Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Συζητώντας με τους Λίτσα Καποπούλου & Βασίλη Παπακώστα

 

Ερώτηση 1η: Τι σημαίνει λογοτεχνία για εσάς;

Λ.Κ.: Λογοτεχνία, η Τέχνη του Λόγου ετυμολογικά, σημαίνει την έκφραση, την εξωτερίκευση σκέψεων, ιδεών, συναισθημάτων και γενικά πτυχών του εσωτερικού μου κόσμου πεζά ή έμμετρα σε έντεχνο γραπτό πλαίσιο. Ακόμη τη διέξοδο και το καταφύγιο σε δύσκολους καιρούς εκείνων που πιέζονται από την έμπνευση και την ανάγκη αποτύπωσης όσων κυοφορούνται μέσα τους.

Β.Π.: Λογοτεχνία σημαίνει προσπάθεια να εκφράσω εγγράφως τις σκέψεις, τις ευαισθησίες, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τις απογοητεύσεις, τους έρωτες και ό,τι ωραιότερο ή και άσχημο μου έδωσε η ζωή, τα οποία παρηγορούν και ενδυναμώνουν τους συγχρόνους μου και πρέπει να γίνουν κτήμα εκείνων που έρχονται μετά από μένα.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα, κατά τη γνώμη σας, που κάνει κάποιον δημιουργό ξεχωριστό και αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό;

Λ.Κ.: Το ταλέντο του και η μαεστρία του να αγγίξει και να μιλήσει στην ψυχή του αναγνώστη προσφέροντάς του ταξίδια μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του, τέρψη, όνειρα, ελπίδα, χαλάρωση, προβληματισμό, να τον κάνει να συμπάσχει με τους ήρωές του. Με άλλα λόγια ο δημιουργός να προσφέρει ένα είδος ψυχοθεραπείας. Φυσικά να μην παραβλέψουμε ότι η διαφήμιση του έργου παίζουν τον ρόλο τους ειδικά σήμερα.

Β.Π.: Το χαρακτηριστικό γνώρισμα που κάνει κάποιον δημιουργό ξεχωριστό και αγαπητό στο κοινό είναι: Η ικανότητά του να μιλήσει στην καρδιά και στο μυαλό του αναγνωστικού κοινού. Η γλώσσα του με την οποία υλοποιεί όσα έχει μέσα η ψυχή του. Η δύναμη, η ευαισθησία και ο ιδιαίτερος τρόπος που εκφράζει τα θέματα που πραγματεύεται στο έργο του.


Ερώτηση 3η: Τι συναισθήματα νιώθετε κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Λ.Κ.: Πόνο, κόπο, αγωνία, περισυλλογή κατά την διάπλαση και εξέλιξη των ηρώων, αποφόρτιση, δικαίωση και λύτρωση οδεύοντας στο τέλος. Φυσικά τη χαρά και τη συγκίνηση του δημιουργού στην ολοκλήρωση για το πνευματικό παιδί του.

Β.Π.: Νιώθω όλα τα συναισθήματα των ηρώων που σκιαγραφώ. Λύπη, χαρά, ευτυχία, μίσος, επιείκεια, καλοσύνη, κακία, ανάλογα με τον ήρωα, του οποίου περιγράφω τη δράση και ανάλογα με τον αντίκτυπο που έχει η δράση του αυτή στους άλλους ήρωες και στην εξέλιξη του μύθου.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “ΟνειΡεύματα”;

Λ.Κ.: Ο χαρακτηρισμός περιλαμβάνεται στον τίτλο του, δηλ. είναι όντως ‘ΟνειΡεύματα’. Ένα σπονδυλωτό ΟνειροΜυθιστόρημα, όπου πρωταγωνιστούν τα όνειρα σε όλες τους τις εκφάνσεις. Ένας ΛίΒας λέξεων, διηγήσεων, στίχων, ονείρων, που σαν τον ομώνυμο θερμό άνεμο φιλοδοξεί να ξυπνήσει τα πιο όμορφα συναισθήματα στους αναγνώστες.

Β.Π.: Ένα απάνθισμα πεζών και έμμετρων «φύλλων της καρδιάς» και οραματισμών τόσο δικών μου όσο και της εξαίρετης φίλης μου συν-συγγραφέα Λίτσας Καποπούλου. Η λέξη «όνειρο» σημαίνει ό,τι σπουδαίο φανταστήκαμε, ό,τι ιδανικό οραματιστήκαμε, ό,τι ελπιδοφόρο ζήσαμε ή ελπίζουμε να ζήσουμε.


Ερώτηση 5η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου, συνυπογράφοντάς το μαζί με τον/ην συγγραφέα, Βασίλη Παπακώστα/Λίτσα Καποπούλου;

Λ.Κ.: Με τον εκλεκτό φίλο και συνάδελφο Βασίλη Παπακώστα συμπορευόμαστε και στην Λογοτεχία κι έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Διαπιστώσαμε ότι στα κείμενά μας εξέχουσα θέση κατείχαν τα όνειρα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής των ΟνειΡευμάτων με κοινή συνισταμένη τα όνειρά μας και τις παραμέτρους τους.

Β.Π.: Η ιδέα για αυτό το κοινό μας βιβλίο γεννήθηκε από τη φίλη μου τη Λίτσα Καποπούλου, η οποία διακρίνεται για τη δημιουργική της φαντασία. Εγώ την ιδέα αυτή τη βρήκα εξαίσια και οδηγηθήκαμε στη συγγραφή του βιβλίου. Το βιβλίο αυτό είναι ένα πείραμα ποικιλίας θεμάτων και τρόπου παρουσίασής τους από δύο συγγραφείς με σκοπό να μην κουράσει, αλλά να δροσίσει και να
προβληματίσει τον αναγνώστη του.


Ερώτηση 6η: Τα διηγήματά σας, τα οποία περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση είναι βιωματικά ή καθαρά μυθοπλαστικά;

Λ.Κ.: Υπερέχει η μυθοπλασία, όμως η αφετηρία είναι το βιωματικό στοιχείο, που είναι και η κινητήρια δύναμη.

Β.Π.: Τα διηγήματά μου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό είναι καθαρά βιωματικά. Στοιχεία μυθοπλασίας μπορεί να περιέχονται στον τρόπο περιγραφής ή ανάπτυξής τους, αλλά τα γεγονότα είναι εντελώς αληθινά και όλα τα έχω ζήσει και με έχουν εντυπωσιάσει ή συγκλονίσει.


Ερώτηση 7η: Τα ποιήματά σας είναι απόρροια προσωπικών στιγμών και συναισθημάτων; Πιστεύετε ότι η ποίηση είναι καθαρά κατάθεση ψυχής και “αποκάλυψης” προσωπικών ιστοριών και βιωμάτων;

Λ.Κ.: Θα έλεγα ότι είναι ένας αρμονικός συνδυασμός με την έννοια ότι προσωπικές στιγμές και συναισθήματα είναι αλληλένδετα.
Για μένα ποίηση είναι ο αναστεναγμός της ψυχής, που ψάχνει πένα για να εκφραστεί.

Β.Π.: Πράγματι, τα ποιήματά μου είναι απόρροια προσωπικών στιγμών και συναισθημάτων, αλλά και καταγραφή φιλοσοφικών σκέψεων και αποφθεγμάτων ζωής. Για μένα η ποίηση είναι κατάθεση ψυχής και αποκάλυψης προσωπικών ιστοριών και βιωμάτων, εικόνων συμβολισμού αλλά και των συμπερασμάτων που συνάγονται από τα πάθη και τα αισθήματα των ανθρώπων που είναι η γη και το νερό για να φυτρώσει και να ανθίσει η αληθινή δημιουργία.


Ερώτηση 8η: Έχετε ασχοληθεί με πολλά λογοτεχνικά είδη. Ποιο είναι αυτό που σας αντιπροσωπεύει περισσότερο και γιατί;

Λ.Κ.: Αν και αυτό εξαρτάται από την έμπνευση, τα βιώματα και τα συναισθήματα, όπως είπαμε, εν τούτοις με αντιπροσωπεύει το μυθιστόρημα, το διήγημα και η θεατρική γραφή. Θεωρώ ότι έτσι έχω τη δυνατότητα να δώσω την ευκαιρία στους ήρωές μου να δράσουν και να γράψουν τη δική τους ιστορία με την πλοκή να ζωντανεύει και να εκτείνεται σε διαστάσεις άλλοτε μυθιστορηματικές, άλλοτε να κινείται στα πλαίσια του διηγήματος και άλλοτε να λαμβάνει θεατρική υπόσταση.

Β.Π.: Περισσότερο με αντιπροσωπεύει η πεζογραφία. Και τούτο γιατί η ποίηση, και ιδιαίτερα η υψηλή ποίηση, παρά το ότι από όλους υμνείται και λατρεύεται μαζί με τους επώνυμους ποιητές, είναι από λίγους κατανοητή, γιατί βάζει τον αναγνώστη της να κοπιάσει για να βρει το μήνυμα, που εκπέμπει με τις λέξεις του ο ποιητής και αυτό είναι ένα επίπονο έργο, που δεν μπορούν ή δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να το εκτελέσουν όλοι οι αναγνώστες. Αντίθετα η πεζογραφία είναι πιο άμεση τέχνη, που λέει τα πράγματα κατά κανόνα με το όνομά τους. Έτσι το μήνυμα του συγγραφέα περνάει πιο εύκολα στον αναγνώστη. Με λίγα λόγια το μήνυμα της ποίησης για να φτάσει από την καρδιά του ποιητή στην καρδιά του αναγνώστη πρέπει να περάσει πρώτα από το μυαλό του αναγνώστη και να τύχει επεξεργασίας, ενώ το μήνυμα της πεζογραφίας από την καρδιά του συγγραφέα φτάνει κατευθείαν στην καρδία του κάθε αναγνώστη.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Κ.: Θα ήθελα να τους πω ότι θα δικαιωθούν για την επιλογή των «ΟνειΡεύματων». Θα ευχαριστηθούν, θα συγκινηθούν, θα προβληματιστούν, θα ταξιδέψουν μαγικά, θα αναγνωρίσουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους και του περιβάλλοντός τους και ίσως βρουν απαντήσεις, που ψάχνουν. Πιστεύω ότι η θεματολογία του καλύπτει όλο το φάσμα των προσδοκιών τους, είναι χωρισμένο σε κεφάλαια και ενότητες κι έτσι αφενός δεν χάνεται ο ειρμός, αφετέρου ο αναγνώστης ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την ψυχική του διάθεση μπορεί να βρει εκείνο που τον αντιπροσωπεύει τη συγκεκριμένη στιγμή. Όταν το τελειώσει θεωρώ ότι κάποια κεφάλαια θα τα ξαναδιαβάσει, όπως ήδη μας έχουν δηλώσει αναγνώστες.

Β.Π.: Στους αναγνώστες του βιβλίου «Ονειρεύματα» θα ήθελα να πω ότι στο βιβλίο αυτό θα βρουν άφθονα είδη λόγου (ποιήματα και πεζά διαφόρων ειδών), οπότε δεν έχουν παρά να διαλέξουν τι θα διαβάσουν πρώτο και τι δεύτερο. Όταν όμως διαβάσουν όλο το βιβλίο θα έχουν μια σφαιρική άποψη του τι είναι σύγχρονη λογοτεχνία του οραματισμού, της αναπόλησης, του προβληματισμού, και της ευγένειας των αισθημάτων.
Στους δικούς μου αναγνώστες θα ήθελα να πω να προσπαθήσουν να βγάλουν συμπεράσματα από τα κείμενα και τα ποιήματά μου, γιατί σε αυτό προσβλέπω και όχι στο να τους κάνω να περάσουν λίγη ευχάριστη ώρα διαβάζοντας ένα εύπεπτο βιβλίο.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Λ.Κ.: Ένα νέο ανθρωποκεντρικό-νομικό-ψυχολογικό-περίεργο μυθιστόρημα, ένα ιστορικό μυθιστόρημα και θεατρικά – διηγήματα. Ίσως και η έκδοση των παραμυθιών μου, που έχω γράψει.

Β.Π.: Το επόμενο συγγραφικό μου βήμα θα είναι ο τρίτος τόμος του βιογραφικού μου μυθιστορήματος με τίτλο «Αναζητώντας Φως», με τον οποίο συμπληρώνεται μια τριλογία ζωής πενήντα χρόνων με αναφορά στους μόχθους, στις επιτυχίες, στις αποτυχίες, στις αγάπες και στα πάθη ενός ανθρώπου που προσπάθησε πολύ και σε πολλούς τομείς τα τελευταία εβδομήντα πέντε χρόνια.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Λ.Κ.: Σας ευχαριστούμε κι εμείς από καρδιάς για τις ευχές σας, τις εύστοχες ερωτήσεις σας και τη ζεστή φιλοξενία σας.
Λίτσα Καποπούλου

Β.Π.: Ευχαριστούμε πολύ και εμείς.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ





Ο Βασίλης Παπακώστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. το 1972 και από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 και άσκησε τη δικηγορία έως το 1983, οπότε, κατόπιν εξετάσεων, διορίστηκε ως Ειρηνοδίκης. Συνταξιοδοτήθηκε το 2011. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων αγοριών. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια απασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική και τη στιχουργία. Έχει γράψει στίχους για περισσότερα από εξήντα τραγούδια, μερικά από τα οποία κυκλοφόρησαν σε δίσκους στη δεκαετία του 1970. Είναι επίτιμο μέλος της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.) και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) και διευθυντής των μουσικών συνόλων τους. Είναι μέλος του Δ.Σ. και αναπληρωτής Γραμματέας του Συλλόγου Λόγου Μουσικής και Τέχνης «ΛΙΝΟΣ». Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. και Έφορος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (Κ.Ε.Λ.Δ.). Τα τελευταία χρόνια μελοποίησε ποιήματα πολλών ποιητών. Το βιβλίο της Λίτσας Καποπούλου «Σενάρια στο θέατρο της ζωής», περιλαμβάνει και πέντε τραγούδια του υπό την ψηφιακή μορφή του QR-CODE, σε ποίηση δική της. Το 2014 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του «ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ», το 2015 η ποιητική του συλλογή «ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ», το 2016 ο πρώτος τόμος του βιογραφικού μυθιστορήματος «Αναζητώντας Φως» σε πρώτη έκδοση και το 2018 σε δεύτερη έκδοση. Τον Ιούνιο 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ελκυστής» ο δεύτερος τόμος του βιογραφικού μυθιστορήματός του «Αναζητώντας φως» Β΄ τόμος «Από την Ευτέρπη μέχρι τη Θέμιδα».



Η Λίτσα (Σταυρούλα) Καποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Α΄ Εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Βόλου. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Δημοσιογραφικής Σχολής. Υπηρέτησε στον Ναό της Θέμιδος ως Δικηγόρος και Δικαστική Λειτουργός.
Το 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ‘Δίαυλος’ το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Πνοή» και υπότιτλο «Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…». Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ‘Ανάτυπο’ το δεύτερο μυθιστόρημά της «Στο Βασίλειο της Μοίρας» με ενσωματωμένο μουσικό cd «Λουλούδι της Ανατολής» των Νικόλα Αδέσποτου και Δημήτρη Μήλα. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ‘Ανάτυπο’ το τρίτο βιβλίο της, διηγήματα και θεατρικά με τίτλο «Σενάρια στο θέατρο της ζωής», στο οποίο εμπεριέχονται σε πρωτοποριακή μορφή qr code πέντε τραγούδια σε σύνθεση, ενορχήστρωση και ερμηνεία Βασίλη Παπακώστα και στίχους δικούς της. Και τα τρία αυτά βιβλία καθώς και τα τραγούδια τους διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν. Αποσπάσματα από τα έργα της υπάρχουν και στο Ανθολόγιο του ΚΕΛΔ «Ποιητική Αδεία», που κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις «Ανάτυπο». Το 2019 εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Πνοή» το παιδικό παραμύθι της «Κοντά στον Ήλιο» σε εικονογράφηση Άννας Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου με ενσωματωμένο το τραγούδι «Φεγγαροαστρούλης» σε μορφή qr code σε μουσική ενορχήστρωση και ερμηνεία Βασίλη Παπακώστα και στίχους δικούς της.
Παρακολουθεί συναισθηματική διαλεκτική με τον Στέλιο Καλαθά και Φωνητική με τον Άρη Γραικούση, γιατί πιστεύει ότι η γνώση δεν τελειώνει. Είναι μέλος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Οικουμενικού Πατριαρχείου (ΣΦΟΠ), μέλος του Δ.Σ. και Ταμίας του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ). Παντρεμένη με τον φιλόλογο Γιάννη Παναγιωτάκη, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά δύο εγγονών.





ΟνειΡεύματα
Το να θυμάσαι το παρελθόν, μακρινό, σαν ένα όνειρο, είναι συχνό φαινόμενο.
Το να ξυπνούν μνήμες, που δε θυμάσαι αν έχεις, από τόπους, πρόσωπα, επιθυμίες, ελπίδες, ζώα και αντικείμενα, σαν σε όνειρο, τότε ζεις το όνειρό σου…
Το να ονειρεύεσαι όμως το μέλλον έχοντας μέσα σου τις θύμησες και τις διδαχές του παρελθόντος, είναι καθήκον, είναι δρόμος μπροστά, είναι σκοπός ζωής…
Αυτές και άλλες περιπλανήσεις της ψυχής, του νου, της καρδιάς, σ’ έναν μαγικό κόσμο συναντάμε όταν ονειρευόμαστε…
Όνειρο ή ονείρεμα χαρακτηρίζουμε οτιδήποτε ωραίο. Όσο υπάρχει ζωή, υπάρχουν όνειρα, γιατί ζωή χωρίς όνειρα, δεν είναι ζωή… Όσοι δεν ονειρεύονται, ουσιαστικά δε ζουν…
Ρεύμα είναι η κίνηση, η έντονη ροή, το αυλάκωμα στο έδαφος, όπου μέσα ρέει νερό.
Τα «ΟνειΡεύματα» είναι ένα σπονδυλωτό ΟνειροΜυθιστόρημα, που ταξιδεύει σε ζωντανά όνειρα και φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τα ωραία συναισθήματα και τις αξίες καθενός μας. Είναι ένας ΛίΒας από λέξεις, νότες, διηγήσεις, που πυροδοτεί ονειρικά σαν τον ομώνυμο θερμό άνεμο τον όμορφο κόσμο των συναισθημάτων…
Γιατί:
«Είμαστε από την ύλη, που είναι φτιαγμένα τα όνειρα»
Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου