριστο τρόπο και κάθε εικόνα σε μεταφέρει στην ιστορία του βιβλίου! Η χρωματική παλέτα του είναι ονειρική και σε αποχρώσεις του ουράνιου τόξου κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μικρών μας αναγνωστών και προσδίδει μία μαγεία σε όλο το κείμενο!
Στο τέλος του βιβλίου, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία για διασκέδαση καθώς υπάρχουν τέσσερα εκπαιδευτικά παιχνίδια για δημιουργική ενασχόληση! Αναμφίβολα, “Η χιονοκουτάλα” είναι ένα πανέμορφο παραμύθι που μας περνάει σπουδαία μηνύματα όπως σε τι μπελάδες μπορεί να μας οδηγήσει η περιέργεια, την ομορφιά αλλά και την επικινδυνότητα της σκανδαλιάς, της έννοιας της ειλικρινούς συγγνώμης και της φιλίας! Διαβάστε το στα παιδιά σας και θα μαγευτούν! Τέλος, αποτελεί μία σημαντική διαδραστική δυνατότητα για ανάγνωση στο σχολείο, και γιατί όχι για ένα θεατρικό δρώμενο!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου