Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Συζητώντας με τη Μαρία Ρουσάκη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας; 

Μ.Ρ.: Στα νιάτα μου διάβασα πολύ Χέμινγουεϊ, Τόνι Μόρισον, αδελφές Μπροντέ και Αλιέντε. Έχω περάσει από πολλές διαφορετικές φάσεις. Στην εφηβεία για παράδειγμα ήμουν μεγάλη φαν του Στήβεν Κινγκ. Ύστερα αγάπησα πολλά κλασσικά έργα Αγγλικής και Αμερικάνικης λογοτεχνίας. Αργότερα στη ζωή μου ανακάλυψα αρκετούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς. Όμως έναν αγαπημένο δεν έχω. Ακόμα ανακαλύπτω τα αναγνωστικά μου γούστα τα οποία αλλάζουν συνεχώς.
Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; 

Μ.Ρ.: Δεν είμαι τόσο σίγουρη άλλα ένα βιβλίο που μου έχει μείνει χαραγμένος στο μυαλό από μικρή είναι το «Anastasia Krupnik» της Λόις Λόουρι. 

Ερώτηση 3η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας «Μία φλόγα στο σκοτάδι»; 

Μ.Ρ.: Είναι μια βιογραφία για παιδιά βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Έλεν Κέλερ.

Ερώτηση 4η: Πως αισθάνεστε που το βιβλίο σας επανακυκλοφόρησε; 

Μ.Ρ.: Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι μου έλεγαν αρκετοί εκπαιδευτικοί πως έψαχναν για το βιβλίο και δεν το έβρισκαν. Αρκετοί θεωρούσαν πως θα λειτουργούσε με ουσιαστικό τρόπο μέσα στο μάθημα ως ανάγνωσμα και ως παράδειγμα ζωής. Κι εγώ θέλω το μήνυμα της Έλεν Κέλερ να συνεχιστεί μέσω του βιβλίου μου.

Ερώτηση 5η: Η Έλεν θα μεγαλώσει κουφή και τυφλή. Αυτό θα την κάνει να είναι επιθετική. Θα καταφέρει όμως να μάθει ανάγνωση, θα γίνει ακτιβίστρια και συγγραφέας βιβλίων. Διαβάζοντας βιβλία για τη ζωή της, θα θέλατε να μας πείτε τη δύναμη που την έκανε να καταφέρει το ακατόρθωτο; Πιστεύετε πως όλοι μπορούν να καταφέρουν το “αδύνατο”; 

Μ.Ρ.: Η τεράστια θέληση της Έλεν να επικοινωνήσει με το περιβάλλον της θεωρώ πως ήταν έμφυτη. Από μικρή φάνηκε πως ήταν ανήσυχο πνεύμα, περίεργη να μάθει τα πάντα γύρω της και αρκετά δραστήρια παρ’ όλο την αναπηρία της. Όμως το μήνυμα του βιβλίου είναι ότι όλοι μπορούν να καταφέρουν το ακατόρθωτο. Αρκεί να υπάρχει θέληση, υπομονή και ένα ζεστό περιβάλλον. Η αγάπη είναι μεγάλη κινητήρια δύναμη και πιστεύω πως η Έλεν αγάπησε βαθύτατα τη δασκάλα της, την Αν. Όμως και η Αν ήταν πολλή γενναιόδωρη μαζί της. Έμεινε κοντά στην Έλεν μέχρι το τέλος της ζωής της. Έχασε την όραση της για να διαβάζει στην Έλεν ώστε να πάρει το πτυχίο της. Η μεγαλοψυχία της δασκάλας της, αυτή η τόσο απερίγραπτη αγάπη, ώθησε ακόμα περισσότερο την Έλεν να πετύχει αυτό που θεωρούσαν όλοι αδύνατο.

Ερώτηση 6η: Η δασκάλα της Έλεν, η Αν Σάλιβαν, με επιμονή και υπομονή θα καταφέρει το ακατόρθωτο, να ημερεύσει ένα “αγρίμι”. Γιατί οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν αυτό που κατάφερε η Αν; 

Μ.Ρ.: Όπως περιέγραψε στην προηγούμενη ερώτηση, η Αν αγάπησε πολύ τη μαθήτρια της. Δέθηκε μαζί της, της χάρισε ελπίδα και ένιωθε σίγουρη πως θα τα καταφέρει. Η Έλεν απ’ την άλλη είχε μια τεράστια θέληση για μάθηση. Ρουφούσε τα πάντα, ό,τι γνώσεις μπορούσε να της προσφέρει η Αν. Θεωρώ πως η σχέση τους ήταν μοναδική και ως εκ τούτου ενίσχυσε την πρόοδο της Έλεν.
Ερώτηση 7η: Τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά, δεν τυγχάνουν καμιάς ιδιαίτερης προσοχής. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; 

Μ.Ρ.: Δυστυχώς δεν υπάρχει σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία. Δεν μπορώ να πω πως δεν υπάρχει παιδεία, πως λείπει η ουσιαστική γνώση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Όχι. Αρνούμαι να το πιστέψω. Είναι καθαρά θέμα έλλειψης σεβασμού. Όταν ένας άνθρωπος δίχως κανένα κινητικό πρόβλημα παρκάρει σε θέση αναπήρου ή κλείνει το πεζοδρόμιο για να μην περνάει ένας τυφλός ή ένα αναπηρικό αμαξίδιο, τότε έχουμε πρόβλημα συμπεριφοράς ως κοινωνία. Πλέον δεν υπάρχει καλοσύνη και κατανόηση…
Ερώτηση 8η: Τι είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό από τα άλλα βιβλία; 
Μ.Ρ.: Η αισιοδοξία του. Το φως που βρίσκεται ύστερα από ένα τόσο βαθύ σκοτάδι.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας; 
 Μ.Ρ.: Θα ήθελα να πω πως το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν το διαβάσουν ίσως τους αλλάξει τη ζωή. Σίγουρα θα τους ανάψει ένα φως κάπου μέσα τους.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας; 

Μ.Ρ.: Πρόκειται να εκδοθούν δύο ακόμα εικονογραφημένα μου βιβλία για παιδιά. Μια όμορφη συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη με εικονογράφο τη Σοφία Γαλή. Και άλλη μια υπέροχη συνεργασία με τις εκδόσεις Μίνωα και την εικονογράφο Έφη Λαδά. Ανυπομονώ και για τα δύο!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!! 





Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1974, όμως κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Το πρώτο της βιβλίο, Η Μέλπω η Μοναδική, βραβεύτηκε το 2002 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχει μεταφραστεί στις Η.Π.Α., στην Κορέα και στην Ταϊβάν. Στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο Unique Monique και τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award. Επίσης, το βιβλίο παρουσιάστηκε στη φημισμένη σειρά της αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης The Reading Rainbow. Τα βιβλία της Οι λεμονιές και Κολυμπώντας στα βαθιά ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (το 2004 και το 2006, αντίστοιχα). Τα παιδικά της μυθιστορήματα Μια φλόγα στο σκοτάδι – η συγκλονιστική ιστορία της Έλεν Κέλερ, Ο θησαυρός του Ταϋγέτου, το Άκου το ρυθμό και το Αίνιγμα στο Αιγαίο ήταν στις βραχείες λίστες των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού Ο Αναγνώστης το 2013, 2014, 2015 και το 2016, αντίστοιχα.
Η Μαρία Ρουσάκη ήταν περιφερειακή σύμβουλος (Regional Advisor) της SCBWI Greece, του ελληνικού τμήματος της Society of Children’s Book Writers and Illustrators, από το 2010 ως το 2014, και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Το πρώτο της μυθιστόρημα ενηλίκων, με τίτλο Μόνο τα μάτια μένουν, εκδόθηκε το 2016, ενώ το 2017 η Μαρία Ρουσάκη είναι υποψήφια για το βραβείο Συγγραφέας της Χρονιάς από το περιοδικό Votre Beauté.
(2017) Ένα χαμόγελο και... γκλιν, Ψυχογιός
(2017) Μια φλόγα στο σκοτάδι, Κέδρος
(2016) Μόνο τα μάτια μένουν, Ψυχογιός
(2015) Αίνιγμα στου Αιγαίο, Μίνωας
(2015) Η αδερφή μου είναι δράκος, Εκδόσεις Πατάκη
(2015) Η Τσιμπηματού, Ψυχογιός
(2014) Άκου το ρυθμό, Κέδρος
(2014) Η γυναίκα του γίγαντα, Μεταίχμιο
(2014) Στην ακαδημία δεινοσαύρων, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2013) Διαστημικές ειδήσεις, Μίνωας
(2013) Κόκκινες καουμπόικες μπότες, Ψυχογιός
(2013) Ο θησαυρός του Ταϋγέτου, Μίνωας
(2012) Ρέος, ο καλύτερος φίλος, Μεταίχμιο
(2012) Ροζ μαλλιά, Ψυχογιός
(2011) Μ' αρέσει να ουρλιάζω, Μεταίχμιο
(2011) Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα, Μεταίχμιο
(2010) Δεν είμαι καρφί, Εκδόσεις Πατάκη
(2010) Η σχολική εφημερίδα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2010) Μ' αρέσει να ουρλιάζω, Μεταίχμιο
(2010) Ο νταής του σχολικού, Ψυχογιός
(2010) Τα γράμματα χορεύουν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2010) Τα τέλεια γενέθλια!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2010) Το δώρο της νεραϊδονονάς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2010) Το μαγικό βιβλίο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2010) Τσάι με φίλες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2009) Ο κύριος Κιουκ έχει λόξιγκα, Μεταίχμιο
(2009) Ο Λουκάς και οι λουκουμάδες, Ψυχογιός
(2009) Ο φαφούτης αδερφός, Εκδόσεις Πατάκη
(2007) Μια κόκκινη καραμέλα μαζί με την καλημέρα, Κέδρος
(2007) Πως να περιποιηθείς το τερατάκι που θα βρεις, Εκδόσεις Πατάκη
(2007) Τα μισά της Ματούλας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2006) Η πουπουλένια πριγκίπισσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2006) Κολυμπώντας στα βαθιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2004) Οι λεμονιές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2004) Σημίνα, είσαι αστέρι, Κέδρος
(2003) Ένα χωράφι για τη Σημίνα, Κέδρος
(2003) Ποιος ακούει τη Μέλπω..., Εκδόσεις Παπαδόπουλος
(2002) Η ριγέ κάλτσα της Σημίνας, Κέδρος
(2001) Η Μέλπω η μοναδική, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
 
 
 
 
 

Μια φλόγα στο σκοτάδι
Στη μικρή λίστα των «Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη»
στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για Παιδιά

Σε ηλικία μόλις δεκαεννέα μηνών η Έλεν Κέλερ έχασε την ακοή και την όρασή της από μια σοβαρή ασθένεια. Ως τα επτά της χρόνια ζούσε μπερδεμένη, χωρίς να μιλάει, να βλέπει και να ακούει.
Μέχρι που η Ανν Σάλιβαν, μια νεαρή δασκάλα, ανέλαβε την εκπαίδευσή της και της αποκάλυψε τη μαγεία των λέξεων. Με επιμονή και υπομονή της έμαθε να επικοινωνεί με τον κόσμο γύρω της, να γράφει, να διαβάζει, να μιλάει με τη νοηματική και σιγά σιγά με τη φωνή της.
Έτσι η Έλεν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, βγήκε από το σκοτάδι μέσα στο οποίο ζούσε, μορφώθηκε, ταξίδεψε κι έγινε σύμβολο ελπίδας και δύναμης για γενιές ολόκληρες. Το φως της εκπέμπει μέχρι και σήμερα, μέσα από την ιστορία της συγκλονιστικής ζωής της.

«Μεγαλώνοντας στην Αμερική, η ιστορία της Έλεν Κέλερ με είχε συγκινήσει από μικρή. Όταν έψαχνα για ένα ανάλογο βιβλίο στα ελληνικά, δεν έβρισκα. Έτσι αποφάσισα να μοιραστώ την ιστορία αυτής της αξιοθαύμαστης γυναίκας με τα δικά μου παιδιά και με όλα τα παιδιά της Ελλάδας».

(από συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας στις μαθήτριες Μαρία Στάση και Ιόλη Στοφόρου)
 
 
 
 

Άκου το ρυθμό
ΣΕΙΡΑ: BIG BANG BOOKS
Στη μικρή λίστα των «Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη 2015»
στην κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Η Χριστιάννα λατρεύει το χορό, μα έχει χάσει το ρυθμό της: το βηματισμό της προς τον έρωτα, τη φιλία, την ίδια τη ζωή. Νόμιζε ότι τα είχε όλα υπό έλεγχο, πίστευε πως μπορούσε να τα καταφέρει ολομόναχη. Άλλωστε ο χορός τής έδινε την ψευδαίσθηση της σταθερότητας. Μέχρι που «παραπάτησε» και έχασε την ισορροπία της.
Η Χριστιάννα βρίσκεται στην Εντατική, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακριβώς τι έχει συμβεί. Πέντε πρόσωπα από το περιβάλλον της, με πέντε διαφορετικές απόψεις, εξομολογούνται μιλώντας γι’ αυτήν.
Το μυστήριο της όμορφης δεκαεφτάχρονης συνδέει τους πέντε αφηγητές. Και η κάθε αφήγηση ξετυλίγει όλο και περισσότερο το νήμα της ζωής αυτού του παράξενου, μελαγχολικού κοριτσιού.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις
και τις μοιραίες αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον μας.

Η σειρά Big Bang Books αγκαλιάζει σύγχρονα μυθιστορήματα που απευθύνονται σε νεαρούς αναγνώστες, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον τους και τροφοδοτούν τους προβληματισμούς τους γύρω από θέματα που τους απασχολούν.
 
 
 
 

Μια κόκκινη καραμέλα μαζί με την καλημέρα
Μια κόκκινη καραμέλα μαζί με την καλημέρα,
μια μπρούντζινη φλογέρα
μαζί με την καλησπέρα,
και μια πράσινη σφυρίχτρα
μαζί με την καληνύχτα
είναι τα δώρα της κυρα-Δέσπως
σε τρία παιδιά τα οποία ανακαλύπτουν
την αληθινή φιλία.
 
 
 
 

Σημίνα, είσαι αστέρι
Η Σημίνα αποφάσισε να γίνει αστέρι. Όχι αστέρι του ουρανού φυσικά αλλά αστέρι που λάμπει από ταλέντο. Όμως η απογοήτευση έρχεται γρήγορα, όταν διαπιστώνει πως δεν είναι μπαλαρίνα, ούτε καν θεατρίνα. Είναι απλώς η ατάλαντη Σημίνα. Είναι πράγματι τόσο απλό κορίτσι η Σημίνα; Θα λάμψει κάποτε σαν αστέρι; Πάντως πολλά πράγματα καταφέρνει να κάνει ολομόναχη, χωρίς να ακούει το χειροκρότημα του κοινού. Κι όλα αυτά που μπορεί να κάνει, τα γράφει στο ημερολόγιό της. Έτσι κάποτε μπορεί να γίνει συγγραφέας και να λάμψει αργότερα στη ζωή.
 
 
 
 
Ένα χωράφι για τη Σημίνα
Ο παππούς ο Σταμάτης χαρίζει στη Σημίνα ένα χωράφι. Μα τι μπορεί να κάνει κανείς με ένα τετράγωνο χωράφι στη μέση της γης και στην καρδιά του κόσμου ακριβώς; Μέσα από τις πολύχρωμες σκέψεις της, η Σημίνα ανακαλύπτει πως ανήκει κάπου στον πλανήτη, σε ένα κομμάτι γη γεμάτο όνειρα και οράματα…
 
 
 

Η ριγέ κάλτσα της Σημίνας
Ο παππούς ο Σταμάτης χαρίζει στη Σημίνα ένα χωράφι. Μα τι μπορεί να κάνει κανείς με ένα τετράγωνο χωράφι στη μέση της γης και στην καρδιά του κόσμου ακριβώς; Μέσα από τις πολύχρωμες σκέψεις της, η Σημίνα ανακαλύπτει πως ανήκει κάπου στον πλανήτη, σε ένα κομμάτι γη γεμάτο όνειρα και οράματα…


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου