Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Κριτική Βιβλίου “Ο Χάρης μας” του Γιάννη Μπούγου

 

Ο μικρός Χάρης έχει αυτισμό. Η δική του οπτική ματιά διαφέρει από αυτή των άλλων ανθρώπων. Κάτι που φαντάζει απλό και συνηθισμένο ή ακόμα και αδιάφορο για κάποιο παιδάκι, για τον Χάρη μπορεί να θεωρηθεί απειλή, αφού όλοι οι αισθήσεις πολλαπλασιάζονται και του ανοίγουν έναν άλλον κόσμο.
Πώς είναι ο δικός του κόσμος; Πώς χρησιμοποιεί την ακοή του; Πώς παρατηρεί τους χώρους και τα αντικείμενα; Και το κυριότερο, πώς λειτουργούν οι δικές του αισθήσεις;
Ο συγγραφέας, Γιάννης Μπούγος, μας συστήνει τον κόσμο αυτών των ιδιαίτερων και αξιαγάπητων ατόμων προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά τα όμορφα πλάσματα! Τα συγχαρητήρια είναι λίγα για να ευχαριστήσουμε τον συγγραφέα για αυτό το αξιόλογο πόνημα!
“Ο Χάρης μας” αποτελεί μία άριστη αναγνωστική επιλογή για τα παιδιά γιατί η ενσυναίσθηση μπορεί να τα οδηγήσει στην αποδοχή, τη συνεργασία και τη φιλία με αυτούς τους χαρακτήρες! Δεν είναι δύσκολο όταν υπάρχει θέληση, επιμονή και υπομονή! Οι ικανότητες των αυτιστικών προσώπων είναι τεράστιες απλώς χρειάζεται να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. Τίποτα, άλλωστε, δεν είναι ακατόρθωτο!
Η εικονογράφηση είναι λιτή όπως και το ίδιο το κείμενο, παρόλο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών και άνω. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αλλά μπορεί να διαβαστεί και από παιδιά που ανήκουν σε μικρότερη ηλικιακή ομάδα, αρκεί εμείς να προσφέρουμε τη βοήθειά μας εξηγώντας τα με απλά και κατανοητά λόγια τι συμβαίνει στον δικό τους κόσμο!
Αναμφίβολα, “Ο Χάρης μας” είναι ένα βιβλίο που πρέπει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας και το οποίο θα γίνει αρωγός βοηθείας! Ας κατανοήσουμε και ας αποδεχθούμε άτομα όπως ο Χάρης και ας γίνουμε καλύτεροι συνάνθρωποι προσφέροντας συνειδητά τη βοήθειά μας όποτε τη χρειάζονται πραγματικά! Όλοι οι άνθρωποι είναι σπουδαίοι και ξεχωριστοί, ας το μεταδώσουμε, ας το μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές και ο κόσμος θα γίνει καλύτερος για τα μικρότερα αδέρφια μας, για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας! 
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου