Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Κριτική Βιβλίου “Ο κυρ Θάνος ο Μπαλονάς” της Κασσιανής Ζαμπέλλη

 

“Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μικρό χωριό... ζούσε ένας γεράκος που όλοι τον φώναζαν «Ο κυρ Θάνος ο Μπαλονάς»”.
Και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία μας!
Ο κυρ Θάνος είναι ο μπαλονάς ενός χωριού και η ευτυχία του είναι να προσφέρει χαμόγελα στα παιδιά. Ο τρόπος που έχει μάθει να το πραγματοποιεί αυτό είναι πουλώντας τα πολύχρωμα μπαλόνια που φουσκώνει. Ορισμένες εποχές καταφέρνει να τα πουλήσει όλα και άλλες όχι. Ο κυρ Θάνος έχει κάνει την ευχαρίστηση επάγγελμα και αυτό τον ικανοποιεί. Μόνο που...
Τι θα γίνει όταν ένα κοριτσάκι δε θα χαμογελάσει γιατί τα μπαλόνια του έχουν τελειώσει; Θα καταφέρει να βρει τον τρόπο να ευχαριστήσει κάθε παιδικό προσωπάκι; Όταν προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους πάντες, ευχαριστιέσαι εσύ ο ίδιος; Τι θα συμβεί όταν θα γεμίσει τα χέρια του με μπαλόνια κάθε χρώματος; Η χαρά μπορεί να οδηγήσει σε λύπη και η ευτυχία σε τρόμο;
“Ο κυρ Θάνος ο Μπαλονάς” είναι ένα βιβλίο, το οποίο απευθύνεται στην ηλικιακή ομάδα των 4 ετών και άνω. Η εικονογράφηση διαφέρει από όλες όσες υπάρχουν. Οι ζωγραφιές είναι αποτυπωμένες στο χαρτί με το χέρι και θυμίζουν σχολικές εικόνες παιδιών. Πολύ όμορφη και πρωτότυπη ιδέα, η οποία, αναμφίβολα, χαρίζει στον αναγνώστη ευτυχία μέσα από τη χρωματική παλέτα της δημιουργού, Δέσποινα Ανδρέου, και κεντρίζει την ίριδα των παιδιών.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες για τα παιδιά και εκγύμνασης και εκμάθησης του νου! Εξαιρετικές όλες τους, ευφάνταστες και δημιουργικές συνάμα!
Τα μηνύματα της ιστορίας είναι σημαντικά. Το κυριότερο είναι αυτό της προσωπικής ευτυχίας και ευχαρίστησης, τα οποία είναι πολύ πιο σημαντικά από την ικανοποίηση των άλλων. Άλλωστε, αν δεν αισθανόμαστε εμείς ωραία μέσα μας, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα στους γύρω μας! Μία ιδανική επιλογή για τα παιδιά και ιδιαιτέρως για αυτά που αισθάνονται κακόκεφα και για όσα θέλουν και απαιτούν συνεχώς χωρίς να σκέφτονται και τους άλλους! Τέλος, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διαφαίνεται ότι η δοτικότητα και η προσφορά είναι απαραίτητα στοιχεία για να γίνει κανείς καλύτερος άνθρωπος και συνάνθρωπος!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου